ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χανιά: Βιβλίο – έκδοση του δήμου για την κρητική χλωρίδα

Χανιά: Βιβλίο – έκδοση του δήμου για την κρητική χλωρίδα

Η κρητική χλωρίδα και οι επιπτώσεις της στην υγεία, την διατροφή και τον τουρισμό αποτελούν το θέμα της φετινής έκδοσης του δήμου Χανίων στο πλαίσιο της διοργάνωσης του «Αγροτικού Αυγούστου 2014».

Μέσα από τις 200 σελίδες του βιβλίου που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες ο αναγνώστης συναντά 104 από τα σπάνια είδη της χλωρίδας της Κρήτης με φωτογραφίες και κείμενα που τον βοηθούν να τα γνωρίσει καλύτερα.

Το πηγαδόχορτο, το βλίτο, ο άνηθος, το σέλινο, τα σπαράγγια, το ραδίκι, το σταμναγκάθι, η πικραγκουριά, το μάραθο, η δάφνη, το χαμομήλι, η μέντα, οι βολβοί, ο βασιλικός, ο δίκταμος, η ματζουράνα, η ρίγανη, το κρινάκι, το γλυκάνισο, η γλιστρίδα, το δεντρολίβανο, η φασκομηλιά, το σπανάκι, το θυμάρι, η τσουκνίδα, είναι μερικά από αυτά.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει στο βιβλίο η γεωπόνος φυτικής παραγωγής Αντωνία Ψαρουδάκη, τα αγγειόσπερμα (ανθοφόρα φυτά) στην Κρήτη αριθμούν περίπου 1.700 είδη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην περιοχή των Λευκών Ορέων αναφέρονται με βάση τις τελευταίες μελέτες πολλά ενδημικά είδη φυτών. Από αυτά, τα 23 υπάρχουν μόνο στα Λευκά Όρη, τα 96 έχουν καταγραφεί μόνο στην Κρήτη, ενώ 12 είδη από τα απειλούμενα φυτά, σύμφωνα με το κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων φυτών της Ελλάδας, φιλοξενούνται στον Εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων (Φαράγγι της Σαμαριάς).

Στον Ομαλό και λίγο πριν την είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς υπάρχει ένα από τα πιο σπάνια δέντρα στον κόσμο, η αμπελιτσιά, που θεωρείται ζωντανό απολίθωμα.

Στην Κρήτη φύεται και μια ξεχωριστή ποικιλία πλατάνου ο οποίος παραμένει πράσινος και διατηρεί το φύλλωμα του όλο το χρόνο, ενώ κατά μήκος της παραλίας στο Βάι Λασιθίου αναπτύσσεται και μια μοναδική στον κόσμο ποικιλία φοίνικα.

Τα περισσότερα είδη της χλωρίδας της Κρήτης βότανα και αρωματικά φυτά, έχουν θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής.

Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμά του στο βιβλίο ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, «το βιβλίο είναι ένα ταξίδι γνωριμίας με ένα μικρό κομμάτι από το βασίλειο των φυτών της Κρήτης με τις ιδιότητες και το ρόλο τους στην υγεία του ανθρώπου, στη συμμετοχή τους στο πιάτο της κρητικής κουζίνας αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη».

Όπως αναφέρει στο σημείωμα του μεγάλο μέρος από το υλικό του βιβλίου προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο του πρώην αντιδημάρχου Χανίων Λευτέρη Αμπαδιωτάκη ο οποίος έφυγε από την ζωή λίγες ημέρες μετά την έκδοσή του. Η επιμέλεια των κειμένων της έκδοσης έγινε από τον εκλιπόντα καθώς και από τον γεωπόνο - σύμβουλο του δημάρχου Στέλιο Ρίγλη.

Το φωτογραφικό υλικό, εκτός από αυτό του Λευτέρη Αμπαδιωτάκη, είναι και από καθηγήτρια του ΤΕΙ Κρήτης και επιστημονική συνεργάτη του γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Ψαρουδάκη ενώ οι φιλόλογοι Αθανασία Ζώτου και Ράνια Νεραντζάκη είχαν την φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης. Την επιμέλεια της σχεδίασης και εκτύπωσης είχε η εταιρεία genesis.

Στην έκδοση αναφέρονται αναλυτικά η βιβλιογραφία αλλά και οι πηγές από το διαδίκτυο.