ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Για λαμπρό μακεδονικό τάφο μιλά η Κ. Περιστέρη

Αμφίπολη: Για λαμπρό μακεδονικό τάφο μιλά η Κ. Περιστέρη

«Βάλαμε τα κλάματα όταν είδαμε τα κεφάλια από τις Καρυάτιδες» λέει η αρχαιολόγος.

Όλα τα νέα λεπτό προς λεπτό από την απεσταλμένη Μαρία Γιαχνάκη

Για έναν τάφο που δεν μοιάζει με τους παραδοσιακούς μακεδονικούς αλλά είναι άλλου τύπου μακεδονικού, τον οποίο μάλιστα τον χαρακτηρίζει λαμπρό, κάνει λόγο η επικεφαλής της ανασκαφής στο λόφο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη.

"Δεν ειναι ρωμαϊκός ο τάφος αλλά λαμπρός μακεδονικός ξεχωριστός μοναδικός. Αυτός ο τάφος μάς εκπλήσσει διαρκώς και ακόμη έχουμε να πούμε πολλά. Εχει πολύ δουλειά ακόμη" ανέφερε η αρχαιολόγος, επισημάνοντας πως πρόκειται για πολλά ευρήματα, τα οποία χρειάζονται πολύ μελέτη.

«Αυτό το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ο πΧ αιώνα και υπάρχουν αποδείξεις. Γι αυτό είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή για οτιδήποτε άλλο» είπε επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη χρονολόγηση του τάφου στην αρχαία Αμφίπολη.

Η ίδια μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε τη συγκίνησή της για τη στιγμή που αντίκρισαν τα κεφάλια των Καρυάτιδων, αποκαλύπτοντας όλοι οι αρχαιολόγοι έβαλαν τα κλάματα.

«Ηταν πολύ συγκινητικές οι στιγμές που ζήσαμε και που ζούμε καθημερινά ακόμη και τώρα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πως σταθήκαμε μπροστά σε αυτά τα ευρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η αρχαιολόγος τόνισε πως "η έρευνα των αρχαιολόγων δεν πρέπει να μένει στα συρτάρια πρέπει να δημοσιεύεται".

Την ίδια στιγμή, η κ. Περιστέρη υποστήριξε πως "αυτή η ανασκαφή γίνεται όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, αλλά και για το καλό αυτού του τόπου σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος".

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα έγινε αυτοψία, με τους τεχνικούς να κρίνουν πως πρέπει να μελετηθεί νέο μοντέλο υποστύλωσης με ειδικά όργανα.

Και όλα αυτά, εν αναμονή νέων ανακοινώσεων που αναμένονται, ίσως και εντός της ημέρας.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Νέα σενάρια για τον ένοικο – Πώς προχωρούν οι ανασκαφές

Αμφίπολη: Για την δυσκολία των ανασκαφών μίλησε η Λ. Μενδώνη

Αμφίπολη: Το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τον τρίτο θάλαμο

Αμφίπολη: «Πουλάνε τρέλα» οι Σκοπιανοί-Καταγγέλλουν το BBC για τον ελληνικό τάφο

Αμφίπολη – Φάκλαρης: «Μοναδική περίπτωση ο τάφος της Αμφίπολης»

Αμφίπολη: «Μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος θα άξιζε τέτοιο τάφο»