ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι αγαπημένες μελωδίες του Μάριου Τόκα συνεπήραν το κοινό στο κατάμεστο Ηρώδειο

Οι αγαπημένες μελωδίες του Μάριου Τόκα συνεπήραν το κοινό στο κατάμεστο Ηρώδειο

Μια συγκινητική μουσική βραδιά, απόλαυσαν το βράδυ της Παρασκευής οι χιλιάδες θεατές, που πλημμύρισαν το Ηρώδειο για να παρακολουθήσουν τη συναυλία στη μνήμη του μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα. Η εκδήλωση με τίτλο «Σ΄αναζητώ» και χορηγό επικοινωνίας το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν αφιερωμένη «στη δική του την πατρίδα, που έχει μοιραστεί στα δύο», την Κύπρο.

Παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, καθώς επίσης και πολλών Ελλήνων επισήμων, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Δώρος Δημοσθένους και η Δήμητρα Σταθοπούλου, με τη συνοδεία δωδεκαμελούς ορχήστρας, ένωσαν τις φωνές τους σε μία μουσική παράσταση, που συνεπήρε το κοινό.

Πολλοί ήταν εκείνοι που επιχείρησαν να εξασφαλίσουν την τελευταία στιγμή ένα εισιτήριο από τα εκδοτήρια, αλλά στάθηκε αδύνατο, καθώς όλα είχαν προπωληθεί.

Λίγα λεπτά μετά τις εννιά, τα φώτα χαμήλωσαν και κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, ανέβηκε καταχειροκροτούμενη στη σκηνή η Γλυκερία, ερμηνεύοντας αγαπημένες δημιουργίες του συνθέτη. Τη σκυτάλη πήρε ο Γιάννης Κότσιρας, που μνημόνευσε με τον δικό του τρόπο τον αξέχαστο δημιουργό: «Ότι θυμάται και όποιον θυμάται κανείς, δεν πεθαίνει ποτέ…». Ακολούθησαν η Δήμητρα Σταθοπούλου και ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο οποίος αποκάλυψε στους θεατές ότι είχαν σχέδια με τον συνθέτη, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβαν να τα κάνουν πραγματικότητα. Ο Δώρος Δημοσθένους συνέχισε το πρόγραμμα και το πρώτο μέρος έκλεισε με την εμφάνισή του ο Γιώργος Νταλάρας, που έγινε δεκτός επί σκηνής με θερμό χειροκρότημα.

Ο Στέλιος Μάϊνας, ως αφηγητής της παράστασης, προλόγιζε τις εμφανίσεις των καλλιτεχνών, παρουσιάζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές του Μάριου Τόκα.

«Σ΄αναζητώ στη Σαλονίκη», «Η εθνική μας μοναξιά», «Λαδάδικα», «Μια στάση εδώ», «Εξαρτάται», «Θάλασσες», «Σαν τρελό φορτηγό», «Δίδυμα φεγγάρια», ήταν μόνο μερικές από τις επιτυχίες του Μάριου Τόκα, που ακούστηκαν στο αφιέρωμα, με το κοινό να χειροκροτά και να «συνοδεύει» τραγουδιστικά τους καλλιτέχνες.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, ακούστηκαν πασίγνωστες συνθέσεις του εκλιπόντος, ενώ η παράσταση «έκλεισε» λίγο μετά τις έντεκα, με όλους τους καλλιτέχνες επί σκηνής να ερμηνεύουν την «Αννούλα του χιονιά».

Η συναυλία άνοιξε έναν μεγάλο κύκλο παραστάσεων σε πολλές χώρες του κόσμου, την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου θα «κλείσει» στη γενέτειρα του αείμνηστου συνθέτη, τη Λεμεσό.

Οι παραστάσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και οργανώνονται στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο της εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας της Κύπρου και της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.

Διαβάστε επίσης:

Χιλιανός πρόεδρος: Να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα εκεί που γεννήθηκαν