ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Έπεται συνέχεια μετά την Περσεφόνη

Αμφίπολη: Έπεται συνέχεια μετά την Περσεφόνη

Αρχικά οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τον εντυπωσιακό περίβολο και τις Σφίγγες. Στη συνέχεια όλοι μείναμε κατάπληκτοι με τις Καρυάτιδες. Σειρά είχε το πανέμορφο ψηδιδωτό με την πυρόξανθη Περσεφόνη. Τι θα δούμε άραγε στη συνέχεια:

Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αρχαιολογικής κοινότητας είναι στραμμένο προς την Ελλάδα και την Αμφίπολη, ενώ με αγωνία όλοι περιμένουμε τις επόμενες ανακαλύψεις που θα φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Ωστόσο φαίνεται ότι αρκετοί στο υπουργείο Πολιτισμού πιστεύουν πως πλησιάζουμε στη λύση του γρίφου.

Το Σαββατοκύριακο επρόκειτο να μπει στον τρίτο θάλαμο η ομάδα της ΚΗ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αφού διασφάλισε προηγουμένως με φύλλα από φελιζόλ και ξύλινη επένδυση την αρτιότητα τού τελευταίου ευρήματος, του μοναδικού ψηφιδωτού δαπέδου.

Κανείς δεν γνωρίζει τι εκπλήξεις μπορεί να παρουσιάσει η συνέχεια. Αν εκεί βρίσκεται ο ταφικός θάλαμος ή αν συνεχίζεται ο «διάδρομος» με άλλους θαλάμους. Κάθε καινούργια αποκάλυψη δημιουργεί μαζί με τον ενθουσιασμό και μια προσμονή.

«Είμαστε αρκετά ψηλά. Υποθέσεις μπορεί να γίνουν. Θα έχουμε εικόνα μετά την ανασκαφή του τρίτου χώρου», απάντησε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων η ανασκαφέας Κατερίνα Περιστέρη, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει τέταρτος θάλαμος ή κρύπτη.

Αναφερόμενη στο κατεστραμμένο κυκλικό τμήμα το οποίο φαίνεται να καλύπτει τις κοιλιές των λευκών αλόγων, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε στην «Καθημερινή»:

«Τα τελευταία χώματα κοσκινίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης όπου βρέθηκαν πολλές ψηφίδες αλλά και κάποια τμήματα του ψηφιδωτού με το υπόστρωμά τους. Το μεγαλύτερο είναι 20 εκ.», λέει η κ. Μενδώνη, που παραμένει το άγρυπνο μάτι της ανασκαφής στην Αμφίπολη και προσθέτει ότι η αποκατάσταση του ψηφιδωτού δαπέδου δεν μπορεί να γίνει άμεσα γιατί απαιτεί τον δικό του χρόνο.

Το ίδιο είχε υποστηρίξει άλλωστε και σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, δηλώνοντας πάντως αισιόδοξη ότι οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές στην Αμφίπολη θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν το έργο σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Εξήγησε ακόμη ότι η παράσταση του ψηφιδωτού, που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης, δεν είναι σπάνια στην τέχνη των αρχαίων χρόνων. Θύμισε ότι έχει βρεθεί σε πολλές αγγειογραφίες, αλλά τώρα, τόνισε, «την έχουμε και σε ψηφιδωτή μορφή». Γι' αυτό άλλωστε εξ αρχής υπογραμμίστηκε και από την ανασκαφική ομάδα ότι πρόκειται για μοναδικό εύρημα: ψηφιδωτό δάπεδο σε μακεδονικό τάφο.

Εύρημα που αποτελεί ακόμα μια επιβεβαίωση των αρχικών εκτιμήσεων της κ. Περιστέρη και της ομάδας της, ότι ο τάφος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.

Στο μεταξύ αφαιρούνται από τον λόφο οι επιχώσεις και τα «μπάζα» της ανασκαφής Λαζαρίδη. Το μεγαλύτερο άγχος των κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού είναι να προλάβουν να θωρακίσουν την ανασκαφή πριν ξεκινήσει ο βαρύς χειμώνας.

Αυτές τις ημέρες δεν προχώρησαν οι ανασκαφικές εργασίες, επειδή η ομάδα ασχολήθηκε με την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, το οποίο απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα με αριστουργηματικό τρόπο.

Πλέον οι ανασκαφές θα συνεχιστούν με πολύ μεγάλη προσοχή. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα, πίσω από τη σπασμένη θύρα οι αρχαιολόγοι πρέπει να προχωρήσουν κυριολεκτικά πόντο, πόντο επιστρέφοντας στην κλασική μορφή των ανασκαφών, σκάβοντας με το χέρι.

Έχουν μπροστά τους και πάλι τόνους χώματος όμως αυτή τη φορά σκάβουν πίσω από θύρα, σε ένα χώρο δηλαδή, όπου είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται ο προθάλαμος ή ακόμη και ο ίδιος ο νεκρικός θάλαμος.

Διαβάστε επίσης:

O Mέγας Αλέξανδρος, η μοναδική αλήθεια για το μνημείο και οι εικασίες…

Η Περσεφόνη κρατά το «κλειδί» του μυστηρίου

National Geographic: Γυναίκα η «ένοικος» στον τάφο της Αμφίπολης