ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μενδώνη για Αμφίπολη: «Ισχυρές ενδείξεις ότι έγιναν απόπειρες σύλησης»

Μενδώνη για Αμφίπολη: «Ισχυρές ενδείξεις ότι έγιναν απόπειρες σύλησης»

Με την αφαίρεση των χωμάτων του τρίτου θαλάμου αποκαλύφθηκαν, στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, γεγονός που αποδεικνύει το μνημείο είναι τελικά τάφος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα ο τάφος φαίνεται ότι έχει τη μορφή «μακεδονικού τάφου».

Στην συνέντευξη-ενημέρωση που παραχώρησαν χθες, Πέμπτη η Κ. Περστέρη, η Κ. Μενδώνη και η κ, Παναγιωταρέα ενημέρωσαν δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πρόοδο των εργασιών στο ταφικό μνημείο.

Ένα από «καυτά» ερωτήματα που απασχολεί αρχαιολόγους, δημοσιογράφους και όλους όσους ενδιαφέρονται για τις ανασκαφές και το τι πραγματικά βρίσκεται πίσω από το «μυστήριο» της Αμφίπολης είναι το εάν ο τάφος έχει συλληθεί η όχι.

Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων η κ. Λίνα Μενδώνη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι στα αρχαία χρόνια έγιναν απόπειρες σύλησης. Η τυμβωρυχία ήταν σύνηθες φαινόμενο στην αρχαιότητα».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η απάντηση της κ. Περιστέρη η οποία δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι «θα ήταν δύσκολο να έχουν φτάσει μέσα». Το τι ισχύει τελικά είναι θέμα χρόνου για να το μάθουμε.

Παράλληλα με τις ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται και οι τεχνικές εργασίες για την στήριξη των θαλάμων και την αποχωμάτωση αυτών. Συγκεκριμένα, οι τεχνικές εργασίες που πραγματοποιούνται είναι:

cap
  1. Το δάπεδο της επίχωσης πίσω από τις Καρυάτιδες έχει φτάσει ως την στέψη των βάθρων, επί των οποίων στηρίζονται οι Καρυάτιδες, δηλαδή περίπου στο 1,5 μ.
  2. Αυτή η επίχωση θα παραμείνει προσωρινά ως αντιστήριξη του τρίτου διαφράγματος. Θα αρχίσει να καταβιβάζεται σε συνδυασμό με την απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο.
  3. Να σημειώθεί ότι στον χώρο, δηλαδή, πίσω από τις Καρυάτιδες ως τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, τοποθετήθηκε η δεύτερη φάση αντιστήριξης, με ισχυρές μεταλλικές κοιλοδοκούς.
  4. Επίσης, υποστηλώθηκε προσωρινά το θραυσμένο υπέρθυρο του τρίτου διαφράγματος, το οποίο θα απομακρυνθεί για να καθαριστεί και να συντηρηθεί.
  5. Στον τέταρτο χώρο -ο οποίος χαρακτηρίζεται από συνεχή ορθομαρμάρωση ίδιου τύπου μαρμάρου Αλυκής Θάσου, όπως και το σύνολο του μνημείου- υλοποιούνται ήδη από την Δευτέρα εργασίες αντιστήριξης των τοίχων και υποστύλωσης της θόλου για την ασφάλεια των εργαζομένων και του μνημείου. Εχει, λοιπόν, ήδη ολοκληρωθεί η αντιστήριξη στην στέψη των πλαϊνών τοίχων και έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση της υποστύλωσης της θόλου, με μεταλικές σωληνωτές δοκούς.
  6. Λόγω της ευαίσθητης ισορροπίας στην οποία βρίσκεται η θόλος, οι τεχνικοί σύμβουλοι μαζί με το συνεργείο προσπαθούν, με λεπτές επεμβάσεις, να τοποθετήσουν την υποστύλωση χωρίς να διαταράξουν την ισορροπία που έχει δημιουργηθεί μετά τις εξωτερικές αποχωματώσεις.
  7. Να σημειωθεί ότι η υποστύλωση έχει υλοποιηθεί στα δυο τρίτα της επιφάνειας της θόλου. Οι ευρισκόμενες εκεί εξωτερικές επιχώσεις επιτρέπουν να εξελιχθεί ασφαλέστερα η διαδικασία της υποστύλωσης
  8. Η υποστήλωση που χρησιμοποιείται είναι “παθητική” -δηλαδή, ενεργοποιείται μόνον στις περιπτώσεις που ένας θολίτης τείνει να μετακινηθεί-πράγμα που εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή επίδραση στην υφιστάμενη ισορροπία της θόλου.
  9. Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη φάση των εργασιών που ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί για την ασφάλεια εργαζόμενων και μνημείου.
  10. Έχω αναφερθεί ότι η επίχωση έχει κλίση από Νότο προς Βορρά, με υψομετρική διαφορά πάνω από ένα μέτρο. Στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο έχει εντοπιστεί το άνοιγμα, στο οποίο έχω επίσης αναφερθεί, σε μεγαλύτερο βάθος από τα προηγούμενα ανοίγματα. Οδηγεί τους τεχνικούς στο συμπέρασμα ότι το δάπεδο του τέταρτου χώρου βρίσκεται βαθύτερα από το δάπεδο των προηγούμενων χώρων, πιθανώς κατά δύο μέτρα.
  11. Φυσιολογικά, αυτό σηματοδοτεί την ύπαρξη σκάλας ή ράμπας η οποία ξεκινά πιθανώς μετά το θύρωμα του τρίτου διαφράγματος.
  12. Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι έχει προχωρήσει το χωματουργικό έργο, που πραγματοποιείται στην δυτική πλευρά του μνημείου για ταπείνωση του ύψους και απάλυνση της κλίσης των πρανών.

Διαβάστε επίσης:

Παναγιωταρέα: Κατέβασε το άρθρο για την ελληνικότητα των Καρυάτιδων

Αμφίπολη: Τι υπάρχει πίσω από τη μαρμάρινη θύρα του τρίτου θαλάμου;