ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη - Τι κρύβεται κάτω από το δάπεδο σφράγισης;

Αμφίπολη - Τι κρύβεται κάτω από το δάπεδο σφράγισης;

Περιπλέκεται το μυστήριο στο λόφο Καστά μετά την αποκάλυψη δαπέδου σφράγισης στον τρίτο θάλαμο.

Τα σενάρια γύρω από το μυστικό της Αμφίπολης καλά κρατούν, μετά το δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού της 28ης Οκτωβρίου στο οποίο αναφερόταν ότι τελικά δεν υπάρχει θύρωμα στον τέταρτο τοίχο και κατ' επέκταση δεν υπάρχει και τέταρτος θάλαμος, σήμερα τα δεδομένα αλλάζουν και πάλι, καθώς βρέθηκε επίπεδο σφράγισης.

Αναπτερώνονται οι ελπίδες των αρχαιολόγων, μετά τη διαπίστωση ότι στον τρίτο θάλαμο υπάρχει δάπεδο σφράγισης και πιθανότατα το μνημείο συνεχίζει υπόγεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Παρασκευή, (31/10/2014), το υπουργείο Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκε υπόγειος θάλαμος 8,40 τ.μ., ενώ φαίνεται πως σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Όλα τα βλέμματα στρέφονται πια στον υπόγειο θάλαμο και στο μυστικό που κρύβει εδώ και 2.300 χρόνια.

Το "ψεύτικο" επίπεδο κατασκευάστηκε από τεχνίτες

Από ανθρώπινο χέρι κατασκευάστηκε το όρυγμα, το οποίο ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας στην Αμφίπολη.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού σε σχετική ανακοίνωσή του, πρόκειται για τεχνητό όρυγμα επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, το οποίο έχει επιφάνεια 4x2,10μ, το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως άλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Έτσι, με βάση πάντα την ανακοίνωση το όρυγμα έχει δημιουργηθεί από τους αρχιτέκτονες του μνημείου και όχι από φυσικά αίτια, όπως για παράδειγμα κατολίσθηση.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση τραβάει την προσοχή είναι το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει σε βάθος 1,40μ. από το κατώφλι του θαλάμου και η επίχωση συνεχίζεται.
Οι νέες αποκαλύψεις, όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησαν νέα σενάρια και εικασίες για το τι κρύβεται κάτω από το επίπεδο δάπεδο σφράγισης.

Η Ντόροθι Κινγκ αναλύει τα νέα ευρήματα

Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ παρακολουθεί στενά τις ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, μετά και τις νέα ευρήματα η ίδια ανάρτησε στο προσωπικό της blog μια πρώτη ερμηνευτική προσέγγιση, για τον υπόγειο θάλαμο.

Η Κινγκ είναι αισιόδοξη ότι το ταφικό μνημείο δεν έχει αποκαλύψει όλους τους θησαυρούς του και περιμένει να δει αν τελικά ο τάφος αναπτύσσεται προς τα κάτω.

«Μια αγγλοσαξονική έκφραση που σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω είναι 'τίποτα δεν τελειώνει έως ότου τραγουδήσει η ευτραφής κυρία' Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι γνωρίζουμε την έκβαση κάποιου γεγονότος το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει», γράφει η αρχαιολόγος και συνεχίζει εμφανώς αισιόδοξη, «η μακρόχρονη εμπειρία μου, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να βρεθούν στην Αμφίπολη».

Η Ντόροθι Κινγκ αναφέρει, αναλύοντας τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού, ότι βλέπει ότι ο Τύμβος ενδέχεται να αναπτύσσεται προς τα κάτω ή ότι οι τραχείς πλίνθοι που βρέθηκαν μπορεί να είναι τα θεμέλιά του και αναρωτιέται «εάν όμως είναι τα θεμέλιά του, τότε που βρίσκεται το επιχρισμένο δάπεδο το οποίο επικάλυπτε τους πλίνθους; Το χώμα κάτω από τους δόμους παρουσιάζει ευδιάκριτη εδαφική διαστρωμάτωση και πολλά από αυτά τα στρώματα, όπως φαίνεται από τη φωτογραφία, είναι εντόνως διαφορετικά μεταξύ τους».

Η Κινγκ αναφέρεται και στο δεύτερο θυρόφυλλο που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο, λέγοντας ότι το σχέδιο είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που είδαμε στις προηγούμενες φωτογραφίες, όπου ή πόρτα είχε τις εφηλίδες, και αναρωτιέται αν είναι διαφορετική πόρτα ή απλά η πίσω όψη που δεν είχαμε δει.

Σχετικές ειδήσεις