ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Οι Σφίγγες αποκτούν τα σπασμένα τους φτερά

Αμφίπολη: Οι Σφίγγες αποκτούν τα σπασμένα τους φτερά

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο από το εσωτερικό του ταφικού μνημείου και δείχνει τη στιγμή που το πρόσωπο της Περσεφόνης αποκαλύπτεται.

Παγκόσμιο θαυμασμό προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη. Τμήματα από τα φτερά των Σφιγγών ήρθαν στο «φως» της δημοσιότητας και προκαλούν ρίγη από τη λεπτομέρεια που διαθέτουν. Μάλιστα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, τα τμήματα αυτά δείχνουν ότι μπορούν να αποκατασταθούν, ενώ έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ Μ. Λεφαντζή το οποίο επίσης παρουσιάστηκε σήμερα (28/10).

Το επίπεδο του τρίτου θαλάμου είναι αρκετά «φτωχό»

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στις τάξεις των αρχαιολόγων η αποκάλυψη πώς το μικρό πορτάκι 0,96 μέτρων που είχαν «δει» οι αρχαιολόγοι, όταν μπήκαν στον τρίτο θάλαμο, τελικά αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο».

Από την πλευρά της, πάντως, η γενική γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει δάπεδο σφράγισης στον τρίτο θάλαμο, κάτι που θα εξακριβώσουν οι αρχαιολόγοι τις επόμενες ημέρες.

«Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Άρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα», ανέφερε η κ. Μενδώνη.

φωτογραφία 6

Ο τάφος είναι συλημένος

«Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (28/10) στο μουσείο της Αμφίπολης.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού τόνισε με νόημα πως «Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει -κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων».

Αναφορικά με το μεγάλο γρίφο του ενοίκου η Λίνα Μενδώνη ήταν ξεκάθαρη σημειώνοντας ότι η ομάδα που πραγματοποιεί και επιβλέπει τις ανασκαφές δεν μπορεί να δώσει απάντηση με βεβαιότητα πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή, ακόμα και η μελέτη.

«Το ποιος είναι θαμμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Όμως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες» σημείωσε η κα Μενδώνη κάτι που σημαίνει ότι το μυστήριο της Αμφίπολης ίσως να χρειαστεί ακόμη και χρόνια για να λυθεί.

Οι Σφίγγες θα αποκτήσουν ξανά τα φτερά τους

Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας - καθώς και κομμάτια από το μοναδικό ψηφιδωτό, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Επίσης σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι ανασκαφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: το γεγονός ότι το κεφάλι της σφίγγας βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο δείχνει ότι η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν πολύ μετά από την κατασκευή του τάφου.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη – Μενδώνη: «Ο τάφος έχει δεχτεί ανθρώπινη παρέμβαση»

Αμφίπολη: Στη δημοσιότητα τα τμήματα από τα φτερά των Σφιγγών (pics&vid)