ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: «Πιθανός ένοικος η Ολυμπιάδα», λέει βρετανός αιγυπτιολόγος

Αμφίπολη: «Πιθανός ένοικος η Ολυμπιάδα», λέει βρετανός αιγυπτιολόγος

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακάλυψη των Καρυάτιδων έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων και των επιστημόνων για τα ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης, σε ολόκληρο τον πλανήτη

Ο αιγυπτιολόγος και συγγραφέας, Άντριου Τσαγκ, ο οποίος δεν έχει ωστόσο επισκεφθεί την περιοχή, με αφορμή τις δύο Καρυάτιδες υποστηρίζειότι εκεί βρίσκεται θαμμένη η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα.

Ο Τσαγκ έχει μια εντελώς διαφορετική θεωρία για τα γυναικεία αγάλματα που βρέθηκαν στο τάφο του τύμβου Καστά της Αμφίπολης, τα οποία χρησιμοποιεί ως "οδηγούς", για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στον τύμβο βρίσκεται θαμμένη η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μιλώντας στο Discovery News ο Άντριου Τσαγκ εκφράζει την άποψη ότι τα αγάλματα είναι ιέρειες του Διονύσου, οι οποίες ονομάζονται Κλώδωνες, λόγω της συμμετοχής τους στα διονυσιακά και ορφικά όργια. Οι Κλώδωνες είχαν στα κεφάλια τους καλάθια γεμάτα με φίδια.

"Αυτά τα γυναικεία γλυπτά μπορεί να απεικονίζουν συγκεκριμένα τις Κλώδωνες, τις ιέρειες του Διονύσου, οι οποίες συναναστρέφονταν με την Ολυμπιάδα, την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου", λέει ο αιγυπτιολόγος και προσθέτει: "Τα καλάθια που φέρουν στα κεφάλια τους είναι ιερά για τον Διόνυσο".

"Στο έργο "Η Ζωή του Αλέξανδρου", ο Πλούταρχος γράφει πως η Ολυμπιάδα συνήθιζε να συμμετέχει σε διονυσιακές τελετές, στις οποίες συμμετείχαν και οι Κλώδωνες", εξηγεί ακόμη.

Βάσει του ιστορικού Πλούταρχου, ο Τσαγκ θεωρεί ότι τα καλάθια ήταν γεμάτα φίδια, τα κεφάλια των οποίων εξείχαν για να τρομάζουν τους άντρες συμμετέχοντες στα όργια. ''Έχω εντοπίσει σε διάφορα μουσεία, αγάλματα του 4ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζουν τον Διόνυσο, συνοδεία ιέρειας, ντυμένης όπως οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης, συμπεριλαμβανομένων των πλατφόρμων στα παπούτσια'', συμπληρώνει ο βρετανός συγγραφέας.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη - Μενδώνη: «Υπάρχει τέταρτο θύρωμα στον τάφο»

Αμφίπολη – Φάκλαρης: «Η πολιτεία έχει δικαίωμα να υποστηρίζει τις ανασκαφές»

Αμφίπολη: Γιατί αρχαιολόγος αποκαλεί μη ελληνικό τον τάφο;

Μενδώνη για Αμφίπολη: «Εξέχων και πολύ σημαντικό το μνημείο»