ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέρσες του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Πέρσες του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Οι Πέρσες, το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, θα παρουσιαστεί στις 15 και 16 Αυγούστου 2014 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και σκνηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη.

Λίγα λόγια για το έργο
Οι «Πέρσες» αποτελούν μια τραγωδία διαχρονική, με οικουμενικό λόγο και αναλλοίωτες αξίες, που διερευνά με συναρπαστικό τρόπο το θέμα της «ύβρεως», της ανθρώπινης αλαζονείας, της ελευθερίας του ατόμου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ένα διαχρονικό μάθημα ηθικής πάνω στην άκαμπτη συνείδηση του κάθε δυνάστη, που, ιστορικά, έχει προκαλέσει πολέμους και ανθρώπινο πόνο.

Το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου είναι η πρώτη από τις σωζόμενες τραγωδίες που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα, καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα. Ενώ πρόκειται για έναν έμμεσο ύμνο του ελληνικού πνεύματος που συνέτριψε τους Ασιάτες, το θέμα είναι ιδωμένο με μοναδικό τρόπο από την πλευρά των ηττημένων. Σε ολόκληρη την τραγωδία δεν ακούγεται ούτε ένα ελληνικό όνομα.

Μετά τις Τρωάδες η Νικαίτη Κοντούρη, σκηνοθετεί και πάλι μιαν αντιπολεμική τραγωδία, αυτή τη φροά με άντρες πρωταγωνιστές, τους Γιάννη Φέρτη, Άκη Σακελλαρίου και Λάζαρο Γεωργακόπουλο

Μετάφραση: Πάνος Μουλλάς

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Σοφία Καμαγιάννη
Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Ερμηνεύουν:
Γιάννης Φέρτης
Άκης Σακελλαρίου
Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Γιώργος Κολοβός κ.ά.

Διαβάστε επίσης:
Κρήτη: Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στις πλατείες