ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Νέα σενάρια για τον ένοικο – Πώς προχωρούν οι ανασκαφές

Αμφίπολη: Νέα σενάρια για τον ένοικο – Πώς προχωρούν οι ανασκαφές

Την ώρα που οι εργασίες μέσα στον τύμβο του Λόφου Καστά συνεχίζονται, το ίδιο συμβαίνει και με την αγωνία της κοινής γνώμης, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις στις ανασκαφές της Αμφίπολης με αμείωτο ενδιαφέρον.

Οι αρχαιολόγοι προχωρούν σιγά αλλά προσεκτικά, έχοντας πρωταρχικό τους σκοπό να μείνουν τα ευρήματα άθικτα από τις ανασκαφές. Για το λόγο αυτό και οι εργασίες γίνονται τόσο συντηρητικά.

Την ίδια ώρα, οι εικασίες για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ταφικού μνημείου, δίνουν και παίρνουν. Το νέο σενάριο που ακούστηκε, είναι πως ο τάφος δεν ανήκει σε Μακεδόνα, αλλά σε κάποιον από τους Ρωμαίους στρατηγούς που έπεσαν στη μάχη των Φιλίππων». Τα λόγια αυτά ανήκουν στην καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας, Όλγα Παλαγγιά.

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια και τις δηλώσεις της στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1», «πρέπει πρώτα μια ανασκαφή να ολοκληρώνεται και έπειτα να βγαίνουν τα συμπεράσματα. Η μέθοδος συμπερασμάτων είναι ανορθόδοξη. Στοιχεία επί της ουσίας δεν έχουν παρουσιαστεί. Βασίζουν τα συμπεράσματά τους στην τυπολογία των γλυπτών που έχουν ανακαλυφθεί».

Άγνωστος το πότε θα σταματήσουν τα έργα

Την ίδια ώρα, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε δηλώσεις της στον Real Fm, απέφυγε να προσδιορίσει το χρόνο λήξης της ανασκαφής στην περιοχή.

Σε ερώτηση που της έγινε, η ίδια απάντησε πως ο χρόνος της λήξης εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Αναφερόμενη στον τρίτο θάλαμο, είπε «είναι αυτός ο θάλαμος μόνο; Αν είναι αυτός ο θάλαμος, μπορεί κανείς να βάλει κάποιο όριο. Αν, όμως, υπάρχει συνέχεια; Τι είναι αυτή η συνέχεια; Τι δυσκολία θα έχει η συνέχεια αυτή;».

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την ταυτότητα του τάφου, η κ. Μενδώνη σημείωσε: «Όποιος κάνει εικασίες, είναι απλώς εικασίες, σενάρια εργασίας. Εμείς προτιμούμε να μένουμε στα δεδομένα της ανασκαφής, αυτά τα οποία μας πληροφορούν η ανασκαφική ομάδα και η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής, η κ. Περιστέρη. Το πιο σοφό, αυτήν τη στιγμή, είναι να μένουμε στα δεδομένα μας. Η αρχαιολογία είναι μία επιστήμη που κρύβει πάρα πολλές εκπλήξεις. Η ανασκαφή κρύβει ακόμα μεγαλύτερες».

Εν τω μεταξύ, η κακοκαιρία είναι κι αυτή ένα εμπόδιο για τις ανασκαφές. Εξαιτίας των βροχοπτώσεων ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα στην ανασκαφή και για το λόγο αυτό το συνεργείο της κ. Περιστέρη έχει επικεντρωθεί στα έργα της αντιστήριξης, με απώτερο σκοπό να «θωρακιστεί» όσο το δυνατόν καλύτερα το μνημείο και να μην υποχωρήσει σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Για την δυσκολία των ανασκαφών μίλησε η Λ. Μενδώνη

Αμφίπολη: Το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τον τρίτο θάλαμο

Αμφίπολη: «Πουλάνε τρέλα» οι Σκοπιανοί-Καταγγέλλουν το BBC για τον ελληνικό τάφο

Αμφίπολη – Φάκλαρης: «Μοναδική περίπτωση ο τάφος της Αμφίπολης»

Αμφίπολη: «Μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος θα άξιζε τέτοιο τάφο»