ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουντιάλ 2014: Όταν η μεγάλη οθόνη γίνεται... γήπεδο

Μουντιάλ 2014: Όταν η μεγάλη οθόνη γίνεται... γήπεδο

Παρόλου που το Χόλιγουντ, και ο κινηματογράφος γενικότερα, λατρεύουν τον αθλητισμό και τις επικές ιστορίες των αθλητών, μετρημένες στα δάχτυλα μοιάζουν να είναι τελικά οι ταινίες που αναφέρονται αποκλειστικά στον «Βασιλιά των σπορ», το ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πιο αδικημένο -από τον κινηματογράφο- σπορ, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος την απήχηση που έχει ως άθλημα σε όλο τον πλανήτη εκτός των ΗΠΑ.

Ας κάνουμε λοιπόν ένα διάλειμμα από τις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις και τα γήπεδα της Βραζιλίας, και ας δούμε μερικές από τις καλύτερες ταινίες μυθοπλασίας (και όχι ντοκιμαντέρ) που έχουν γυριστεί με θέμα το ποδόσφαιρο, σε χρονολογική σειρά.

Η απόδραση των 11, του Τζον Χιούστον (1981)

Πρόκειται ίσως για την κορυφαία ταινία του είδους και σίγουρα για την πιο αναγνωρίσιμη, με ένα εντυπωσιακό καστ, που περιλαμβάνει τόσο ηθοποιούς όσο και ποδοσφαιριστές.

Υπόθεση: Σε μια προσπάθεια προπαγανδισμού του ναζιστικού ιδεώδους, μια ομάδα γερμανών αξιωματικών οργανώνει έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ γερμανών επίλεκτων και μια ομάδας φυλακισμένων.

Η φανέλα με το 9, του Παντελή Βούλγαρη (1988)

Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα η τανία του δικού μας Παντελή Βούλγαρη, με την πολύ καλή ερμηνεία του Στράτου Τζώρτζογλου, που θίγει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στο ποδόσφαιρο.

Υπόθεση: Σε μια ομάδα της γ΄ εθνικής στη Θεσσαλονίκη, ο Βασίλης Σερέτης (Στράτος Τζώρτζογλου) πουλάει έναν αγώνα για να πάει σε ανώτερη ομάδα, της β΄ εθνικής. Ένας τραυματισμός τον κρατάει μακριά από τα γήπεδα, αλλά μετά από δύο χρόνια αγώνων σε «στημένα» παιχνίδια καταφέρνει τη μεταγραφή του σε ομάδα της α΄ εθνικής. Όμως ο προπονητής του «πουλάει» ένα παιχνίδι, και ο Βασίλης βρίσκεται πλέον μπροστά στο ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τα γήπεδα.

Shaolin Soccer, του Στίβεν Τσόου (2001)

Ένα πρωτότυπο, διασκεδαστικό και εντυπωσιακό μείγμα ποδοσφαίρου και... πολεμικών τεχνών!

Υπόθεση: Ένας μάστερ του Κουνγκ - φου από ναό Σαολίν, προσπαθεί να εξασφαλίσει τα προς το ζειν, κάνοντας δουλειές του ποδαριού. Πιστεύει όμως πως το Κουνγκ - Φου μπορεί να βελτιώσει τη ζωή ποικιλοτρόπως. Μια μέρα συναντά ένα παλιό θρύλο του ποδοσφαίρου που διαπιστώνει τις υπερφυσικές ικανότητες του και του έρχεται η ιδέα να τις ενσωματώσει στο ποδόσφαιρο.

Κάντο όπως ο Μπέκαμ, της Γκούριντερ Τσάντα (2002)

Μια από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες για το ποδόσφαιρο, που έκανε παγκοσμίως διάσημη την ηθοποιό Κίρα Νάιτλι. H ποδοσφαιρική ρομαντική κομεντί άγγιξε πέρα από το διεθνή νεαρόκοσμο και τους κριτικούς, αφού οι υποψηφιότητες της ταινίας σε Χρυσές Σφαίρες και BAFTA καθώς και τα βραβεία κοινού σε Τορόντο και Λοκάρνο μόνο ασήμαντα δεν είναι.

Υπόθεση: Η οικογένεια των Μπάμρα, ινδών Σιχ, έχει εγκατασταθεί στη Βρετανία εδώ και αρκετά χρόνια. Έχουν δύο κόρες, την Πίνκι και την Τζεσμίντερ. Και ενώ η Πίνκι ετοιμάζεται να παντρευτεί, η Τζεσμίντερ παίζει ποδόσφαιρο – κάτι που δεν εγκρίνουν βέβαια οι γονείς της. Η Τζεσμίντερ, που γνωρίζει πως είναι πολύ καλή στο άθλημα, συχνά δέχεται τις επευφημίες των συμπαικτών της. Όμως παρόλα αυτά πρέπει να αποφασίσει: είτε θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο είτε θα ακολουθήσει το θέλημα των γονιών της και θα «υποκλιθεί» στα αυστηρά έθιμα της ινδικής παράδοσης. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν η μέρα του πρωταθλήματος ανάμεσα στις ομάδες του γυναικείου ποδοσφαίρου συμπίπτει με την ημέρα του γάμου της αδελφής της!

Εργοστάσιο ποδοσφαίρου, του Νικ Λαβ (2004)

Μια αρκετά καλή ταινία από τον βρετανό σκηνοθέτη Νικ Λαβ, που κατανοεί και αποτυπώνει τη βία των χούλιγκανς, και διεισδύει στις αιτίες που παράγουν το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο.

Υπόθεση: Η ζωή του Τόμι Τζόνσον, ενός εικοσάχρονου ο οποίος βαριέται τη ζωή του και ζει για το σαββατοκύριακο που θα πάει στο γήπεδο και θα ξεδώσει. Στη ζωή του πρωταγωνιστούν το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το βίαιο πάθος για το ποδόσφαιρο. Όταν ο αρχηγός των χούλιγκαν αντίπαλης ομάδας ξεκινά πόλεμο εναντίον του, η κατάσταση θα ξεφύγει και ο Τόμι θα αναρωτηθεί: Αξιζε τον κόπο;

Οι χούλιγκανς της πράσινης οδού, της Λέξι Αλεξάντερ 2005

Από τις πιο γνωστές ταινίες με θέμα την βία στο ποδόσφαιρο, ένα θέμα ταμπού (για αρκετά χρόνια), για τον κινηματογράφο.

Υπόθεση: Απογοητευμένος απ´την άδικη αποβολή του απ´το Χάρβαρντ, ένας φοιτητής μετακομίζει στο Λονδίνο όπου μυείται στο χουλιγκανισμό και παρασύρεται στο βίαιο κόσμο των φανατισμένων οπαδών του ποδοσφαίρου.

Goal!, του Ντάνι Κάνον (2005)

Το ονείρου για κάθε παιδί ή ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή παίρνει σάρκα και οστά με το Goal, μια ταινία που διηγείται τις ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές ενός ανερχόμενου ταλέντου. Θα ακολουθήσουν λιγότερο επιτυχημένα sequels.

Υπόθεση: Όταν ο Σαντιάγκο Μούνεζ διέσχισε τα μεξικάνικα σύνορα στην Αμερική στην ηλικία των 10 ετών, είχε δύο πράγματα στην κατοχή του: τη μπάλα ποδοσφαίρου του και μια κουρελιασμένη εικόνα του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Μεγαλώνοντας στο Λος Αντζελες, ο Σαντιάγκο έκανε διάφορες εργασίες, αλλά ποτέ δεν έχασε το πάθος του για το ποδόσφαιρο. Ώσπου μια μέρα, ο πρώην ποδοσφαιριστής και νυν ανιχνευτής ταλέντων Γκλεν Φόι θα τον προσέξει σε ένα τοπικό ματς...

Offside, του Τζαφάρ Παναχί (2006)

Η θλιβερή κατάσταση της γυναίκας στο σύγχρονο Ιράν μέσα από την ιστορία μιας ομάδας νεαρών κοριτσιών που αναγκάζονται να μεταμφιεστούν σε αγόρια για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν στο στάδιο έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, σε μια ταινία δοσμένη με αμεσότητα, ειλικρίνεια, χιούμορ και μ' ένα στιλ πολύ κοντά σ' εκείνο του ντοκιμαντέρ.

Η ταινία απέσπασε την Αργυρή άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2006.

Μπάλα για καταραμένους, του Τομ Χούπερ (2006)

Η αληθινή ιστορία του θρυλικού προπονητή Brian Clough, που άφησε την προσωπική του σφραγίδα στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Αγγλίας γύρω στα 70s. Αρχικά ανέβασε την Derby County από την Β' Κατηγορία στην Premier League, και στη συνέχεια πήρε και το πρωτάθλημα μαζί της. Έπειτα, λόγω προβλημάτων με την διοίκηση της ομάδος, αποχώρησε και πήγε στην μεγάλη τότε Leeds United, όπου κατάφερε να μείνει μόνο 44 μέρες στον πάγκο...

Αναζητώντας τον Έρικ, του Κεν Λόουτς (2009)

Ηρωας της ταινίας είναι ένας μεσήλικας ταχυδρόμος, φανατικός οπαδός του Ερίκ Καντονά, με διάφορα προβλήματα τόσο με τα δύο παιδιά του, που είναι στην εφηβεία, όσο και με την πρώην γυναίκα του. Ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά του ο ίδιος ο Καντονά, που από δω και πέρα τον ακολουθεί και τον «συμβουλεύει» για να μπορέσει ν' αντιμετωπίσει τα επιτακτικά του προβλήματα.

Όπως και στις περισσότερες ταινίες του, και με βάση ένα πολύ ωραίο σενάριο, ο Λόουτς κινεί τα πρόσωπά του με δεξιοτεχνία και φαντασία σ' ένα εργατικό περιβάλλον. Ισορροπώντας ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, ο σκηνοθέτης μας δίνει μια από τις «ρόδινες» ταινίες του.

Κλείνουμε αυτό το μικρό κινηματογραφικό αφιέρωμα, με μια ταινία bonus, καθώς δεν έχει ως κεντρικό θέμα το ποδόσφαιρο, ωστόσο εκτυλίσσεται το καλοκαίρι του 1990, παρακολουθώντας τη συμμετοχή της εθνικής Ιρλανδίας στο Μουντιάλ της Ιταλίας.

Η καντίνα, του Στίβεν Φρίαρς (1996)

Μια έξυπνη και ιδιαίτερα αγαπημένη ιρλανδική κωμωδία.

Υπόθεση: Δυο άνεργοι φίλοι αποφασίζουν να αλλάξουν την τύχη τους μετατρέποντας ένα ξεχαρβαλωμένο φορτηγάκι σε καντίνα.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014: Οι Βραζιλιάνες κερδίζουν τη μάχη της εξέδρας

Οι 10 ταινίες που κάνουν τους άντρες να δακρύσουν!