ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα ΕΛΤΑ τιμούν τέσσερις Έλληνες δημιουργούς!

Τα ΕΛΤΑ τιμούν τέσσερις Έλληνες δημιουργούς!

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμώντας το έργο του Κώστα Βάρναλη, της Διδώς Σωτηρίου, του Αντώνη Σαμαράκη και του Στρατή Τσίρκα, που με το έργο και την προσωπικότητά τους σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, εξέδωσαν αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων: «Νεοέλληνες –Λογοτέχνες-Ποιητές –Πεζογράφοι», την οποία παρουσίασαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, καθώς ο Κώστας Βάρναλης υπήρξε επιφανές μέλος της.

«Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία συνεχίζοντας μια παράδοση που έχει μπει στον τρίτο αιώνα, με τη σημερινή σειρά παραδίδουν στο παγκόσμιο κοινό τέσσερις Έλληνες λογοτέχνες που ο καθένας με τον δικό του τρόπο είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη δημοσιογραφία. Και οι τέσσερις δημιουργοί είχαν και μια ματιά στην παγκόσμια κοινότητα. Δεν έμειναν στα στενά όρια του εθνικού χώρου, όπως προσδιορίζονταν, στην εποχή που ζούσαν, από το διαμορφούμενο ελληνικό κράτος. Είχαν ανοιχτεί στην παγκόσμια κοινότητα, είτε με τις συνεργασίες που είχαν, είτε με τη διεθνή τους παρουσία» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Κωνσταντίνος Μελαχροινός.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, που παρέλαβε την αναμνηστική πλακέτα εκ μέρους της οικογένειας του Βάρναλη, συνεχάρη τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας, τους ευχαρίστησε για την εξαιρετική συνεργασία που έχουν και για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ΕΣΗΕΑ και συμπλήρωσε: «Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό, όμως είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός λογοτεχνών, ποιητών και πεζογράφων άσκησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Έτσι την παράδοση του Παπαδιαμάντη, του Παλαμά, του Ζαχαρία Παπαντωνίου, του Μαλακάση, του Δροσίνη, του Μωραϊτίνη, του Ξενόπουλου και τόσων άλλων που λάμπρυναν τα ελληνικά γράμματα και υπήρξαν και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι, έρχεται να συνεχίσει ο Κώστας Βάρναλης κορυφαίος ποιητής του 20ου αιώνα αλλά και δημοσιογράφος με μακρά θητεία στις εφημερίδες. Ο Βάρναλης μάλιστα, πρότασσε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα».

Επίσης, τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν ο Νίκος Μπελογιάννης εκ μέρους της οικογένειας της Διδώς Σωτηρίου, η Ελένη Σαμαράκη, σύζυγος του Αντώνη Σαμαράκη, και ο Πέτρος Μαλουκάτος εκ μέρους της οικογένειας του Στρατή Τσίρκα.

Για την προσωπικότητα και το σημαντικό έργο των τεσσάρων δημιουργών μίλησε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Στέφανος Δάνδολος.
Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία των ΕΛΤΑ, η Ελένη Σαμαράκη είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Προσωπικά για μένα είναι πολύ μεγάλη συγκίνηση και εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτό το γραμματόσημο το έφτιαξε μια κοπέλα που τη γνωρίσαμε μαζί με τον Αντώνη τυχαία στην ετήσια έκθεση που κάνει η σχολή Καλών Τεχνών και έγινε φίλη μας. Είχα να τη δω μερικά χρόνια και ξαφνικά μαθαίνω ότι η Μυρσίνη Βαρδοπούλου θα κάνει το γραμματόσημο του Αντώνη.

Αυτό είναι μια ιδιαίτερη προσωπική συγκίνηση και ο Αντώνης θα το χαιρότανε πολύ. Πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία των ΕΛΤΑ είναι πολύ σημαντική για τους συγγραφείς στο σύνολό τους, γιατί ο Αντώνης ποτέ δεν ήθελε να μιλάει για τον εαυτό του. Έλεγε πάντα "εγώ εκφράζω και θέλω να εκπροσωπώ το σύνολο των συγγραφέων, που πολλοί από αυτούς γράφουν, δουλεύουν και δεν καταξιώνονται και μπορεί να αξίζουν πολύ, ιδιαίτερα οι συγγραφείς της επαρχίας". Θεωρώ ότι αυτό είναι μια τιμή που αντανακλά στο πρόσωπο όλων των ανθρώπων, που δουλεύουν με τον λόγο».

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: «Στον τρίτο θάλαμο, πίσω από τα αγγεία, θα βρουν το νεκρό»

Ρoή Ειδήσεων