ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Σεπτέμβριος στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει τις πύλες του για τη νέα σεζόν 2014 - 2015 και μας προσκαλεί στις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει για τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

Δωρεάν Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στο πλαίσιο της έκθεσης Κάθε Τέλος είναι Μία Αρχή του Ανδρέα Αγγελιδάκη.

Μενίρ, τρισδιάστατη απεικόνιση, 2008.

Το Πρόγραμμα , ειδικά σχεδιασμένο για την τρέχουσα έκθεση, περιλαμβάνει διαδραστική περιήγηση και δραστηριότητες σχεδιασμένες ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα των μαθητών, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες κάθε ηλικιακής ομάδας. Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να εξοικειωθούν με διαφορετικούς τρόπους και μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως είναι οι εγκαταστάσεις, το video animation, οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις και η χρήση του διαδικτύου. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν με κριτικό και εύληπτο τρόπο έννοιες που συνδέονται με την αρχιτεκτονική και τη σύγχρονη κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα, τις σχέσεις αστικού και φυσικού τοπίου, τα πειραματικά και ουτοπικά κτήρια, το πραγματικό και το εικονικό. Διάρκεια έως 31/12/2014.

Τρίτη έως Παρασκευή: 9:30 – 11:00 και 11:00 – 12:30
Διάρκεια προγραμμάτων: 90 λεπτά
Συμμετοχή ανά μαθητή: Δωρεάν
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 9242111-113 (Ανίνα Βαλκανά, εσ. 24 για την πρωτοβάθμια, Μαρίνα Τσέκου, εσ. 23 για τη δευτεροβάθμια), καθημερινά 9:30 – 16:30. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Το Νέο ΕΜΣΤ

Η ανακατασκευή και η ολοκλήρωση του κτιρίου 2011-2014.

Η φωτογράφος Τίτα Μπονάτσου αποτύπωσε όλα τα στάδια της ανακατασκευής του κτιρίου από τον Νοέμβριο του 2011 έως και την ολοκλήρωσή του το Φεβρουάριο του 2014.

Στο φουαγέ του ΕΜΣΤ ο θεατής μπορεί να δει σε slide show το πρώην εργοστάσιο της ζυθοποιίας Φιξ να μετατρέπεται σε ένα υπερσύγχρονο Μουσείο μέσα από μία επιλογή φωτογραφιών της Τίτας Μπονάτσου από το αρχείο των 9.000 φωτογραφιών που συνολικά διαθέτει.

Dodecahedron
Ένα πολυμορφικό ηχητικό και εικονικό περιβάλλον
Στην Αίθουσα Νέων Έργων
Έως 20 Σεπτεμβρίου

Δωδεκάεδρο (Dodecahedron) του Ντάνιελ Μπίσιγκ. Οπτικοακουστική εγκατάσταση στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Η μουσική τεχνολογία συναντά την φιλοσοφία: από τον ψηφιακό ήχο στο εικονικό ήθος» που διοργανώνεται φέτος στην Αθήνα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Μουσικών Σπουδών και Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών), το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής και την Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

Λάτρης των Πλατωνικών στερεών, ο Ελβετός Daniel Bisig, χρησιμοποιεί τη φυσική δομή ενός κανονικού δωδεκάεδρου για την οπτικοακουστική εγκατάστασή του. Η μεταλλική κατασκευή (διαμέτρου 4 μέτρων) αποτελεί ουσιαστικά την πλατφόρμα για την παρουσίαση οπτικοακουστικών έργων και μουσικών συνθέσεων που δημιουργούνται από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Συνολικά στην εγκατάσταση παρουσιάζονται 13 έργα (βίντεο και ήχου).

Ο Daniel Bisig είναι διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας. Σήμερα κατέχει θέση ερευνητή στο Institute for Computer Music and Sound Technology του Πανεπιστημίου Τεχνών στη Ζυρίχη, όπου και δημιουργήθηκε το Dodecahedron.

Είσοδος ελεύθερη

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
26-28.09.2014

The Passing
Αφιέρωμα στον Μπιλ Βιόλα

I Do Not Know What It Is I Am Like [Δεν ξέρω τι είναι αυτό με το οποίο μοιάζω], 1986
Βίντεο διάρκειας 89΄, έγχρωμο, με ήχο
© Φωτο: Electronic Arts Intermix, Νέα Υόρκη

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει από 26 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2014 στην Αίθουσα Νέων Έργων αφιέρωμα στον σημαντικό Αμερικανό καλλιτέχνη Μπιλ Βιόλα υπό τον τίτλο «The Passing». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει κύκλους προβολών των έργων που ανήκουν στην Συλλογή του ΕΜΣΤ όπως «The Passing (Το πέρασμα)», «Anthem (Ύμνος)», «Four Songs (Τέσσερα τραγούδια)», Chott el-Djerid (A Portrait in Light and Heat) (Σοτ Ελ Τζερίντ

-Πορτρέτο με φως και θερμότητα)», «The Reflecting Pool» κ.ά.
Πρόκειται για μονοκάναλα βίντεο που χρονολογούνται την περίοδο 1977 – 1991 με τα οποία ο πρωτοπόρος Μπιλ Βιόλα καθιερώθηκε ως ηγετική μορφή της βιντεοτέχνης. Στα έργα του εστιάζει σε εμπειρίες όπως η γέννηση και ο θάνατος, επηρεασμένος τόσο από τις πνευματικές παραδόσεις των ανατολικών θρησκειών όσο και από τον χριστιανικό μυστικισμό, ενώ συχνά χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία - όπως οι μεγάλοι δάσκαλοι του παρελθόντος χρησιμοποίησαν την παραδοσιακή ζωγραφική - για να εξερευνήσει την δύναμη και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Καθώς οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι αφιερωμένες στο χρόνο, το ΕΜΣΤ παρουσιάζει έναν καλλιτέχνη που αντιμετωπίζει στα έργα του τον χρόνο όπως οι καλλιτέχνες του 19ου αιώνα αντιμετώπισαν το φως και το χρώμα. Για τον Βιόλα ο χρόνος ξεπερνά την φυσική του διάσταση και αποτελεί τον πυρήνα της πνευματικότητας.

Bazaar εκδόσεων
Από Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «άνοιξε» τις αποθήκες του και οργανώνει bazaar εκδόσεων με συμβολικό αντίτιμο (από 1 έως 4 ευρώ). Το κοινό, μπορεί να αποκτήσει παλαιότερους καταλόγους και έντυπα του ΕΜΣΤ, που παρουσιάζουν μικρές φθορές, σε εξαιρετικές τιμές. Το bazaar έχει στηθεί στον χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του ΕΜΣΤ, θα είναι ανοιχτό τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου και θα διαρκέσει μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη - Κυριακή: 11.00 – 19.00
Πέμπτη: 11.00 – 22.00
Δευτέρα: κλειστά