ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εορτασμός του έτους «El Greco» στην Ολλανδία

Εορτασμός του έτους «El Greco» στην Ολλανδία

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε το «Έτος El Greco» στην Ολλανδία.

Με πρωτοβουλία του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Χάγης, διοργανώθηκε ειδική τιμητική εκδήλωση για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο από την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ολλανδία και την Πρεσβεία της Ισπανίας στο Ινστιτούτο Θερβάντες στην Ουτρέχτη, την περασμένη Παρασκευή με προβολή της ταινίας «El Greco», παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Ολλανδία, κα Θηρεσία-Παρασκευή Αγγελάτου, τόνισε ότι ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος συνδέει έντονα την Ελλάδα με την Ισπανία και ότι πέραν όλων των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα του El Greco, αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι έχει χαρακτηρισθεί ως ο πρώτος κυβιστής και ότι θεωρείται ότι επηρέασε τον Picasso.

Ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Ολλανδία, κ. Fernando Arias, μετά την προβολή της ταινίας, είπε ότι η ταινία αυτή δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα μεγάλα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου και ότι εφεξής δηλώνει θαυμαστής και φίλος του σκηνοθέτη κ. Σμαραγδή.

Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες, κα Isabel Lorda, είπε ότι ο κ. Σμαραγδής δεν είναι απλώς ένας σκηνοθέτης, αλλά και φιλόσοφος.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας, «μετά την προβολή της ταινίας, η οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, ο κ. Σμαραγδής τόνισε τη σημασία της φιλοσοφίας του Πλάτωνα με τον νεότερο πολιτισμό και ιδιαίτερα τη σχέση που έχει με τον El Greco και τον Καζαντζάκη, που είναι η επόμενη ταινία που ετοιμάζει.»

Σε μήνυμα του ο κ. Σμαραγδής σημείωσε ότι «οι μεγάλοι πυλώνες του ελληνικού πολιτισμού είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος εκφράζει και διατηρεί το φως του ελληνικού πολιτισμού που μας γέννησε και το εκπέμπει ανά τους αιώνες». Διαπίστωσε, δε, ότι «η ταινία είναι πιο ισχυρή σήμερα από ό,τι το 2007, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα ισχυρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα στο τέλος της ταινίας. Τα μεγάλα πράγματα, τα ανώτερα πράγματα που γεννήθηκαν στη χώρα μας είναι οι μεγάλοι μας πρεσβευτές στο εξωτερικό, αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα για όλους εμάς εντός Ελλάδας. Οφείλουμε να πράττουμε το πατριωτικό μας χρέος για να ξαναβρεί η Ελλάδα το βηματισμό της και να γίνει φωτοδότης του ελληνικού πολιτισμού όπως ήταν παλιά».

Διαβάστε επίσης:

Δράμα: Ξεκίνησε το 37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους