Αμφίπολη - Daily Mail: Στον τάφο είναι θαμμένη μια μεγάλη προσωπικότητα

Αμφίπολη - Daily Mail: Στον τάφο είναι θαμμένη μια μεγάλη προσωπικότητα

Newsroom Newsroom

Τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Αμφίπολη, μάλιστα αναλύοντας και τις δικές τους θεωρίες.

Αυτή τη φορά, η βρετανική εφημερίδα Daily Mail με εκτενές δημοσίευμά της τονίζει ότι στον Τύμβο Καστά είναι σίγουρα θαμμένη μια μεγάλη προσωπικότητα, ακόμη και η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα.

Το δημοσίευμα είναι βασισμένο στις δηλώσεις του συγγραφέα και αρχαιολόγου Άντριου Τσανγκ στο Greek Reporter. Η Daily Mail αναδημοσιεύει τις δηλώσεις του Τσανγκ και το αιτιολογικό του συμπεράσματός του, στο οποίο κατέληξε από την ύπαρξη των σφιγγών και των Καρυάτιδων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός μελετητής της ιστορίας του Μακεδονικού βασιλείου και καθηγητής του Μπρίστολ είχε δηλώσει πως οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες είναι μερικά από τα στοιχεία που τον οδηγούν όχι μόνο σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά και στο γεγονός ότι πρόκειται τελικά για τον τάφο της Ολυμπιάδας, με «χορηγούς» του τις αδελφές του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Εδώ και πολλές εβδομάδες το γύρο του κόσμου κάνει η άποψη του Τσανγκ ότι οι Καρυάτιδες που βρέθηκαν στο λόφο Καστά αναπαριστούν Κλώδωνες, ιέρειες του Διονύσου.

1340

Ο Τσανγκ όμως δεν μένει μόνο στις Καρυάτιδες. Ένα σημαντικό μέρος της θεωρίας του στηρίζεται και στις σφίγγες, στην είσοδο του τάφου. «Προσωπικά εκτιμώ ότι στην Αμφίπολη είναι θαμμένη η βασίλισσα των Μακεδόνων, καθώς οι σφίγγες που βρέθηκαν στην είσοδο έχουν βρεθεί και σε δύο θρόνους βασιλισσών της Μακεδονικής περιόδου που έχουν ανακαλυφθεί στη Βεργίνα. Ο ένας εκ των δύο θρόνων ήταν της Ευρυδίκης, της γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι σφίγγες ήταν πιθανότατα σύμβολο των θηλυκών μελών της βασιλικής οικογένειας, καθώς η Σφίγγα σε κάποιες πηγές είναι ένα μυθικό πλάσμα που σχετίζεται με την Ήρα, δηλαδή με τη σύζυγο του Δία, από τον οποίο οι βασιλιάδες της Μακεδονίας υποστήριζαν ότι κατάγονται», έχει εξηγήσει ο Βρετανός.

Μάλιστα, ο ίδιος έχει μία θεωρία και για το ποιος ήταν ο κατασκευαστής και χρηματοδότης του μεγαλοπρεπούς τάφου. Όπως αναφέρει, πιστεύει ότι ο Κάσσανδρος, παρότι πηγές αναφέρουν ότι μετά τη δολοφονία της Ολυμπιάδας έδωσε εντολή να παραμείνει άταφη, εν τέλει έδωσε την συγκατάθεσή του να ταφεί.

Το κόστος και το σχεδιασμό του τάφου φαίνεται ότι ανέλαβε κάποιος εκ των στενών συγγενών της Ολυμπιάδας «Θεωρώ ότι σχεδόν σίγουρα η Κλεοπάτρα, η αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κόρη της Ολυμπιάδος, έπαιξε κάποιο ρόλο στην κατασκευή του, ενώ δεν αποκλείεται και η σύζυγος του Κάσσανδρου και ετεροθαλής αδερφή του Αλέξανδρου, Θεσσαλονίκη», προσθέτει ο Τσαγκ, ο οποίος αναφέρει ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν πως ο τάφος χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. και όχι αργότερα. Ενδείξεις για αυτό σύμφωνα με τον ίδιο είναι η τεχνοτροπία του πατώματος, τυπική της Πέλλας του Φιλίππου και του δεύτερου μισού του 4ου αιώνα π.Χ. Τόνισε βέβαια πως οι Ρωμαίοι ήταν καλοί αντιγραφείς, αλλά το γεγονός ότι παρόμοια πατώματα έχουν βρεθεί στην Πέλλα και όχι στη Ρώμη ή αλλού, είναι ένα ισχυρό στοιχείο.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη - Νέα σενάρια: Ο τάφος είναι ασύλητος!

Αμφίπολη - Daily Mail: Στον τάφο είναι θαμμένη μια μεγάλη προσωπικότητα
01
Αμφίπολη - Daily Mail: Στον τάφο είναι θαμμένη μια μεγάλη προσωπικότητα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved