ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού πλησιάζει

Η αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού πλησιάζει

Σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και της ομάδας των αρχαιολόγων που πραγματοποιεί τις ανασκαφές της Αμφίπολης, με το ενδιαφέρον όλον φυσικά να επικεντρώνεται στο μυστικό που κρύβει το ψηφιδωτό

Πρώτο και βασικό ερώτημα είναι λοιπόν τι κρύβουν τα 60 εκατοστά που έχουν απομείνει από το εντυπωσιακό ψηφιδωτό στο δάπεδο πίσω από τις Καρυάτιδες.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την αποκάλυψη του τελευταίου τμήματος του ψηφιδωτού. Εάν πρόκειται, δηλαδή, για την Περσεφόνη ή κάποιο άλλο πρόσωπο, το οποίο ενδεχομένως να δώσει νέες απαντήσεις και να πυροδοτήσει νέα σενάρια για τον «ένοικο» του εντυπωσιακού ταφικού μνημείου.

Έτσι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ενημέρωση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στη 13:00 στην Αμφίπολη από την εκπρόσωπο Τύπου του τάφου της Αμφίπολης, Άννα Παναγιωταρέα και την επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών, Αικατερίνη Περιστέρη.

Πάντως στις τελευταίες της δηλώσεις η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον ένοικο του τύμβου της Αμφίπολης και δεν απέκλεισε τη σύνδεση με την βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας.

«Εάν ολοκληρωθεί η παράσταση και αποκαλυφθεί ότι έχουμε μία αρπαγή Περσεφόνης, τότε οι συνειρμικές αναφορές και στην αρπαγή από τον τάφο των Αιγών και στην απεικόνιση της Περσεφόνης με τον Πλούτωνα στον ιερό γάμο στο ερεισίνωτό του θρόνου της Ευρυδίκης. Αυτά όλα μας δείχνουν ότι υπάρχει κάποια σχέση. Ή ότι ο κάτοχος ή ο κατασκευαστής ήθελε να δηλώσει κάποια σχέση. Αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη οικογένεια. Μπορεί να είναι πολιτική η σχέση» είπε η Λίνα Μενδώνη.

Το αργότερο μέχρι σήμερα άλλωστε έχει ανακοινωθεί ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες ολόκληρου του ψηφιδωτού

Η δημοσιοποίηση αυτών θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα που ορίζει το ΥΠΠΟ και οι ανασκαφείς.

Εκτός από τον άνθρωπο που παρήγγειλε και χρηματοδότησε το μνημείο, τον ή τους νεκρούς στους οποίους αφιερώθηκε, εκτός από τον αρχιτέκτονα που ανέλαβε να σχεδιάσει και να επιβλέψει την κατασκευή του γιγαντιαίου Τύμβου, υπάρχει πλέον και ο καλλιτέχνης στον οποίον οφείλεται το εκπληκτικής τέχνης και τεχνικής ψηφιδωτό του δεύτερου θαλάμου.

Τα ψηφιδωτά ενίοτε περιελάμβαναν ενίοτε την υπογραφή του δημιουργού τους.

Με αγωνία και σχεδόν καθημερινές αναφορές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Αμφίπολη και τα διεθνή ΜΜΕ, που αναπαράγουν τις φωτογραφίες του ψηφιδωτού και περιμένουν τις νέες ανακοινώσεις από την Ελλάδα.

Παράλληλα οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν το έργο τους και την αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για το εάν πρόκειται για τον τελευταίο θάλαμο του ταφικού μνημείου.

Περιηγηθείτε στον τύμβο της Αμφίπολης ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Βήμα-βήμα η πορεία προς το μεγάλο μυστικό που θα συγκλονίσει τον πλανήτη

Αμφίπολη: Αύριο ή την Παρασκευή φωτογραφίες από ολόκληρο το ψηφιδωτό

CNN για Αμφίπολη: «Η Ελλάδα ελπίζει να φέρει ανάσα στην οικονομία ο αρχαίος τάφος»

Αμφίπολη: Όλα έτοιμα για να αποκαλυφθεί το μυστικό (pics)

Αμφίπολη: Αύριο η μεγάλη μέρα - Θα αποκαλυφθεί το μυστικό;

Αμφίπολη: Στο δάπεδο του τάφου κρύβεται το μυστικό

«Περπατήστε» στον Τάφο της Αμφίπολης (video)