ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη - Παλαγγιά: «Αμφισβητώ τη χρονολόγηση του τάφου»

Αμφίπολη - Παλαγγιά: «Αμφισβητώ τη χρονολόγηση του τάφου»

Η αρχαιολόγος Όλγα Παλαγγιά, σε δηλώσεις της στην πρωινή εκπομπή του Mega, εμφανίστηκε για ακόμα φορά αρνητική στο ενδεχόμενο ο τάφος να είναι μακεδονικός, υποστηρίζοντας ότι την κατασκευή του την έχουν χρηματοδοτήσει οι Ρωμαίοι.

«Πριν μπει στον τάφο η κυρία Περιστέρη, χωρίς να έχει κανένα στοιχείο, δήλωσε ότι ήταν ο Δεινοκράτης ο δημιουργός του τάφου», προσθέτοντας ότι ο καθένας πια έχει το δικαίωμα να κάνει δηλώσεις, αφού υπάρχει πληθώρα ανακοινώσεων.

Η κυρία Παλαγγιά, ανέφερε επίσης ότι ο τάφος «βαπτίζεται» μακεδονικός για πολιτικούς λόγους.

«Πολιτικός ο λόγος, που δηλώνουν όλοι ότι είναι μακεδονικός ο τάφος, η κυρία Περιστέρη εξαρτάται από την κυβέρνηση, μόνο σε αυτή την ανασκαφή έχει γίνει τόσο ντόρος», δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Αν είχε βρεθεί ο τάφος στην Πελοπόννησο δεν θα γινόταν τόσο ντόρος», και πρόσθεσε, τονίζοντας, ωστόσο, την σπουδαιότητα του τάφου «Το μνημείο αυτό είναι καταπληκτικό, αλλά αν δεν ήταν στα εδάφη της Μακεδονίας, σας λέω δεν θα γινόταν τόσο χαμός».

Η κυρία Παλαγγιά αμφισβήτησε για ακόμα μια φορά την χρονολόγηση του τάφου «Ο τάφος είναι του 1ου αιώνα π.Χ., Έλληνες το έχουν κάνει το μνημείο, είναι ελληνικό, απλά το χρηματοδότησαν οι Ρωμαίοι. Και αν δεν κατασκευάστηκε τον πρώτο αιώνα τότε σίγουρα κατασκευάστηκε μέχρι το 280 π.Χ, ή την περίοδο που ήταν οι Ρωμαίοι στην Ελλάδα».

Μάλιστα επέμεινε ότι το μνημείο παραπέμπει στα χρόνια του Αυγούστου:

"Λέω ότι θυμίζουν το μαυσωλείο του Αυγούστου, ακόμη και οι Σφίγγες υπήρχαν στη σφραγίδα του Αυγούστου. Οι Ρωμαίοι είχαν την τάση να αντιγράφουν τα ελληνικά μνημεία. Πολύ πιθανό ο Αύγουστος έκανε πρώτα το μνημείο αυτό και στη συνέχεια περίπου 15 χρόνια μετά έφτιαξε το μαυσωλείο στη Ρώμη."

Τέλος, η αρχαιολόγος έκανε και την πρόβλεψη της σχετικά με τον νεκρό που φιλοξενεί ο τάφος, «Είναι πολυάνδριο, δηλαδή είναι θαμμένοι πολλοί. Επίσης, οι τρεις πύλες που έχουν βρεθεί χωρίς πόρτες δείχνουν ότι το μνημείο ήταν επισκέψιμο, όλοι οι Μακεδονικοί τάφοι έχουν μια πόρτα μαρμάρινη, εδώ προς το παρόν δεν έχουμε βρει τίποτα».

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Υπόγειος ο τρίτος θάλαμος, με σκάλες και ύψος πάνω από 7 μέτρα!

Τα ακροδάχτυλα των Καρυάτιδων νέο πεδίο διαμάχης

Αμφίπολη: Υπόγειος ο τρίτος θάλαμος, με σκάλες και ύψος πάνω από 7 μέτρα!