ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εγκρίνει τη χρηματοδότηση 31 σχεδίων ταινιών

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εγκρίνει τη χρηματοδότηση 31 σχεδίων ταινιών

Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ενέκρινε τη χρηματοδότηση για 31 από τα 76 σχέδια ταινιών που κατατέθηκαν σε έξι διαφορετικά προγράμματα.

Η απόφαση για την προέγκριση των χρηματοδοτήσεων έλαβε 6 ψήφους των παρόντων μελών του Δ.Σ. και μία λευκή.

Επισημαίνεται ότι από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου έλειπε ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Πέτρος Μάρκαρης.

Το συνολικό ποσό δέσμευσης για όλα τα σχέδια ανέρχεται στα 1.122.500€ για προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι 31/01/2014. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ε.Κ.Κ. για ανάπτυξη και παραγωγή ταινιών για όλο το 2014 είναι 2.500.000€.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΚ τα ποσά διανέμονται ως εξής:

Στο Βασικό Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων, χορηγείται προέγκριση χρηματοδότησης σε 1 σχέδιο. Πρόκειται για τα «Τα χάρτινα πουλιά» του Βασίλη Ντούρου (Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων για Παιδιά και Εφήβους). Το ποσό δέσμευσης ανέρχεται στις 180.000€

Στο ίδιο πρόγραμμα θα χορηγηθούν από 5.000€ σε 3 σχέδια για επανασυγγραφή. Πρόκειται για τις ταινίες «Park» (Σοφία Εξάρχου), «Οίκτος» (Μπάμπης Μακρίδης) και «Συνοριακή γραμμή» (Μανώλης Οικονόμου).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου θα κριθεί θετικά ως ολοκληρωμένη ταινία. όταν κατατεθεί στο σχετικό πρόγραμμα, επειδή έχει ξεκινήσει γυρίσματα.

Το Στάδιο Συγγραφής Treatment - πρώτο στάδιο - του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου - Development», περιλαμβάνει 15 σχέδια τα οποία έλαβαν προέγκριση για χρηματοδότηση ύψους 3.000€ το καθένα.

Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στα 45.000€. και αφορά στις εξής ταινίες:
«Νίκος Καζαντζάκης» - Γιάννης Σμαραγδής
«Graffiti ιστορίες» - Αντώνης Κόκκινος
«Untitled» - Αλέξανδρος Αβρανάς
«Nαρκοπέδιο» - Κωνσταντίνος Στραγαλινός
«Η συνομωσία των περιστεριών» - Ρένος Χαραλαμπίδης
«Γκρέμι»- Αγαθή Δαρλάση
«Ηappy end» - Kώστας Γιαλουρίδης
«Ελευσίνα» - Αλέξανδρος Σκούρας
«Carbon»- Μιχάλης Κωνσταντάτος
«Αθήνα» - Γιώργος Κύρτσης
«Προσκυνητές»- Δημήτρης Αθυρίδης
«Ο λόφος των σκύλων» - Μάρκος Χολέβας
«Musica ΙΙ» - Γιώργος Μακρής
«Απόστρατος» - Ζαχαρίας Μαυροειδής
«Uninvited» - Κατερίνα Ευαγγελάκου

Στο Στάδιο Συγγραφής Σεναρίου με βάση το Treatment - δεύτερο στάδιο - του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου - Development» εγκρίθηκαν 3 σχέδια, για χρηματοδότηση ύψους 7.000€ το καθένα

Πρόκειται για τα σχέδια «Κοίλα» (Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος),«Ουζερί Τσιτσάνης» (Μανούσος Μανουσάκης) και «Η γη του κανενός» (Χριστίνα Κουτσοσπύρου).

Στο Στάδιο Συγγραφής Σεναρίου με βάση το Treatment -τρίτο στάδιο- του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου - Development», έλαβαν έγκριση δυο σχέδια, για χρηματοδότηση ύψους 12.500€ το καθένα.

Πρόκειται για τα σχέδια «Στη χώρα που κανείς δεν ήξερε να κλαίει» ( Γιώργος Πανουσόπουλος) και «Ιβο και Σοφία» (Ελίνα Ψύκου).

Επιπλέον το ΕΚΚ δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς και παραγωγούς να προβούν σε βελτίωση του σεναρίου τους και παράλληλα να διερευνήσουν τις δυνατότητες εξασφάλισης χρηματοδοτών (development). Η προέγκριση χρηματοδότησης ανέρχεται σε 8.000€ και αφορά στο σχέδιο «Jet Lag» της Δέσποινας Χαραλάμπους και του Πάνου Παππά.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Χαμηλού Προϋπολογισμού, προεγκρίνονται τα παρακάτω έξι σχέδια:
«Holly Boom» - Μαρία Λάφη (50.000€)
«Καύση» - Στράτος Τζίτζης (40.000€)
«Ιερόσυλοι» - Μάρσα Μακρή (40.000€)
«Γαλλίδα δασκάλα» - Νίκος Σούλης (40.000€)

Στο ίδιο πρόγραμμα δύο σχέδια θα χορηγηθούν με 5.000€ για επανασυγγραφή. Πρόκειται για τα «39 ηλιοβασιλέματα στο Φάληρο» της Λένας Βουδούρη και «Σονάτα ζωή» της Δέσποινα Καρβέλα

Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στις 180.000€.

Επίσης το Δ.Σ. του ΕΚΚ ενέκρινε για τα χρηματοδοτικά προγράμματα του 2014 -από 01/01/2014 έως 31/01/2014 - τις αποφάσεις του προηγούμενου Δ.Σ. ύψους 488.500€ για χρηματοδότηση ταινιών.

Επιπλέον έδωσε προέγκριση για χρηματοδότηση ύψους 80.000€ για την ελληνογαλλική συμπαραγωγή «Καύσωνας» της Τζόις Α. Νασαγουάτι (με Έλληνα συμπαραγωγό την κ.Φένια Κοσοβίτσα) στο πλαίσιο του Προγράμματος Κινήτρων για προσέλευση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα με μειοψηφική συμμετοχή Έλληνα Συμπαραγωγού.

Τέλος το Δ.Σ. του ΕΚΚ ενέκρινε πρόβλεψη 80.000€ για το Ά Τρίμηνο του 2014 για ταινίες μικρού μήκους.

Διαβάστε επίσης:
Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό ενισχύουν το «Σπίτι του Ηθοποιού»