ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο υπό ανέγερση νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων ο Γιάννης Ανδριανός

Στο υπό ανέγερση νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων ο Γιάννης Ανδριανός

Τη δέσμευση ότι εντός του Αυγούστου θα δοθούν πιστώσεις ώστε να προχωρήσει και να υλοποιηθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στην περιοχή Χαλέπας, ανέλαβε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος, στο πλαίσιο επίσκεψής του στα Χανιά, μετέβη στον χώρο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανέγερσης του Μουσείου.

Ο κ. Ανδριανός είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά την πρόοδο των εργασιών που εκτελούνται κανονικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα στην ροή της χρηματοδότησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει γνώση του προβλήματος που έχει προκύψει, επισημαίνοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες τόσο από τον υπουργό κ. Τασούλα, όσο και από τον ίδιο για την επίλυση του προβλήματος.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε το έργο, ζωτικής σημασίας για τον πολιτισμό των Χανίων και τόνισε ότι με την ολοκλήρωση του νέου Μουσείου η περιοχή θα καταστεί κέντρο πολιτισμού, καθώς στο Μουσείο θα φιλοξενηθούν εκθέματα χιλιάδων ετών. Τόνισε δε ότι «είναι ένα σημαντικό έργο για την πολιτιστική μας κληρονομιά, για τη διαφύλαξη και ανάδειξη των αρχαιολογικών μας θησαυρών. Θα είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης για την περιοχή των Χανίων και όλη την Κρήτη».

Ο κ. Ανδριανός ανέφερε ότι υπάρχει η βούληση το έργο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, ανακοινώνοντας ότι εντός του Αυγούστου θα γίνει εκταμίευση ποσού, ώστε ο εργολάβος να προχωρήσει το έργο, ποσό το οποίο προσδιόρισε περίπου στις 200.000 ευρώ.

Νωρίτερα, ο κ. Ανδριανός συνοδευόμενος από τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη, είχε επισκεφτεί το κλειστό κολυμβητήριο Ακρωτηρίου το οποίο χθες παραχωρήθηκε στο Πολυτεχνείο. Διαπίστωσε από κοντά το μέγεθος των φθορών που έχει υποστεί ενώ ζήτησε να ενημερωθεί και για την πορεία της εισαγγελικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη, για την απόδοση ευθυνών σχετικά με την κατάσταση του κολυμβητηρίου.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την εικόνα που είδε, ενώ αναφερόμενος στο μέλλον της εγκατάστασης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Πολυτεχνείο μέσα από τα προγράμματα που έχει στη διάθεσή του θα επισκευάσει, συντηρήσει και θα αξιοποιήσει αυτήν τη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, αθλητική υποδομή. Ήδη στον χώρο γίνονται εργασίες καθαρισμού, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του χώρου.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Βασίλης Διγαλάκης, ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ξεκινήσουν οι μελέτες για αποκατάσταση του χώρου, προσδιορίζοντας τον χρόνο ολοκλήρωσής τους στους 5- 6 μήνες.

Ο κ. Ανδριανός επισκέφθηκε επίσης το εθνικό στάδιο Χανίων (όπου και είχε μια σύντομη συνομιλία με την επιτροπή διοίκησης) καθώς και το ανοικτό κολυμβητήριο της Νέας Χώρας. Και στις δύο επισκέψεις συζητήθηκαν κυρίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δυο αθλητικές υποδομές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με καλή διάθεση θεωρούμε ότι μπορούμε να βρούμε λύση στα προβλήματα».

Κατά την επίσκεψή του στο κολυμβητήριο Χανίων είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τη διάσταση των απόψεων που υπάρχει μεταξύ της διοίκησης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων (που είναι ο χρήστης του χώρου) και της διοίκησης του κολυμβητηρίου, καλώντας τις δύο πλευρές σε συνεργασία και με τη δημοτική Αρχή των Χανίων να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν λύσεις ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.

Τόνισε δε ότι «και τις δύο πλευρές που θεωρώ ότι είναι μια πλευρά, μας ενώνουν κοινοί στόχοι. Και οι στόχοι αυτοί είναι το καλό των νέων παιδιών του αθλητισμού των αθλουμένων».

Διαβάστε επίσης:

Νύχτες Πρεμιέρας 2014: 20 χρόνια για το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας