ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Οι πρώτοι που φωτογραφήθηκαν στον αρχαίο τάφο

Αμφίπολη: Οι πρώτοι που φωτογραφήθηκαν στον αρχαίο τάφο

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης και στις ανασκαφές που μέρα με τη μέρα φέρνουν στο «φως» νέα ευρήματα.


Νέες φωτογραφίες μιας άλλης εποχής κάνουν τις τελευταίες ημέρες το γύρο του διαδικτύου και έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των χρηστών των social Media.
Οι φωτογραφίες που βλέπετε ανήκουν στους συνεργάτες του αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη και χρονολογούνται από το 1955.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο seleo.gr, είναι από το προσωπικό αρχείο του Αλέκου Κοχλιαρίδη πρώην αρχιφύλακα αρχαιοτήτων και του κατοίκου που έγινε ο στενότερος συνεργάτης του κυρίου Λαζαρίδη για πολλές δεκαετίες.

Οι εικόνες τραβήχτηκαν πριν διακοπούν οι προσπάθειές του αείμνηστου αρχαιολόγου, όταν οι συνεργάτες του, μερικοί εκ των οποίων ήταν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, πρόλαβαν να φωτογραφηθούν μέσα στους τάφους, ποζάροντας στις περισσότερες ως νεκροί...

Η προσπάθεια του αείμνηστου Δ. Λαζαρίδη σταμάτησε λίγα χρόνια αργότερα όταν η χούντα τον έπαυσε από προϊστάμενο της εφορίας αρχαιοτήτων.

«Πάρα πολλές αρχαιολογικές θέσεις, εξαιρετικά σημαντικές, καμία υποδομή, καθόλου μουσεία, καθόλου κονδύλια για ανασκαφές, ούτε καν αποθήκες φύλαξης των ευρημάτων. Φθάνοντας στην Αμφίπολη, βάζει στόχο να οριοθετήσει τα νεκροταφεία, να τα ανασκάψει για να τα σώσει από την αρχαιοκαπηλία. Για να μην χαθούν πολύτιμα ιστορικά στοιχεία...» λέει η κόρη του αρχαιολόγου περιγράφοντας εκείνη την εποχή.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Ψάχνοντας τον ένοικο