ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με «Ιστορίες για Αγρίους» ξεκινούν οι 20ες Νύχτες Πρεμιέρας!

Με «Ιστορίες για Αγρίους» ξεκινούν οι 20ες Νύχτες Πρεμιέρας!

Τα είκοσι χρόνια τους κλείνουν οι «Νύχτες Πρεμιέρας», το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της πόλης το οποίο γίνεται φέτος 20 χρονών και εξελίσσεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο συγκεντρώνοντας πλήθος ταινιών από όλο τον κόσμο και προσελκύοντας όλο και περισσότερους θεατές.

Το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από τις 17 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες Δαναός 1 και 2, Odeon Opera 1και 2, Ιντεάλ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Συνολικά 241 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, εκ των οποίων οι 97 είναι ελληνικές.

Η έναρξη του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα γίνει με τη μαύρη κωμωδία του Αργεντινού Νταμιάν Σιφρόν, «Ιστορίες για Αγρίους» που διεκδίκησε το φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ενώ κατά την Τελετή Λήξης του θα προβληθεί η ταινία σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα «Το Κορίτσι Που Εξαφανίστηκε» του Ντέιβιντ Φίντσερ.

Οι ελληνικές ταινίες

97 ελληνικές ταινίες (και αυτός είναι αριθμός ρεκόρ), μεταξύ των οποίων 12 Μεγάλου Μήκους.

Το πρόγραμμα των ελληνικών ταινιών Μεγάλου Μήκους θα ανοίξει με την ταινία «Electra» του Πέτρου Σεβαστίκογλου που είναι work in progress και φυσικά θα ακολουθήσει ειδικό πάρτι έναρξης ελληνικού προγράμματος, ενώ την προτελευταία ημέρα του φεστιβάλ θα προβληθεί η «Μήδεια... Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων» του Νίκου Γραμματικού.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθεί και το «Xenia» του Πάνου Κούτρα, σε μία ειδική προβολή στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Η είσοδος θα γίνει με προσκλήσεις που θα διανεμηθούν από το www.cinemag.gr, αλλά και στους κατόχους καρτών διαρκείας 25 προβολών.

Το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ φιλοξενεί και με τη νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, «A Blast» / «Η Έκρηξη», το «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, η «Πανδημία» του Δημήτρη Πιατά, η «Η Επέλαση των Απάτσι» του Γιάννη Σολδάτου και η «Μητριαρχία» του Νίκου Κορνήλιου

Ακόμα δύο ελληνικές ταινίες που βρίσκονται στην κατηγορία Work in Progress, το «7 Θυμοί» του Χρήστου Βούπουρα αλλά και το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά συμπληρώνουν το πρόγραμμα των ελληνικών ταινιών.

Το «Excision» της Βικτώριας Βελλοπούλου που θα προβληθεί μαζί με το μικρού μήκους «Bref» της Χριστίνας Πιτούλη, με θέμα την κλειτορι δεκτομή, «Η Γκόλφω στην Επίδαυρο» του Ηλία Γιαννακάκη και το «Sam Roma – Είμαστε Τσιγγάνοι» της Μαρίνας Δανέζη είναι οι ελληνικές συμμετοχές στο Τμήμα Ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Ψάχνοντας τον ένοικο