ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου με τον Valery Gergiev στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου με τον Valery Gergiev στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου έρχεται στην Αθήνα με τον Valery Gergiev, για μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 28 Σεπτεμβρίου 2014.

Δεσπόζουσα μορφή στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, ο Βαλέρι Γκέργκιεφ είναι Μουσικός και Γενικός Διευθυντής του Θεάτρου Μαρίινσκι της Αγ. Πετρούπολης από το 1988. Στα 26 αυτά χρόνια έχει προσφέρει πολύ σημαντικό έργο: οδήγησε το μπαλέτο, την όπερα και τα ορχηστρικά σύνολα του Μαρίινσκι σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο (πάνω από 45 χώρες) δίνοντάς τους κύρος και διεθνή ακτινοβολία. Το 2006 εγκαινιάστηκε το καινούργιο κτίριο της Αίθουσας Συναυλιών και το 2013 το Μαρίινσκι ΙΙ, που λειτουργούν παράλληλα με το κλασικό Θέατρο Μαρίινσκι.

Βασικός Αρχιμουσικός της LSO από το 2007, ο Γκέργκιεφ εμφανίζεται με την Ορχήστρα στο Μπάρμπικαν, στα BBC Proms και στο Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, καθώς και σε περιοδείες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Το 2016 πρόκειται να αναλάβει τη θέση του Βασικού Αρχιμουσικού στη Φιλαρμονική του Μονάχου.

Είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Λευκές Νύχτες και Νέοι Ορίζοντες της Αγ. Πετρούπολης, του Πασχαλινού Φεστιβάλ της Μόσχας, του Φεστιβάλ Γκέργκιεφ στο Ρόττερνταμ, του Διεθνούς Φεστιβάλ της πόλης Μίκκελι στη Φιλανδία και Βασικός Αρχιμουσικός της Παγκόσμιας Ορχήστρας για την Ειρήνη (World Orchestra for Peace) που έχει ιδρύσει ο Σερ Γκέοργκ Σόλτι.

Οι ηχογραφήσεις του Βαλέρι Γκέργκιεφ με τις εταιρείες Μαρίινσκι και LSO live έχουν τιμηθεί με σημαντικά βραβεία στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.
Ο μεγάλος ρώσος μαέστρος έχει διευθύνει πολλές συναυλίες στο πλαίσιο θεματικών κύκλων αφιερωμένων σε συνθέτες όπως οι Μπερλιόζ, Μπραμς, Μάλερ, Βάγκνερ (κύκλος του Δαχτυλιδιού), Προκόφιεφ, Σοστακόβιτς, Στραβίνσκι, Τσαϊκόφσκι κ.ά., ενώ έχει κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό κάποιες ρωσικές όπερες που παίζονταν σπάνια.

Ο Βαλέρι Γκέργκιεφ είναι Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνισμού Τσαϊκόφσκι, Επίτιμος Πρόεδρος του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και Κοσμήτορας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιου της Αγ. Πετρούπολης.

Ανάμεσα στα πολυάριθμα βραβεία και τίτλους που του έχουν απονεμηθεί συγκαταλέγονται ο τίτλος του «Καλλιτέχνη του Λαού» στη Ρωσία, το Βραβείο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, το Μουσικό Βραβείο Polar (Σουηδία) κλπ.

Πηγή: culturenow.gr