ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: USA Today - «Τι κρύβεται στον τάφο;»

Αμφίπολη: USA Today - «Τι κρύβεται στον τάφο;»

Σε εκτενές δημοσίευμά της, η ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας USA Today αναφέρεται στα ευρήματα της Αμφίπολης, αλλά και στις επιστημονικές αντιδικίες και την «πολιτική εκμετάλλευση», γύρω από τον τάφο

Η αμερικανική παρακολουθεί τις αξελίξεις της ανασκαφής, αλλά κυρίως την επίδραση που έχει αυτή στην ελληνική κοινωνία. Και επιστημαίνει πως πολλά πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν από τη λογική.

Στα αρχαία χρόνια, σημειώνει το άρθρο, πέρασαν από την Αμφίπολη Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Πέρσες και Ρωμαίοι. Τώρα στρατιές από πολιτικούς, δημοσιογράφους και αρχαιολόγους έχουν καταλάβει την μικρή πόλη της Αμφίπολης και τον σημαντικό τύμβο που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Για τους πολίτες η ανακάλυψη από μόνη της είναι σημαντική. Η Νικολέτα Σταυρουλάκη, μια 29χρονη άνεργη που μίλησε στην αμερικανική εφημερίδα, δηλώνει: «Δεν ξέρω ποιος βρίσκεται μέσα, αλλά πραγματικά μου αρέσει που όλοι μιλούν για τον τάφο. Δημιουργεί σασπένς το γεγονός ότι αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο λένε την άποψή τους».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή, ενώ έχουν επιστρατευτεί ακόμα και φωτογράφοι-παπαράτσι για να τραβήξουν μια φωτογραφία της Κατερίνας Περιστέρη.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στη δημόσια διαμάχη για το αν ο τύμβος είναι μακεδονικός ή ρωμαϊκός, ενώ αναφέρεται πως αν και οι Καρυάτιδες αφήνουν τους πάντες άφωνους με την ομορφιά τους, την ίδια στιγμή η υπόθεση αποκτά πολιτική χροιά.

Σύμφωνα με την USA Today, οι πολιτικοί ακολουθούν τα γεγονότα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να σπεύδει τον προηγούμενο μήνα να βγάλει μια φωτογραφία στον τάφο. Τίποτα από όλα αυτά, βεβαίως, δεν έχουν να κάνουν με την ανασκαφή έτσι όπως αυτή αποκαλύπτει σιγά σιγά τα μυστικά της.

Γι' αυτό πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής του πανεπιστημίου της Αθήνας, Γιάννης Μεταξάς επισημαίνει τον κίνδυνο πίσω από όλη αυτή τη φρενίτιδα: «Όλα αυτά είναι σημαντικά ευρήματα, έχουν υπονομευτεί από όλο αυτό το θόρυβο».

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Ο μισός λόφος δεν έχει ερευνηθεί ακόμα

Αμφίπολη: Δια χειρός Δεινοκράτη το ταφικό μνημείο;