ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού ταξιδεύει στην Ελλάδα

«Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού ταξιδεύει στην Ελλάδα

«Ζούμε σε μια εποχή, πολύ φτωχή σε πνεύμα. Είμαστε στην καρδιά του σκοταδιού από αυτή την άποψη. Το έργο αυτό έχει πραγματικά, έναν τεράστιο πλούτο από πλευράς πνευματικού περιεχομένου. Το να ακούγεται η γλώσσα του Σολωμού είναι σαν να κρατάς ένα κεράκι αναμμένο μέσα στο σκοτάδι, που περνάμε αυτή τη στιγμή. Και αισθάνομαι πολύ τυχερή που το κρατώ σε αυτή την παράσταση εγώ».

Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου, με αφορμή την έναρξη, σήμερα, Σάββατο 21 Ιουνίου, των παραστάσεων του έργου του Διονυσίου Σολωμού «Η Γυναίκα της Ζάκυθος». Το έργο θα παρουσιαστεί σε σχεδόν 30 αρχαία θέατρα (ή στον περιβάλλοντα χώρο τους), κάποια από τα οποία θα φιλοξενήσουν κόσμο για πρώτη φορά, ύστερα από αιώνες. Η αρχή σήμερα γίνεται από το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας, που εγκαινιάζει την πρωτοβουλία, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, σε συνεργασία με την κίνηση πολιτών «Διάζωμα».
«Ήταν ιδέα όλων μας, του Σταύρου Μπένου, του Γιώργου Λούκου, του Δήμου Αβδελιώδη, δική μου.

Θα έλεγα ότι η ιδέα ξεκίνησε από τον Γιώργο Λούκο, που αναβίωσε πρόπερσι το αρχαίο θέατρο των Δελφών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών», προσθέτει, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στην ψυχή του «Διαζώματος», στον Σταύρο Μπένο: «Ο άνθρωπος αυτός είναι χαρισματικός. Κάνει τεράστια δουλειά και αθόρυβη, βοηθώντας στη συντήρηση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, που σαν "χνάρια" υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και τα οποία πρέπει να ξαναζωντανέψουν, αλλά με προσοχή. Είναι γεγονός ότι δεν προσέχουμε τα πράγματά μας σε κανέναν τομέα. Δεν τα αντιμετωπίζουμε με σύνεση, προσοχή, αγάπη, τρυφερότητα. Αντίθετα, τα έχουμε παραμελήσει, κι αυτό πληρώνουμε τώρα. Από την άλλη όμως, αυτοί οι χώροι είναι φτιαγμένοι για να είναι θέατρα. Θέλει απλώς μια φροντίδα. Δηλαδή, να επιλέξεις τα σωστά πράγματα, αυτά που δεν θα κακοποιήσουν τον χώρο, είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά. Στη δική μας περίπτωση δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση. Ουσιαστικά είμαι εγώ και τα δύο κορίτσια (σ.σ. Δανάη Ρούσσου και Κατερίνα Χαρμάνη), ο βουβός άγγελος που με ακολουθεί και το άλλο που τραγουδάει στο τέλος» επισημαίνει.

Όσο για το τι θα σήμαινε επιτυχία, η γνωστή ηθοποιός δεν αναφέρει ούτε τα εισιτήρια ούτε τη δόξα, αλλά κάτι διαφορετικό. «Θα θεωρήσω επιτυχία αν και του χρόνου γίνει κάτι αντίστοιχο, δηλαδή αν αυτό που κάνουμε αποτελέσει την αρχή μιας συνέχειας. Έχω φτάσει σε μια ηλικία που έχω χορτάσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μου αρέσει να κάνω ωραία πράγματα, αλλά πιο πολύ από το να βάλω στο ενεργητικό μου "μια ακόμα καλλιτεχνική επιτυχία" μετράει το να αφήσω κάτι πίσω μου, ένα "σποράκι". Με ενθουσιάζει η προοπτική ότι αυτή τη στιγμή συμβάλλουμε στην αναβίωση αυτών των υπέροχων αρχαιολογικών χώρων», τονίζει η κ. Λαζαρίδου.

Η περιοδεία περιλαμβάνει στάσεις σε σχεδόν 30 μνημεία ανά την Ελλάδα, μια περιοδεία που φαίνεται να της ταιριάζει γάντι. «Έχω την αλητεία στη φύση μου, μου αρέσει όλο αυτό. Αλλά και το κείμενο, παρόλο που είναι σκοτεινό, έχει τη σκοτεινιά των άστρων, του έναστρου ουρανού, δεν έχει τη σκοτεινιά του κλειστού χώρου. Έχει το σκοτάδι από το πολύ φως, είναι της Ελλάδας αυτό το κείμενο. Οπότε, του ταιριάζει πάρα πολύ να είναι μέσα στα θυμάρια, κάτω από τα αστέρια του καλοκαιρινού ουρανού» καταλήγει.

Η «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και κείμενο που στηρίχτηκε στην ομώνυμη εκδοτική πρόταση του Δημήτρη Δημηρούλη ("Γυναίκα της Ζάκυθος", εκδ. Μεταίχμιο, 2008), παρουσιάστηκε πρώτη φορά πέρσι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Η φετινή παράσταση αποτελεί μια συνεργασία του Ελληνικού Φεστιβάλ με το «Διάζωμα» και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, με στόχο την επαναλειτουργία των διάσπαρτων σε όλη την Ελλάδα αρχαίων θεάτρων.

Πρόγραμμα παραστάσεων

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ
Περιβάλλων χώρος αρχαίου θεάτρου Ερέτριας

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ
Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας, Μεγάλα Προπύλαια

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ
Περιβάλλων χώρος αρχαίου θεάτρου Αιγείρας

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ
Αρχαίο θέατρο Ορχομενού Βοιωτίας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ
Αρχαίο θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ
Αρχαίο θέατρο Μεσσήνης

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ρωμαϊκό ωδείο Πάτρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ
Αρχαίο θέατρο Οινιαδών

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ
Αρχαίο θέατρο Μακύνειας

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ρωμαϊκό ωδείο Νικόπολης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ
Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων, αρχαία Αγορά

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ
Περιβάλλων χώρος μικρού αρχαίου θεάτρου Κασσώπης

ΤΡΙΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ
Περιβάλλων χώρος αρχαίου θεάτρου Δωδώνης

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ
Αρχαίο στάδιο Ρόδου

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ρωμαϊκό ωδείο Κω

ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ρωμαϊκό ωδείο Θεσσαλονίκης

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ
Μεγάλο θέατρο Λάρισας

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ορχήστρα αρχαίου θεάτρου Δημητριάδας

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Αρχαίο θέατρο Μαρώνειας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Περιβάλλων χώρος αρχαίου θεάτρου Αμφίπολης

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Σχολή Αριστοτέλους, Ισβόρια, Νάουσα

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Τάφοι Βεργίνας

ΤΡΙΤΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ρωμαϊκό ωδείο Δίου

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Θέατρο Καστρομηνά, Χίος

ΤΡΙΤΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Περιβάλλων χώρος αρχαίου θεάτρου Μυτιλήνης

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Αρχαίο θέατρο Ηφαιστίας Λήμνου

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Περιβάλλων χώρος ρωμαϊκού ωδείου Γόρτυνας, Κρήτη

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας, θέση «Αλώνι», Κρήτη και

ΤΡΙΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ
Βρυξέλλες, ΒΟΖΑR, Salle de Musique de Chambre (20:00)