ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, 01/08 και 02/08

Οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, 01/08 και 02/08

Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για δυο παραστάσεις, 01 και 01 Αυγούστου 2014 ανεβαίνει η κωμωδία «Βάτραχοι»του Αριστοφάνη.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Κακλέας, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Διόνυσος, προβληματισμένος από την έλλειψη ποιητών ικανών να διδάξουν ήθος στους Αθηναίους, αποφασίζει να κατέβει στον Άδη, με στόχο να φέρει στη γη τον Ευριπίδη. Μαζί του θα πάρει τον δούλο του, τον Ξανθία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θεός και δούλος θα αλλάξουν αρκετές φορές ρόλους για να αποφύγουν κακοτοπιές, που όλες οδηγούν σε κωμικές παρεξηγήσεις. Φτάνοντας στον προορισμό τους, οι ταξιδιώτες θα γίνουν μάρτυρες μιας σύγκρουσης ανάμεσα στον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, που μάχονται για το θρόνο της τραγωδίας στον Άδη. Ο Διόνυσος, θεός του θεάτρου, ορίζεται ως κριτής. Η μάχη είναι αμφίρροπη. Η τελική απόφαση του Διόνυσου θα ξαφνιάσει, αφού, αν και ξεκίνησε το ταξίδι του με σκοπό να φέρει τον Ευριπίδη στη γη, φεύγει από τον Άδη παίρνοντας μαζί του τον Αισχύλο.

Οι Βάτραχοι παίχτηκαν στα Λήναια το 406 π.Χ. αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Εκτός από την πρωτότυπη σύλληψη, τη φαντασία και την αναμφισβήτητη κωμική τους ποιότητα, αποτελούν και μια πρώτη «άτυπη» φιλολογική κριτική, εξαιτίας του ιδιότυπης αντιπαράθεσης που στήνει ο Αριστοφάνης μεταξύ των δύο τραγικών. Από το Εθνικό Θέατρο πρωτοπαρουσιάστηκαν το 1959, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού.

Συντελεστές

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Ερμηνεύουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης, Φάνης Μουρατίδης, Πάνος Βλάχος, Λαέρτης Μαλκότσης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Σωκράτης Πατσίκας, Εβελίνα Παπούλια, Αγορίτσα Οικονόμου κ.ά.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Τηλ: 27530 22026.
Ωρα: 21:00.
Τιμές εισιτηρίων:
Ζώνη VIP 45€,
Ζώνη Α 40€,
Ζώνη Β 20€, 13€ (φοιτητικό),
Άνω διάζωμα: 13€, 10€ (φοιτητικό, ΑμεΑ), 5€ (ανεργίας)

Διαβάστε επίσης:
Φεστιβάλ Θεάτρου Κούκλας

Ναύπλιο: Ανοίγει τις πύλες της η 23η έκθεση βιβλίου