ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"1821 μέτρα" χωρίζουν τον Παρθενώνα από τον Λυκαβηττό και ενώνουν καλλιτέχνες!

"1821 μέτρα" χωρίζουν τον Παρθενώνα από τον Λυκαβηττό και ενώνουν καλλιτέχνες!

Σε μια ομαδική έκθεση, που εγκαινιάζεται σήμερα, Πέμπτη 26 Ιουνίου, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ηθοποιοί, χορογράφοι και θεατρικοί συγγραφείς, καλούνται να διερευνήσουν τη μνήμη, τη λήθη, το λάθος, την αλήθεια και το ψέμα, επικεντρώνοντας στη σχέση αυτών των εννοιών με την πόλη και με την «τομή» των 1821 μέτρων.

«Η ευθεία αυτή τέμνει την Πλάκα, την Πλατεία Συντάγματος και το Κολωνάκι, διατρέχοντας σχηματικά την ιστορία της πόλης. Αποτυπώνει συνοπτικά το ιστορικό και πολεοδομικό άλμα, από την κλασική αρχαιότητα στην τσιμεντοποίηση του 20ου αιώνα και τη φούσκα δανεισμού της μεταπολίτευσης. Ενδιάμεσοι σταθμοί, η Αθήνα-κωμόπολη του 19ου αιώνα, η εμβληματική Βουλή των Ελλήνων και τα ακριβά ρετιρέ με «θέα την Ακρόπολη» στους πρόποδες του Λυκαβηττού», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση .

Όπως επισημαίνεται, η ομαδική έκθεση 1821 μέτρα επιχειρεί, μέσα από αναφορές σε στερεοτυπικά σύμβολα και κοινούς τόπους της σύγχρονης Αθήνας, να ανιχνεύσει τα τραύματα που αφήνει πίσω της η ιστορική ασυνέχεια. Σε αμοιβαίο διάλογο με την ιστορικότητα του κτιρίου, αξιοποιεί το «τοπικό χρώμα» που ενυπάρχει στα δωμάτια του metamatic:taf, ενός χώρου που βρίσκεται «καρφωμένος» στην καρδιά της τουριστικής Αθήνας, στο Μοναστηράκι, ανάμεσα σε souvenir shops και παλιατζίδικα που εμπορεύονται την μνήμη (ή την αμνησία;) αυτής της πόλης. Μνήμη φτιασιδωμένη και επιλεκτική, στημένη ως πρόχειρο θεατρικό σκηνικό της εθνικής ταυτότητας του σύγχρονου Έλληνα, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να καταναλωθεί ως τουριστικό προϊόν.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Χρήστος Δήμας, Λένα Κιτσοπούλου, Ελένη Μανωλοπούλου, Εύα Νάθενα, Αποστολία Παπαδαμάκη, 'Αγγελος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Γιάννης Σκουρλέτης, Περικλής Χούρσογλου.Επιμέλεια έκθεσης Δημήτρης Πολυχρονιάδης και Γιαλένα Κλειδαρά

TAF (The Art Foundation): Νορμάνου 5, Μοναστηράκι Τηλ 210323875 Ωρα 20.30

Διαβάστε επίσης:

Κοζάνη: Ξεκινάει το 4ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ

«Μία χώρα-μία φωνή» για τη στήριξη της «Αποστολής»