ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Δευτέρας!

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Δευτέρας!

Πού θα πάμε και τι θα δούμε σήμερα, Τρίτη!


Όλες οι παραστάσεις και οι εκδηλώσεις στην Αθήνα

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΜΕΡΟΣ Α') - ΠΕΡΙΚΛΗΣ, Η ΝΕΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ"

Η παράσταση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 25 και 26 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, παραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ, επιστρέφει για δυο μόνο βραδιές, σήμερα και αύριο στο Θέατρο Βράχων "Άννα Συνοδινού". Πρόκειται για το πρώτο μέρος της τριλογίας της Ρούλας Πατεράκη, η οποία είναι βασισμένη στο έργο του Θουκυδίδη. Στα τρία μέρη της τριλογίας (Περικλής, η νεύρωση της ηγεμονίας - Θέρος 2014, Το σύνδρομο Αλκιβιάδης - Θέρος 2015 και Άρατε Πύλας - Θέρος 2016) η Ρούλα Πατεράκη εξιστορεί μέσα από μια κριτική ματιά τον πόλεμο, που με το μέγεθος και τη βιαιότητα του, συγκλόνισε ολόκληρη την κλασική αρχαιότητα. Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης. Διανομή: Δημήτρης Λιγνάδης, Ελένη Ερήμου, Διώνη Κουρτάκη, Σπύρος Σαρτζετάκης, Αναστασία Σοφιανίδου, Γιώργος Γιαννακάκος, Βαγγέλης Ρόκκος, Δώρα Στυλιανέση, Ευανθία Κουρμούλη, Άννα Μενενάκου, Γιώργος Παπαπαύλου, Μυρτώ Ρήγου, Ευτυχία Γιομελά, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Τζέφ Μαρράουι, Ιλισάντερ Ντέμα, Ζαφειρία Δημητροπούλου Δελάνχελ, Νίκος Παντελίδης, Ανδρέας Αντωνιάδης, Νίκος Μαυράκης, Νάνα Παπαδάκη, Γεράσιμος Σοφιανός, Αχιλλέας Σκεύης, Νεκτάριος Φαρμάκης, Δημήτρης Μυλωνάς, Άννα Ελεφάντη, Μαρία Λεγάκη. Θέατρο Βράχων (Οδός Ταταούλων). Τηλ: 210 7626438. Ωρα: 21:00. Εισιτήρια: Κανονικό 15€, Μειωμένο 10€ (φοιτητικό, ανέργων).

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ "ΑΠΟΨΕ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ ΜΟΥ ΤΗ ΣΤΟΛΙΣΑ ΚΟΡΔΕΛΕΣ"

Η ερμηνεύτρια Αλίκη Καγιαλόγλου, στην πρώτη της συνάντηση με το φεστιβάλ Παπάγου, διαλέγει παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια από Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία, Χιλή και Αργεντινή που θα τραγουδήσει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Συμμετέχουν: Μιχάλης Σουρβίνος - πορτογαλική και κλασική κιθάρα, Νίκος Μανιταράς, Άγγελος Μπότσης - κλασική κιθάρα. Κηποθέατρο Παπάγου (Άλσος Παπάγου, οδός Κορυτσάς). Τηλ: 210 6520412. Ωρα: 21:00. Εισιτήριο: 15€, Κάρτα Δημότη - Φοιτητικό - Άνεργοι - ΑΜΕΑ: 12€.

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ

"123 SWING" ΣΤΟ BLACK DUCK GARDEN

Από το σαλόνι του Savoy -το ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης που γεννήθηκε το swing- στον κήπο του Black Duck garden. Τρεις γυναίκες performers, παρέα με τον Νίκο Δρογώση στα πλήκτρα και τον Μάνο Λούτα στο κοντραμπάσο, δημιούργησαν ένα ατμοσφαιρικό jazz - swing group, και έρχονται να μας ταξιδέψουν στην αίγλη περασμένων δεκαετιών. Black Duck garden (Παπαρρηγοπούλου 5-7). Τηλ: 2103252396. Ωρα: 21:00. Δωρεάν είσοδος - Υπάρχει χρέωση στην κατανάλωση.

ΒΡΑΔΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗ METROPOLITAN SYMPHONY ORCHESTRA OF ATHENS

Η Metropolitan Symphony Orchestra of Athens ιδρύθηκε από τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο, μετά από ένα δημόσιο ανοιχτό κάλεσμά του, στα μέσα Μαΐου 2014. Ο κύριος, καλλιτεχνικός προσανατολισμός της Ορχήστρας είναι το κλασικό, συμφωνικό ρεπερτόριο.Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα πραγματοποιηθεί η πρώτη γνωριμία της Ορχήστρας με όσους πιστεύουν στο κάλεσμα και τους στόχους της και επιθυμούν να τη γνωρίσουν από κοντά. Θα παρακολουθήσουν ένα μουσικό πρόγραμμα, με σολιστικά έργα από τους μουσικούς που συνθέτουν το σώμα της νεοσύστατης Metropolitan Symphony Orchestra of Athens, το οποίο αριθμεί 80 μέλη (κύρια και αναπληρωματικά). Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Τηλ: 210 3463333. Ωρα: 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΘΕΑΤΡΟ

"ΒΥΘΟΣ" ΤΟΥ ΓΙΟΝ ΑΤΛΙ ΓΙΟΝΑΣΟΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 104

Στις 11 Μαρτίου του 1984 βυθίζεται ανοιχτά των νήσων Γουέστμαν, στην Ισλανδία, μια ψαρότρατα με πενταμελές πλήρωμα. Μετά από έξι ώρες κολύμπι στον παγωμένο Βόρειο Ατλαντικό, αναρρίχηση στην κοφτερή λάβα και περπάτημα δυόμιση περίπου ωρών, ο μοναδικός επιζών Γκουδλάουγκουρ Φρίδθορσσον-(Γκούλλι), φτάνει στην πρώτη πόρτα του χωριού του και καταρρέει. Προς κατάπληξη των γιατρών θα καταφέρει να επιζήσει, παρ' όλο που η πίεσή του είναι μη μετρήσιμη και η θερμοκρασία σώματός του κάτω από 35 βαθμούς. Υποβλήθηκε πολύ σύντομα, μετά την περιπέτειά του, σε πειράματα, με στόχο να γίνει κατανοητό πώς τα κατάφερε. Βρέθηκε ότι το λίπος του είναι 2-3 φορές πιο χοντρό από το ανθρώπινο, προσομοιάζοντας σ' αυτό της φώκιας. Για τον ίδιο, η επιβίωσή του οφείλεται στο ότι παρέμεινε ήρεμος και στο ότι ήθελε οπωσδήποτε να ζήσει. Η ιστορία που είχε συγκλονίσει όλη την Ισλανδία πριν 30 χρόνια, ενέπνευσε τον συγγραφέα και "γέννησε" έναν θεατρικό μονόλογο το 2009. Έναν μονόλογο κι ένα έργο για μια χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής κι έναν λαό που θα παλέψει να επιβιώσει, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και ενάντια στις στρατηγικές των διεθνών οικονομικών επιτελείων: Η Ισλανδία της κρίσης χρειάζεται να εμψυχώσει τους ανθρώπους της. Όχι πια μόνο με τις αρχαίες Saga, αλλά και με έναν "μύθο" από την πρόσφατη ιστορία της, που ταξιδεύει πια 30 χρόνια από στόμα σε στόμα. Κείμενο: Jόn Atli Jόnasson. Μετάφραση, σκηνοθεσία: Κωστής Καλλιβρεττάκης Ερμηνεύει ο Θανάσης Δόβρης. 104- Γκάζι (Ευμολπιδών 41). Τηλ: 2103455020. Ωρα: 21:15. Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 10€, Άνεργοι, ατέλειες: 5€.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΡΑΝΤΖΑΣ

Στο πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο "Πολιτιστική Διαδρομή 2014" που διοργανώνει ο Δήμος Αιγάλεω. Δημοτικό Θέατρο Αλ. Μινωτή (Ιερά Οδός και Δαρδανελλίων). Τηλ: 2105311168. Ωρα: 21:00. Γενική είσοδος: 10€

"ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!" SWING ΚΑΙ RUMBA ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΕΝΤΟΥΛΑ ΡΑΖΕΛΗ

Η Αφεντούλα Ραζέλη παρέα με τον Δημήτρη Κουκουλιτάκη (κιθάρα) και τον Δημήτρη Κούστα (ακορντεόν) «πειράζει» με αγάπη και πολύ σεβασμό αγαπημένες μελωδίες. Ένα μουσικό ταξίδι μέσα στον χρόνο και στον κόσμο, από την Αργεντινή στον Νίνο Ρότα, στην Ισπανία, στην Κάτω Ιταλία, στην παράδοση της Ηπείρου, της Θράκης, του Ιονίου, εκεί όπου ο Τσιτσάνης συναντά τον Τούντα, τον Παπάζογλου, τον Χιώτη, τους Χαίνηδες.... Διασκευές swing, flamengo, bolero, rumba σε τραγούδια που όλοι μας τραγουδήσαμε, χορέψαμε, αγαπήσαμε και φυσικά, τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία. Art Bar Ποιήματα και Εγκλήματα (Αγίας Ειρήνης 17). Τηλ: 2103228839. Ωρα: 22:30.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΝΤΕΧΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Η Λένα Αλκαίου, η Πένυ Ξενάκη, η Μαρία Κανελοπούλου θα μας θυμίσουν όσα τραγουδήσαμε, όσα χορέψαμε και όσα αγαπήσαμε. Πλατεία Εθνικής Αντίστασης(Αγίου Γεωργίου) - Ταύρος. Ωρα: 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

"ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ" ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Ένα παραμύθι που ξεκινάει από τον Δία μεταμορφωμένο σε χρυσή βροχή. Το αγκάλιασμα της χρυσής αυτής βροχής με τη Δανάη, την πεντάμορφη βασιλοπούλα απ' το Άργος, θα φέρει στον κόσμο ένα μωρό. Ένα θεϊκό μωρό, που μεγαλώνοντας θα γίνει ένας από τους πιο ξακουστούς ήρωες της ανθρωπότητας. Λίγες μέρες μετά τη γέννηση του, ο Περσέας θα βρεθεί μαζί με τη μητέρα του σε ένα σεντούκι πεταμένο στη θάλασσα. Τα κύματα θα φέρουν το σεντούκι στη Σέριφο, το πανέμορφο νησί. Εκεί θα τους περισώσει ένας ψαράς ο Δίκτης, που θα τους φιλοξενήσει και θα γίνει αργότερα δάσκαλος καλός για το μικρό Περσέα. Ο Περσέας θα γίνει ολόκληρο παλικάρι και θα αναλάβει να πάει στις γοργόνες, να κόψει το κεφάλι της Μέδουσας. Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη. Ηθοποιοί: Πέτρος Κιοσές, Χριστίνα Κουλουμπή, Νεφέλη Κουλούρη, Σπύρος Περδίου, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Γιάννης Τσουρουνάκης, Άγγελος Χατζάς. Άλσος Νέας Σμύρνης (Λεωφόρος Ελευθέριου Βενιζέλου και Εφέσου). Ωρα: 20:30. Είσοδος: 5€.

DOMEFEST ΣΤΟ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο γιορτάζει την φθινοπωρινή ισημερία και παρουσιάζει αποσπάσματα ψηφιακών ταινιών, τα οποία από το 2004 μέχρι σήμερα βραβεύτηκαν στο DomeFest, το πρώτο φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών θόλου στον κόσμο. Τα αποσπάσματα αυτά καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας ψηφιακών παραγωγών για θόλους. Μινιμαλιστικές προσεγγίσεις, μελλοντικές εικόνες, περίτεχνες συνθέσεις, πειραματικές εργασίες, φανταστικοί κόσμοι και ρεαλιστικές αναπαραστάσεις διαστημικών φαινομένων παρουσιάζονται με την εξαίρετη ποιότητα εικόνας και ήχου στον τεράστιο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανητάριου. Θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις για το κοινό στις 18:30, 19:30 και 20:30. Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφόρος Συγγρού 387). Τηλ: 210 9469600. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 18:00 της ίδιας ημέρας και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων από το ταμείο του Πλανηταρίου.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ"

Το Άρδην οργανώνει συζήτηση με θέμα: "Η Ελλάδα και οι γεωπολιτικές προκλήσεις". Θα μιλήσουν: Κώστας Γρίβας, καθηγητής γεωπολιτικής, Σωτήρης Δημόπουλος, διεθνολόγος, Σάββας Καλεντερίδης, εκδότης - δημοσιογράφος, Γιώργος Καραμπελιάς, εκδότης - συγγραφέας, Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος. Χώρος Πολιτικής και Πολιτισμού "Άρδην" (Ξενοφώντος 4). Τηλ: 2103826319. Ωρα: 19:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΧΟΡΟΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Παραδοσιακοί χοροί από τα τμήματα του Οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού Δήμου Κορυδαλλού. Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη Δήμου Κορυδαλλού 2014. Δημοτικό Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος» (Πλαταιών και Χειμάρας). Ωρα: 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΩΝ ΑΙΣΧΥΛΕΙΩΝ 2014

Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου των Αισχυλείων 2014. Σήμερα θα προβληθεί η ταινία "Οι Αισθηματίες" του Νίκου Τριανταφυλλίδη (2013). Κινηματογράφος Παραλίας Ελευσίνας (θερινός) (Κανελλοπούλου, Νικολαΐδου και Σαλαμίνος). Ωρα: 20:30. Είσοδος: 5€

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

"Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ"

Έργα εκθέτουν οι φωτογράφοι: Σταύρος Νιφλής, Κώστας Γρίσπου, Γιώργος Μέης (συνεργάτης Αγγελόπουλος Σπύρος), Γιάννης Σκουλάς, Σέρτζιο Μαρτούτσι, Φραντσέσκο Λαμάννα , Τζιουλιάνο Μοντερόσσο, Γιάννης Μπόβας, Μάκης Βόβλας, Νάνση Μόττα, Άννα Σβέλτο, Φίλιππος Ρωμανός, Λουίτζη Νιφόζη. Οργανωτική επιτροπή έκθεσης φωτογραφίας: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ακαδημία καλών τεχνών Πιέτρο Βανούτσι, Ελληνικός σύλλογος φιλίας στην Περούτζια Αλαρίκο Σιλβέστρι, Ελληνική Κοινότητα Μπάρι, Πανεπιστήμιο Άλντο Μόρο στο Μπάρι, κέντρο για την διάδοση της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας Δημήτρης Γλάρος στο Μπρίντιζι, Ελληνικός σύλλογος Ταράντο, Δήμος Στρονγκόλης, Ελληνικός σύλλογος Στρέτο της Μεσσήνης, Αρχαιολογική σχολή Κατάνιας, Επίτιμο Προξενικό Ιταλικό Γραφείο με έδρα την Πάρο. Ιταλικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47). Τηλ: 210 5242646. Ωρες: 10:00 -14:00. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: H Μαρμάρινη πόρτα που οδηγεί στον τέταρτο θάλαμο του τάφου