ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νακάσης: «Ερασιτεχνικά λάθη» στις ανασκαφές της Αμφίπολης

Νακάσης: «Ερασιτεχνικά λάθη» στις ανασκαφές της Αμφίπολης

Για ανίδεους και «ερασιτεχνικά λάθη» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων, Αθανάσιος Νακάσης που εξέφρασε τη δική του άποψη για τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην Αμφίπολη.

«Μόνο ανίδεοι θα χειρίζονταν με αυτό τον τρόπο την ανασκαφή», ανέφερε ο κ. Νακάσης και τόνισε ότι η χρονολόγηση του τάφου είναι λανθασμένη.

Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κύριος Νακάσης υποστήριξε ότι το μνημείο δεν χρονολογείται την περίοδο που έχει προσδιορίσει η κυρία Κατερίνη Περιστέρη, αλλά είναι μεταγενέστερο, ίσως και ρωμαϊκό, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ο τύμβος να ανήκει σε μέλος της βασιλικής οικογένειας, καθώς οι βασιλείς ενταφιάζονταν στις Αιγές.

Ο κ. Νακάσης εκτίμησε επίσης ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι τάφοι στο λόφο Καστά, ίσως ακόμα και μεγαλύτεροι από αυτόν που έχει ήδη ανακαλυφθεί.

Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι έχουν γίνει πολλαπλές απόπειρες σύλησης του τάφου, λέγοντας ότι: «Οι πρώτοι πήραν τα πολύτιμα και οι επόμενοι έψαχναν θησαυρούς κάτω από τα δάπεδα. Τρύπησαν το μωσαϊκό μπας και βρουν κάτι. Πιθανότατα χτύπησαν το δάπεδο και εκεί που άκουσαν να είναι σαν κούφιο τρύπησαν μήπως είναι κάτι κρυμμένο».

Σχετικές ειδήσεις