ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Velocita F1 2014: 'Εκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη

Velocita F1 2014: 'Εκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη

Ιταλικό άρωμα.. Μουσική, γεύσεις και φινέτσα φιλοξενεί το Golden Hall . Από εκεί δεν θα μπορούσε να λείψει η ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη που έχει δεύτερο σπίτι της την Φλωρεντία .

H έκθεσή της υπό τον τίτλο "Velocita F1 2014" ανοίγει στις 3 Οκτωβρίου σε αίθουσα του 1ου ορόφου του Golden Hall . Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την γκαλερί Kapopoulos Fine Arts. H συγκεκριμένη έκθεση, έρχεται μετά την μεγαλειώδη αναδρομική έκθεση της κ. Βαλυράκη στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου, με τίτλο "Ταξίδια διασταυρώσεις".

Ferrari Dino

Τα έργα που θα εκτεθούν στον 300 τ.μ. χώρο της αίθουσας είναι κυρίως μεγάλων διαστάσεων και προέρχονται από την αγαπημένη θεματική ενότητα της δυναμικής καλλιτέχνιδας με τη διεθνή εικαστική παρουσία, της Formula 1. Στο σύνολο τους τα έργα της Μίνας Παπαθεοδώρου Βαλυράκη υπηρετούν το τρίπτυχο, που χαρακτηρίζει τη ζωγράφο: ύπαρξη-κίνηση-εξέλιξη. Η αεικίνητη ζωγράφος δεν ζωγραφίζει μόνο την ταχύτητα στη θεματική της «Formula 1», αλλά μέσα από την ένταση του χρώματος και τη δυναμική των σχεδιαστικών γραμμών της, αυτή την ίδια τη δίψα για ζωή και για έκφραση. Ζωντανός ρυθμός, πηγαίο συναίσθημα, διαρκής ανάπτυξη.

Η μορφή των αγωνιστικών αυτοκινήτων και η απόδοση της ταχύτητας απασχόλησε την καλλιτέχνη ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια με αφορμή τις επισκέψεις της στο Μόντε Κάρλο και στο Grand Prix της Φόρμουλα 1.

Εκεί δέχθηκε το ερέθισμα να μελετήσει το μεγαλείο της κίνησης σε σχέση με την εξαιρετικά μελετημένη σχεδιαστικά μορφή ενός αντικειμένου το οποίο μέσα από τη συνεχή εξέλιξή του, αποτελεί αριστούργημα τεχνολογίας.

Έτσι γεννήθηκε η θεματική ενότητα «Φόρμουλες». Το χρώμα δίνει εδώ τον παλμό της ταχύτητας και από μέσο έκφρασης γίνεται συνάμα και μέσο ελευθερίας.

FORMULA 4

Οι σίγουρες γραμμές των συνθέσεων καταφέρνουν να ευαισθητοποιήσουν, πέρα από το οπτικό νεύρο και το ακουστικό καθώς ο θεατής «ακούει με τα μάτια» τον εκκωφαντικό ήχο της μηχανής και τη θηριώδη τριβή του ελαστικού στην άσφαλτο.

Η αποτύπωση της πραγματικότητας εκφράζεται από τις ουσιαστικές αλήθειες των θεμάτων και των αντικειμένων, με την εκφραστικότητα του προσωπικού αφαιρετικού παραστατικού εξπρεσιονισμού της καλλιτέχνιδας να σέβεται στο έπακρο την ακεραιότητα της μορφής αλλά και της εικόνας στο σύνολό της, μεταδίδοντας παράλληλα μια έντονη συναισθηματική και ασυγκράτητη προσμονή για την κατάκτηση της ζωής.

Και η ίδια η Μίνα σημειώνει: «Εν αρχή ην: Δεν έχει αρχή και τέλος η τέχνη... Η τέχνη στροβιλίζεται και στριφογυρίζει. Δεν νομίζω ότι ζωγραφίζω, ας πούμε, καλύτερα από τότε που ήμουν δεκατριών ετών. Απλώς τώρα εκφράζομαι με περισσότερες «προκαταλήψεις». Τότε, στην αρχή, τα πράγματα ήταν τελείως αθώα, αλλά η εποχή της αθωότητας επανέρχεται»

Ο Ισπανός τεχνοκριτικός Luis Gonzalez Robles βρήκε τα λόγια να περιγράψει την αίσθηση που αφήνουν τα έργα της ζωγράφου με τα λόγια αυτά: «με υπεροχή στις πινελιές, σχεδόν επιθετική θα τολμούσα να πω το έργο της, πλημμυρισμένο από φως και ζωή, ξέρει να μιλάει με την δική της αυθόρμητη φωνή που ξεσπάει γεμάτη από αυτό το μεσογειακό φωτεινό ήλιο, που μας ενώνει σε μια κοινή αντίληψη ζωής.»

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά 12.00-21.00 και Σάββατο 12.00-20.00

Διαβάστε επίσης

Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη: «Ζωγραφίζω, όπως αναπνέω»