ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιμ Μέρτενς: «Ο ρόλος της Ελλάδας για την Ευρώπη, είναι πολύ μεγάλος και σημαντικός»

Βιμ Μέρτενς: «Ο ρόλος της Ελλάδας για την Ευρώπη, είναι πολύ μεγάλος και σημαντικός»

«Ο ρόλος της Ελλάδας για την Ευρώπη, είναι πολύ μεγάλος και σημαντικός» τόνισε από την αρχαία Νικόπολη λίγες ώρες πριν την συναυλία του ο Βέλγος κορυφαίος καλλιτέχνης Βιμ Μέρτενς.

Ο διάσημος πιανίστας , κόντρα τενόρος και μουσικολόγος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και είπε χαρακτηριστικά: « Στην κεντρική Ευρώπη, εγώ προσωπικά είμαι πεπεισμένος, και έχω την εντύπωση πως έχουμε το βλέμμα στραμμένο πάντα προς την Ελλάδα και στην αρχαία Ελλάδα με πολύ προσοχή και με μεγάλο σεβασμό, για την κουλτούρα και το Ελληνικό πνεύμα, αυτό που άρχισε 5 αιώνες πριν από τον Χριστό, μέχρι σήμερα μαζί με όλες τις καταστάσεις και τα προβλήματα που βιώνει η χώρα.

Για την Ευρώπη, ο ρόλος της Ελλάδας, ως ένας ρόλος προτεραιότητας, συνεχίζει να είναι πολύ σημαντικός. Πιστεύω ότι αυτή η σχέση μεταξύ της κεντρικής Ευρώπης και της Ελλάδας, θα ανανεώνεται κάθε φορά».

Ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης και το Μνημείο του Αυγούστου όπου στις 21:00 θα δώσει συναυλία, έχει συναρπάσει τον Βιμ Μέρτενς. «Είναι πραγματικά ένα μοναδικό μέρος , μία μοναδική πρόταση», είπε χαρακτηριστικά για τον χώρο που επισκέφτηκε από νωρίς το πρωί και πρόσθεσε ότι νιώθει υπερήφανος και χαρούμενος για την παράσταση και πως η μουσική σε αυτό τον τόπο έχει τον δικό της συμβολισμό. Η απόφαση του να δεχτεί θετικά την πρόταση και να δώσει συναυλία στην αρχαία Νικόπολη ήταν συνειδητή γιατί όπως αναφέρει καθοριστικό ρόλο είχαν για εκείνον τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν πριν 20 αιώνες στην περιοχή.

«Είναι αλήθεια, ότι όλα όσα συνέβησαν εδώ, πριν από 2000 χρόνια, 20 αιώνες, ήταν σημαντικά. Οι ιστορικοί τα επιβεβαιώνουν ως ιστορική στιγμή - κλειδί , που πραγματικά έχει αλλάξει τότε την πορεία της Ευρώπης της Ελλάδας κυρίως στην κουλτούρα και στην οικονομία . Και γι αυτό είμαι ευτυχής που βρισκόμαστε εδώ. Αυτό ήταν και το στοιχείο- κλειδί για την απόφασή μου να έρθω, η οποία ήταν συνειδητή, ήταν μία καλή προσωπική επιλογή».

Το Μνημείο του Αυγούστου, όπου θα γίνει η συναυλία, βρίσκεται σε περίοπτη θέση, δεσπόζει του αρχαιολογικού χώρου και πρόκειται για τρόπαιο, το οποίο ανέγειρε ο Οκταβιανός σε ανάμνηση της νίκης του επί του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, στην ναυμαχία του Ακτίου.

Είναι η πρώτη φορά που ο χώρος , ανοίγει για μια καλλιτεχνική εκδήλωση. την διοργάνωση της οποίας έχουν η ΛΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - 'Αρτας , σε συνεργασία με την Π.Ε. Πρέβεζας, το Δήμο Πρέβεζας και τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Preveza Jazz Festival .

Διαβάστε επίσης:

Η Τσινετσιτά έγινε ψυχαγωγικό πάρκο