ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρεις ελληνικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο

Τρεις ελληνικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο

Τρεις ελληνικές παραγωγές συμμετέχουν στο 20ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο, που ξεκίνησε στις 15 και θα ολοκληρωθεί στις 23 Αυγούστου.

Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ συμμετέχει η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα με τίτλο A BLAST, η οποία έκανε πρεμιέρα στο διεθνές φεστιβάλ του Λοκάρνο. Στην ταινία παρακολουθούμε τη Μαρία, η οποία, μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος και υπεύθυνη κόρη. Στην προσπάθειά της να ξαναπάρει πίσω τη ζωή της, είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ. Το σενάριο ανήκει στον Σύλλα Τζουμέρκα και την Γιούλα Μπούνταλη. Η ταινία είναι συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας και Ολλανδίας, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Κέντρου Κινηματογράφου της Ολλανδίας, καθώς και των Κέντρων Κινηματογράφου Αμβούργου και Ρηνανίας – Βεστφαλίας, τη συμμετοχή του γαλλογερμανικού καναλιού ZDF/ARTE και την υποστήριξη των προγραμμάτων Media και Eurimages.

Στην κατηγορία IN FOCUS θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία MISS VIOLENCE του Αλέξανδρου Αβρανά, που αφηγείται μία ιστορία αποδόμησης της σύγχρονης οικογένειας και περιγράφει τις σχέσεις βίας και εξουσίας μεταξύ των μελών της. Το σενάριο ανήκει στους Αλέξανδρο Αβρανά και Κώστα Περούλη και η παραγωγή στις εταιρίες Faliro House Productions και Plays2place Productions, με παραγωγούς τους Βασίλη Χρυσανθόπουλο και Αλέξανδρο Αβρανά, εκτελεστή παραγωγό τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Επίσης, η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους WASHINGTONIA σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, συμμετέχει στο πρόγραμμα European Shorts 2. Η παραγωγή της ταινίας, η οποία πραγματοποιήθηκε και προβλήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Athens Open Air Film Festival 2013, ανήκει στους Γιώργο Ζώη, Άρτεμη Παπακού και Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. H Washingtonia ξεκινάει όταν η καρδιά της καμηλοπάρδαλης δεν μπορεί πια να ακουστεί. Είναι το άλλο όνομα της Αθήνας, ένας τόπος όπου οι άνθρωποι και τα ζώα χάνουν το μυαλό τους. H Washingtonia είναι ο μόνος φοίνικας που το κόκκινο σκαθάρι δεν τρώει την καρδιά του γιατί η καρδιά του είναι μικρή και ξερή και σε κανέναν δεν αρέσουν οι μικρές και ξερές καρδιές.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο ξεκίνησε το 1995 και αποτελεί σήμερα ένα φεστιβάλ που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αναγνωρίζεται τόσο από τους επαγγελματίες του κινηματογράφου και το ευρύτερο κοινό ως το κορυφαίο φεστιβάλ κινηματογράφου στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τις ταινίες και το ταλέντο της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε επίσης:

Επαναλήψεις τον Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ Αθηνών!