ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Μια «ανάσα» από το αρχαίο δάπεδο του τρίτου θαλάμου

Αμφίπολη: Μια «ανάσα» από το αρχαίο δάπεδο του τρίτου θαλάμου

Τα χώματα από τους θαλάμους του μεγαλοπρεπούς τάφου της Αμφίπολης έχουν σχεδόν απομακρυνθεί και η ανασκαφική ομάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αποκάλυψη των μυστικών του ταφικού μνημείου.

Η μάχη με τα χώματα φαίνεται ότι οδεύει προς το τέλος της και η αποκάλυψη των όσων κρύβει ο σπουδαίος τάφος έρχεται όλο και πιο κοντά.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το τριήμερο δεν στάθηκαν εμπόδιο στους αρχαιολόγους, οι οποίοι συνέχισαν κανονικά τις ανασκαφικές εργασίες και την απομάκρυνση των χωμάτων από τους θαλάμους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», η διεπιστημονική ομάδα που εκτελεί τις εργασίες στο λόφο Καστά πιστεύει ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, η ανασκαφή θα έχει ολοκληρωθεί, καθώς θα έχουν τελειώσει οι αποχωματώσεις και θα έχουν ανασκαφεί όλοι οι χώροι του τάφου.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο (25-26/10) δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες του Υπουργείου Πολιτισμού (Λίνα Μενδώνη και Άννα Παναγιωταρέα), καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν υπήρχαν νέα ευρήματα.

Προγραμματισμένη επίσημη ενημέρωση θα γίνει την Τρίτη (28/10/2014), ανήμερα της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τότε θα συνεχίζονται οι αποχωματώσεις. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την εντατική δουλειά των αρχαιολόγων, τα χώματα έχουν κατέβει πλέον θεαματικά, με το δάπεδο του τρίτου θαλάμου να έχει σχεδόν αποκαλυφθεί.

Alexander Great Bust

Ποιος ήταν ο Αριστόνους και ποια η σχέση του με τον τάφο

Ένα πρόσωπο που σχετιζόταν τόσο με τον Μέγα Αλέξανδρο όσο και με την μητέρα του, την Ολυμπιάδα, ο διοικητής της Αμφίπολης Αριστόνους, εικάζεται τελευταία ότι θα πρέπει να είχε κάποια σχέση με την ανέγερση του Τύμβου Καστά.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Αρριανός, ιστορικός του 1ου μ.Χ. αιώνα, πιστοποιεί ότι ο Αριστόνους ήταν έμπιστος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συγκεκριμένα στα κείμενα του αναφέρει: «Και ήταν τότε οι σωματοφύλακές του επτά, ο Λεοννάτος του Αντέου, ο Ηφαιστίωνας του Αμύντορα, ο Λυσίμαχος του Αγαθοκλή, ο Αριστόνους του Πεισαίου, όλοι τους αυτοί από την Πέλλα [...]».

Το σημείο, στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι ότι ο Αριστόνους ανέλαβε τη διοίκηση της Αμφίπολης, την οποίαν παρέδωσε τελικά στον Κάσσανδρο μόνο κατόπιν εντολής της Ολυμπιάδας. Ο Κάσσανδρος, ενώ υποτίθεται ότι έτρεφε το μέγιστο σεβασμό για τον Αριστόνοο, λόγω της στενής του σχέσης με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον σκότωσε. Φυσικά, όπως συνήθιζε, πριν διατάξει τη δολοφονία του, ο Κάσσανδρος είχε διαβεβαιώσει τον Αριστόνοα ότι εάν παραδιδόταν η ζωή του δεν θα διέτρεχε τον παραμικρό κίνδυνο.

Έτσι, λοιπόν, τα σενάρια θέλουν να το μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο να έχει κατασκευαστεί από τον Αριστόνοα, εις μνήμην του νεκρού πολέμαρχου, Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Διαβάστε επίσης:

Οι άλλοι μακεδονικοί τάφοι της Αμφίπολης - Συγκλονιστικό βίντεο