ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντικύθηρα: Το ναυάγιο συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά του (pics&vid)

Αντικύθηρα: Το ναυάγιο συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά του (pics&vid)

Ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα... είναι μόνο λίγα από τα «ανεπίσημα» ευρήματα που έχουν βρεθεί στο βυθό των Αντικυθήρων.

Το μυστήριο γύρω από το ναυάγιο των Αντικυθήρων συνεχώς μεγαλώνει. 38 χρόνια μετά τον Ζακ Ιβ Κουστό, νέες έρευνες στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων αναμένεται να φέρουν στο «φως» όσα παραμένουν ακόμα κρυφά και καλυμμένα από τη θαλάσσια ζωή.

Ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης και μια συστάδα αμφορέων είναι τα μέχρι τώρα γνωστά ευρήματα από τη νέα αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου.

9573247923991072990

Τα ευρήματα επρόκειτο να παρουσιαστούν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στα Κύθηρα, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την διεθνή ερευνητική ομάδα και τους χορηγούς της, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απαγόρευσε κάθε είδους ανακοίνωση προκειμένου να προβεί ο ίδιος ο υπουργός Κώστας Τασούλας επισήμως σε ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το Βήμα, το δόρυ που εντοπίστηκε φαίνεται ότι δεν συνδέεται με κανέναν από τους ήδη γνωστούς και εκτεθειμένους θησαυρούς του ναυαγίου που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κάτι που σημαίνει ότι το δόρυ ανήκει σε κάποιο άλλο άγαλμα ή κάποιο άλλο καλλιτεχνικό σύμπλεγμα που αναζητείται στον βυθό από τους καταδυόμενους αρχαιολόγους.

6.62014 Υποβρύχιος-Iron-Man-εξερευνά-το-ναυάγιο-των-Αντικυθήρων

Η τραγική ιστορία του δαχτυλιδιού

Σύμφωνα με τα νέα, μια τραγική ιστορία εκτιμούν οι ερευνητές ότι βρίσκεται πίσω από το χρυσό δαχτυλίδι.

Δεν αποκλείεται να ανήκε σε επιβάτιδα του πλοίου, μέλλουσα νύφη που είχε ξεκινήσει από την Ασία, έχοντας φορτώσει στο πλοίο τα προικιά της για να πάει και να παντρευτεί στην Ιταλία. Εικασία που βασίζεται στο γεγονός ότι το δαχτυλίδι βρέθηκε σε γυναικείο σκελετό, γύρω από τον οποίο έχουν εντοπιστεί διάσπαρτα κι άλλα κοσμήματα.

Δεν είναι ωστόσο γνωστό αν μέσα στα προικιά συμπεριλαμβανόταν η χάλκινη κλίνη-ανάκλιντρο ανάλογη με κείνη που έχουν ήδη βρεθεί στις προηγούμενες έρευνες στο ναυάγιο τόσο το 1900-1901 όσο και το 1976 όταν καταδύθηκε στα Αντικύθηρα ο Ζακ Ιβ Κουστό.

Σε ό,τι αφορά στη συστάδα των αμφορέων που εντοπίστηκε σε απόσταση 200 και πλέον μέτρων από τον χώρο του κυρίως ναυαγίου, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν προέρχεται από ένα δεύτερο πλοίο που συνταξίδευε με το πρώτο (υπόθεση την οποία προκρίνει η αμερικανική πλευρά των ερευνητών) ή αν αποτελεί τμήμα του κυρίως ναυαγίου (υπόθεση που προκρίνει αντιστοίχως η ελληνική πλευρά).

Η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι «μπορεί να βρούμε και ανάλογης σημασίας ευρήματα», όπως ο περίφημος«Έφηβος των Αντικυθήρων».

Η κ. Σίμωσι άφησε, δε, να εννοηθεί ότι επίκειται η αποκάλυψη σημαντικότατων ευρημάτων τα οποία συνιστούν ενδείξεις για ακόμη μεγαλύτερης σημασίας ευρήματα, ανάλογα των θησαυρών που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και προέρχονται από το ίδιο ναυάγιο.

«Τα ευρήματα είναι ορατά από την χαρτογράφηση του ναυαγίου. Άλλα είναι καλυμμένα από άμμο, άλλα είναι καλυμμένα από επίπαγο (σ.σ. κάτι σαν πετρωμένη κρούστα) και δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν πρόκειται για ολόκληρα αγάλματα ή αντικείμενα χάλκινα. Έχουμε πάντως ανασύρει ένα μεταλλικό αντικείμενο το οποίο θα μεταφέρουμε στην Αθήνα, ούτως ώστε να το καθαρίσουμε και ακολούθως να διαπιστώσουμε αν πράγματι πρόκειται για το τμήμα κάποιας κλίνης» δήλωσε η κ. Σίμωσι.

Δε βούτηξε το ρομπότ

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν έχουν επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το υπερεξελιγμένο σκάφανδρο Εxosuit. Οι δυνατοί άνεμοι και τα ψηλά κύματα των προηγούμενων ημερών ήταν τόσο έντονα που δεν επέτρεψαν στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που το μετέφερε να προσεγγίσει το σημείο της ανασκαφής και τελικά δόθηκε παράταση μιας εβδομάδας ώστε να χρησιμοποιηθεί στο ανασκαφικό έργο.

Διαβάστε επίσης:

Νέα σημαντικά ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων (pics)