ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη - Μενδώνη: «Υπάρχει τέταρτο θύρωμα στον τάφο»

Αμφίπολη - Μενδώνη: «Υπάρχει τέταρτο θύρωμα στον τάφο»

Την ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος έδειξε η γεωλογική έρευνα στον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, σύμφωνα με δηλώσεις της γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Παράλληλα η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μίλησε στο Βήμα Fm και έκανε λόγο για ενδείξεις απόπειρας ή απόπειρες τυμβωρυχίας στον τάφο της Αμφίπολης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ακόμα και για την περίοδο της αρχαιότητας, αλλά όπως είπε «μέχρι ποιο σημείο έφτασε η τυμβωρυχία, δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

Στην ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος πλάτους 96 εκατοστών, το οποίο θα πρέπει να οδηγεί κάπου, αναφέρθηκε η γενική γραμματέας κυρία Μενδώνη.

«Γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι το μοναδικό, μέχρι στιγμής, γνωστό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για άνοιγμα 96 εκατοστών.

Αναφερόμενη στο θέμα της χρονολόγησης του μνημείου, η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι όσο είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή «ο πρώτος λόγος είναι των ανασκαφέων, οι οποίοι θεωρούν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το μνημείο θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμα.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Περισσότερους από επτά θαλάμους κρύβει ο τύμβος; (Pics)