ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέα σημαντικά ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων (pics)

Νέα σημαντικά ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων (pics)

Οι ανιχνευτές μετάλλων έχουν "χτυπήσει κόκκινο" στον υποθαλάσσιο χώρο του περίφημου ναυαγίου.

Νέοι θησαυροί αλλά και σημαντικά ευρήματα που ίσως οδηγήσουν σε ένα καινούργιο ανασκαφικό μέτωπο προέκυψαν, κατά τη διάρκεια της υπερσύγχρονης υποβρύχιας έρευνας που συντελείται από τις 15 Σεπτεμβρίου στο ναυάγιο των Αντικηθύρων υπό την εποπτεία της διεύθυνσης εφορίας ενάλιων αρχαιοτήτων, με την συμμετοχή διεθνούς ομάδας αρχαιολόγων.

Σύμφωνα με το "Βήμα" στο γραφείο της προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κυρίας Αγγελικής Γ. Σίμωσι έφθασαν μεσοβδόμαδα πολύ αισιόδοξα μηνύματα από τα βάθη της θάλασσας. Οι ανιχνευτές μετάλλων "χτύπησαν κόκκινο", αυτό τουλάχιστον μετέφερε με ενθουσιασμό ο καταδυόμενος αρχαιολόγος κ. Θεοτόκης Θεοδούλου, ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν ενεργά στη νέα διεθνή αποστολή στα Αντικύθηρα.

al10174 us129 20140707071813 590 cf0a64c6703d994a72985ff72968f797646

Τα ευρήματα αυτά παραμένουν στο σκοτάδι ωσότου ανακοινωθούν από επίσημα χείλη, όπως δήλωσε ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος του ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», στη χθεσινή εκδήλωση στο Καψάλι των Κυθήρων, ο οποίος αποκάλυψε πως απαγορεύεται οποιαδήποτε αναφορά στα νέα ευρήματα κάνοντας λόγο ακόμη και για καθεστώς λογοκρισίας από πλευράς της πολιτείας που καθυστερεί σκοπίμως τις ανακοινώσεις.

«Βρισκόμαστε σε καθεστώς λογοκρισίας. Η πολιτεία δεν μας επιτρέπει να ανακοινώσουμε τα ευρήματα της έρευνας. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι. Από τις καλύτερες των προθέσεων μέχρι και λόγοι τους οποίους φαντάζεστε», είπε ο κ Λασκαρίδης που έχει διαθέσει το σκάφος του «Γλάρος» για τις ανάγκες της αποστολής.

Τις δηλώσεις του κ. Λασκαρίδη περί ύπαρξης επιβεβαίωσε το Σάββατο και η διευθύντρια της εφορίας ενάλιων ανασκαφών Αγγελική Σίμωση, που έχει και την εποπτεία όλης της αποστολής, και παρακάλεσε να κάνουμε υπομονή, καθώς, όπως συγκεκριμένα δήλωσε, η διαφορά της εδώ ανασκαφής με την Αμφίπολη, όπου γίνονται διαρκώς ανακοινώσεις, είναι ότι εδώ είναι θάλασσα.

«Εδώ οι άνθρωποι βουτούν στα 50 μέτρα. Υπάρχουν ευρήματα σημαντικά θα γίνουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα μετά το τέλος της ανασκαφής όπως θα έχουμε μπορέσει να αναλύσουμε τις νέες ανακαλύψεις» είπε η κ. Σίμωση.

Η παρουσίαση της αποστολής «Επιστροφή στα Αντικήθυρα» έγινε με τη παρουσία του μητροπολίτη Σεραφείμ, του Ελβετού πρέσβη, του δημάρχου Κυθήρων και εκπροσώπων του Υπουργείου πολιτισμού καθώς και των μελών του ωκεανογραφικού ινστιτούτου Woodshole της Μασαχουσέτης στο σκάφος «Γλάρος» όπου πραγματοποιήθηκε η επίδειξη της υπερσύγχρονης στολής Exosuit.

Η exosuit, που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και αναμένεται να καταδυθεί στα νερά των Αντικυθήρων την Τρίτη ίσως μπορέσει να προσεγγίσει τους πέντε εντοπισμένους στόχους των αρχαιολόγων.

Αγάλματα και σιδερένια αντικείμενα που εντοπίστηκαν από τις πρώτες μελέτες του βυθού εικάζεται πως είναι ανάμεσα στα πρώτα ευρήματα που σύμφωνα με πληροφορίες δεν σχετίζονται με τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Η ανασκαφή πρόκειται να διαρκέσει ως τις 15 Οκτωβρίου.

mixanismos

Ένα πλωτό μουσείο της αρχαίας εποχής

Η κυρία Σίμωσι μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής» για τις έρευνες στα Αντικύθηρα και εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι από το ναυάγιο των Αντικυθήρων μπορούμε να περιμένουμε την αποκάλυψη κι άλλου ενάλιου αρχαιολογικού πλούτου.

Δεν αποκλείει μάλιστα, ότι εκεί μπορεί να βρίσκονται τα υπόλοιπα «κομμάτια» του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων», ενός μοναδικού επιστημονικού οργάνου της αρχαιότητας που εξακολουθεί να θέτει πολλά αναπάντητα ερωτήματα στους ειδικούς.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη - Daily Mail: Στον τάφο είναι θαμμένη μια μεγάλη προσωπικότητα