ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Αυτό είναι το σενάριο για τον τάφο που «τρέμουν» οι αρχαιολόγοι

Αμφίπολη: Αυτό είναι το σενάριο για τον τάφο που «τρέμουν» οι αρχαιολόγοι

Λίγες ημέρες απομένουν για την αποκάλυψη του μυστικού που κρύβει ο τάφος στην Αμφίπολη και η αγωνία κορυφώνεται...

Το ενδεχόμενο να πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα ενισχύεται από την παρουσία του μνημείου του Λέοντος της Αμφίπολης, ο οποίος συνδέεται με τον ταφικό περίβολο του τύμβου Καστά.

Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη λόγω του μεγέθους του περιβόλου, που φθάνει τα 498 μέτρα και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. (μεταξύ 325 – 300 π.Χ.), εντυπωσίασε με τον όγκο και την αρχιτεκτονική του ευρήματος, ακόμη και τους ίδιους τους ανασκαφείς. Όπως και τα δύο αγάλματα Σφιγγών, που βρέθηκαν ακέφαλα με κομμένα τα φτερά, στο υπέρθυρο της πύλης του τάφου και με ίχνη κόκκινου χρώματος στα πόδια.

Το σενάριο που «τρέμουν» οι αρχαιολόγοι

«Πρέπει να είναι συλημένος κατά 90% από τυμβωρύχους των ρωμαϊκών χρόνων» πιθανολογούν κάποιοι αρχαιολόγοι για το εντυπωσιακό εύρημα, ενώ απορρίπτουν την πιθανότητα να πρόκειται για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου, τον οποίο η πλειονότητα της αρχαιολογικής κοινότητας θεωρεί ότι βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια.

Όμως και την ερμηνεία ότι εδώ έχει ταφεί η Ρωξάνη, την οποία ο Κάσσανδρος θανάτωσε το 311 π.Χ. στην Αμφίπολη, όπως και ο γιος του στρατηλάτη, Αλέξανδρος Δ΄, δεν τη θεωρούν πολύ πιθανή.

Επισημαίνουν δε ότι ο Λέοντας της Αμφίπολης, που έστεκε στην κορυφή του τύμβου, υποδεικνύει ανδρική ταφή.

Η πιο κοντινή θεωρία στο μυστικό του τύμβου φαίνεται να αφορά τους συμπολεμιστές του Μ. Αλεξάνδρου, στρατηγούς και ναυάρχους.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Έχει βάση το σενάριο για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Αποκάλυψη για Αμφίπολη: Έβαλαν μικροκάμερα μέσα στον τάφο – Τι είδαν

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αμφίπολη!

Αμφίπολη: Αυτό είναι το σχέδιο - Έτσι θα μπουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο