ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: 100 χρόνια ελληνικό σινεμά

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: 100 χρόνια ελληνικό σινεμά

Τα 100 χρόνια ελληνικού σινεμά γιορτάζει φέτος το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ θα αναρτήσει την Πέμπτη μία λίστα με 200 ελληνικές ταινίες, καλώντας το κοινό να ψηφίσει τις αγαπημένες του. Αυτές που θα επιλεγούν θα προβληθούν σε επετειακό αφιέρωμα του Φεστιβάλ.

Αν και η αρχή του ελληνικού κινηματογράφου θεωρείται το 1905 ή το 1906 με τις ταινίες των αδελφών Μανάκια, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ελληνικού κινηματογράφου εμφανίζεται το 1914 και είναι η Γκόλφω του Περεσιάδη. Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ταινία.

Η λίστα με τις 200 ταινίες, η οποία θα έχει ως αφετηρία την Γκόλφω του Κώστα Μπαχατόρη, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, www.filmfestival.gr.

Οι 200 ταινίες της λίστας πραγματοποιούν ένα ταξίδι σε σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Μερικές πληροφορίες για το ελληνικό σινεμά:

Η Γκόλφω του Κώστα Μπαχατόρη (1914) είναι η πρώτη ελληνική ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Στοίχισε 100.000 χρυσές δραχμές, όμως δεν ευτύχησε στα ταμεία και οδήγησε τον Μπαχατόρη στη διάλυση της εταιρείας του.

Όταν ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος παρακολούθησε την πρεμιέρα της ταινίας Αστέρω του Γαζιάδη το 1929 ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που μείωσε την φορολογία των ελληνικών ταινιών από 30 σε 10%.

Το 1939 ο Φιλοποίμην Φίνος γυρίζει την μοναδική του ταινία, Το τραγούδι του χωρισμού, που αποτελεί και την πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία που ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου σε ελληνικά στούντιο.

Το φιλμ Μαρίνος Κοντάρας, ο κουρσάρος του Αιγαίου του Γιώργου Τζαβέλλα (1948) είναι η πρώτη ελληνική ταινία που ταξιδεύει σε διεθνές φεστιβάλ (Νοκ λε Ζουτ, Βέλγιο), ενώ ο Γκρεγκ Τάλλας (ψευδώνυμο του Γρηγόρη Θαλασσινού) ήταν ο πρώτος έλληνας σκηνοθέτης που απέσπασε διεθνές βραβείο. Η ταινία του Ξυπόλητο τάγμα κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου 1954.

Όταν προβλήθηκε η Ηλέκτρα του Μιχάλη Κακογιάννη (1962) στις Κάννες, το στούντιο Metro Goldwyn Mayer, εντυπωσιασμένο από την τεχνική αρτιότητα της ταινίας, ζήτησε από τον Φ. Φίνο να αναλάβει τεχνικός διευθυντής της εταιρείας στο Χόλιγουντ. Εκείνος αρνήθηκε.

Το 1975 προβάλλεται Ο Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Φεστιβάλ Καννών. Μετά την προβολή οι θεατές καταχειροκροτούν συγκινημένοι τον δημιουργό. Ένας από τους θεατές είναι και ο Βέρνερ Χέρτζογκ ο οποίος πλησιάζει τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, γονατίζει μπροστά του και του φιλά τα πόδια.