ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Μαγεμένος ο διεθνής Τύπος από τις Καρυάτιδες

Αμφίπολη: Μαγεμένος ο διεθνής Τύπος από τις Καρυάτιδες

Παγκόσμιο θαυμασμό προκάλεσε η ολόσωμη αποκάλυψη των απαράμιλλης ομορφιάς Καρυάτιδων του τύμβου Καστά

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν τις εξελίξεις και τα νέα των ανασκαφών, κάνοντας εκτενή αφιερώματα και εφράζοντας τον θαυμασμό τουυς για τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη.

Με τίτλο «Οι Έλληνες γοητεύονται από τον τάφο της αλεξανδρινής εποχής στην Αμφίπολη», το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η ανακάλυψη ενός τεράστιου τάφου στην βόρεια Ελλάδα που χρονολογείται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει ενθουσιάσει τους Έλληνες, αποσπώντας τους την προσοχή από την δεινή οικονομική κρίση»

«Ρωτούν, ποιος είναι θαμμένος εντός του. Στις αρχές Αυγούστου, η αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη ανακάλυψε αυτό που λένε το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα», αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

Στο BBC μίλησε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, τονίζοντας: «Παρακολουθούμε με δέος και βαθειά συγκίνηση την ανασκαφή της Αμφίπολης. Είναι ένα ταφικό μνημείο μοναδικών διαστάσεων και εντυπωσιακής καλλιτεχνικής μαεστρίας. Τα πιο όμορφα μυστικά είναι κρυμμένα ακριβώς κάτω από τα πόδια μας».

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι οι αρχαιολόγοι συμφωνούν στο ότι η μεγαλοπρέπεια του τάφου σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί για σημαντικό πρόσωπο, ίσως για μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου -της μητέρας του Ολυμπιάδας ή της συζύγου του Ρωξάνης, ή κάποιον επιφανή Μακεδόνα. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κενοτάφιο. Τις απαντήσεις θα δώσει μόνο η ομάδα των αρχαιολόγων της ανασκαφής, προσθέτει το ρεπορτάζ.

Ο ρεπόρτερ του BBC συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής που παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της ανασκαφής. Όπως αναφέρει το δίκτυο, από τη στιγμή της πρώτης ανακοίνωσης του ευρήματος η ζωή των κατοίκων της Αμφίπολης και της Μεσολακκιάς έχει αλλάξει ρυθμούς.

Και άλλες ιστοσελίδες φιλοξενούν ειδήσεις για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη.

Το Discovery γράφει ότι «δύο πανέμορφες σμιλεμένες με εξαιρετικές λεπτομέρειες γυναικείες μορφές, που ονομάζονται Καρυάτιδες, αποκαλύφθηκαν στον μυστηριώδη τύμβο της Αμφίπολης από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη - Τασούλας: Είναι αδύνατο να είναι ο Μ. Αλέξανδρος μέσα στον τύμβο

Αμφίπολη: H Μαρμάρινη πόρτα που οδηγεί στον τέταρτο θάλαμο του τάφου

Προκαλεί ο Τζήμερος για Αμφίπολη: Χοντροκομμένες οι Καρυάτιδες!