ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββάτου (01/11)

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββάτου (01/11)

Πού θα πάτε, τι θα δείτε, τι θα κάνετε σήμερα (01/11) στην Αθήνα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Μίλτος Πασχαλίδης στο Σταυρό του Νότου

Ο Μίλτος Πασχαλίδης σε ένα συγκινητικό αφιέρωμα στους αγαπημένους του απόντες Ξυδούς, Μητροπάνο, Αλκαίο. Τίτλος της παράστασης «Αυτοί μου λείπουν πιο πολύ», που παρουσιάστηκε πρώτη φόρα στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 27 Σεπτεμβρίου σε μια sold out συναυλία. Στις αποσκευές του θα έχει ακόμα τραγούδια από τους εννέα προσωπικούς του δίσκους, τραγούδια από τις συμμετοχές του σε εργασίες φίλων, καθώς και μια μουσική αναφορά στα χρόνια που έζησε στην Κρήτη. Τον Μίλτο Πασχαλίδη συνοδεύουν επί σκηνής- εκτός από τη Μιρέλα Πάχου (πιάνο, ακορντεόν, τραγούδι)- ο Δημήτρης Σινογιάννης (ηλ. Κιθάρα), ο Δημήτρης Μουτάφης (μπάσο), ο Ηλίας Δουμάνης (τύμπανα) και ο Πάρις Περυσινάκης (κρητική λύρα). Στον Σταυρό Του Νότου- Κεντρική Σκηνή (Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος). Τηλ.: 210 9226975. Ώρα: 22:30. Εισιτ.: 12 ευρώ με μπύρα-κρασί.

Λάκης Παπαδόπουλος, Νίκος Ζιώγαλας και Γιάννης Γιοκαρίνης στο Ρυθμό Stage

Τρεις ζωντανοί θρύλοι του ελληνόφωνου έντεχνου και ροκ τραγουδιού ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν για δύο Σάββατα ένα μοναδικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλες τις γνωστές μεγάλες επιτυχίες τους, «Ο Κουρσάρος», «Σαν σταρ του σινεμά», «Νοσταλγός Του Rock'N'Roll», «Γυριστρούλα», «Βασιλική», «Ευλαμπία», «Πάρε με απόψε», «Μενεξεδιά», «Τσικαμπούμ» και τόσα άλλα. Τίτλος της μουσικής παράστασης «Ο ένας έχει πρόβλημα... αλλά και οι άλλοι δεν είναι καλά». Στον Ρυθμός Stage (Λεωφόρος Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη). Τηλ.: 210 9750060. Ώρα: 23:00. Είσοδος: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί.

Η Yasmine Hamdan στο Gazarte

Η Yasmine Hamdan αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση καλλιτέχνη που συνδυάζει περίτεχνα τη σύγχρονη electro folk pop ενορχήστρωση με τους παραδοσιακούς ήχους της Ανατολής. Μια ανήσυχη ύπαρξη που έχει μοιράσει τη ζωή της σε χώρες της Ανατολής και της Δύσης (έχει ζήσει στο Λίβανο, στο Κουβέιτ, στο Άμπου Ντάμπι, στη Γαλλία, αλλά και στην Ελλάδα), μοιράζεται τις εμπειρίες της μέσα από την ιδιαίτερη και ξεχωριστή μουσική της, τραγουδώντας πάντα σε στίχο που συνδυάζει τις διαφορετικές αραβικές διαλέκτους, ενώνοντας μέσω των γραμμών του πενταγράμμου δύο διαφορετικούς κόσμους. Στο Gazarte (Βουτάδων 32-34, Γκάζι). Τηλ.: 210 3452277, 210 3460347. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 15-30 ευρώ.

ΟΠΕΡΑ

MET HD LIVE: Georges Bizet «Κάρμεν» στο Μέγαρο Μουσικής

Σε απευθείας μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, ένα από τα μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας όπερας, η «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ (στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους), σε σκηνοθεσία Richard Eyre. Η μετάδοση γίνεται με την υποστήριξη του Antenna Group, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στο Μέγαρο Μουσικής (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 18:55. Εισιτ.: 20-25 ευρώ.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ

«Σρεκ το μιούζικαλ» στο Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλλερ - Κεντρική Σκηνή

Σε ένα μακρινό και κάπως ασυνήθιστο βασίλειο, η κατάσταση αλλάζει όταν ένας παράξενος ήρωας εμφανίζεται την κατάλληλη στιγμή για να σώσει τη δυναμική πριγκίπισσα Φιόνα. Και τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο χάρη σ' έναν πολυλογά γάιδαρο, έναν νευρικό κακό, ένα σνομπ μπισκότο και μια ντουζίνα παραστρατημένους ήρωες παραμυθιών. Ποιος θα ξεμπλέξει το κουβάρι; Μα ποιος άλλος από τον Σρεκ, τον απόλυτο ήρωα! Η καταπληκτική ιστορία του αγαπημένου των μικρών και μεγάλων παιδιών βασίζεται στην κινηματογραφική ταινία Σρεκ, που τιμήθηκε το 2001 με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων. Σκηνοθεσία - σκηνικά Άγγελος Μέντης. Στο Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλλερ - Κεντρική Σκηνή (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Ομόνοια). Τηλ.: 210 5288170-171. Ώρες: 11:00 & 15:00. Εισιτ.: 10-12 ευρώ.

«Κόκκαλα» του Ανδρέα Φλουράκη στο Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν

Μια ιστορία μυστηρίου που φωτίζει τις ανησυχίες και τα προβλήματα των εφήβων, εστιάζοντας τόσο στην ενδοοικογενειακή όσο και στη γενικότερη βία κατά την ενηλικίωση. Οι ήρωες ταξιδεύουν, μέσα από τη φιλία τους και τις διαμάχες τους, στις πραγματικές σκέψεις των εφήβων και στα όνειρά τους. Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης, με τη συνεργασία της Ειρήνης Στρατηγοπούλου. Παίζουν οι Βαγγέλης Αμπατζής, Αριάδνη Καβαλιέρου, Γεράσιμος Σκαφίδας, Δημήτρης Τσικριμάνης, Ειρήνη Κότσιφα-Χατζηκρανιώτη. Στο Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν, Υπόγειο (Πεσματζόγλου 5). Τηλ.: 210 3222760. Ώρα: 15:30. Εισιτ.: 10 ευρώ.

ΧΟΡΟΣ

«Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ, από την ομάδα χορού Arroyo Nuevo

Η ομάδα χορού φλαμένκο Arroyo Nuevo επαναλαμβάνει από σήμερα και για 20 παραστάσεις το έργο του Αυγούστου Στρίνμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια», σε χορογραφία και σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα. Μία παράσταση φλαμένκο που γνώρισε τεράστια επιτυχία, αγαπήθηκε από τον κόσμο και υμνήθηκε από τους κριτικούς. Στο Arroyo Nuevo (Μεγάλου Αλεξάνδρου 128, Γκάζι). Τηλ.: 210 3469575. Ώρα: 21:00
Κυριακή: 20:00. Εισιτ.: 8-12 ευρώ.

ΣΥΜΠΟΣΙΟ

«Ηχηρές δυνατότητες: Αυτοσχεδιασμός και κοινοτική δράση» στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Σε συνεργασία με το International Institute for Critical Studies in Improvisation, η Στέγη διοργανώνει ένα διεπιστημονικό διήμερο συμπόσιο για τις σύγχρονες πρακτικές του αυτοσχεδιασμού στη μουσική, στη μουσική εκπαίδευση, στις παραστατικές τέχνες, αλλά και στις νέες μορφές κοινωνικής και πολιτικής δράσης. Παράλληλα, πραγματοποιούνται τρεις μοναδικές συναυλίες με τους Medea Electronique «Koumaria Residency 2014», Wadada Leo Smith «Τen Freedom Summers» και Glue. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος). Τηλ.: 213 0178000. Ώρα: 10:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΚΥΡΙΑΚΗ 2/11

ΜΠΑΛΕΤΟ

«Καρυοθραύστης» από τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας στο Μέγαρο Μουσική

Τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας, με τεράστια παράδοση στα κλασικά έργα, με σολίστ διεθνούς φήμης και αδιάκοπες περιοδείες, αποτελούν αναμφισβήτητα μια από τις κορυφαίες δυνάμεις στην παγκόσμια σκηνή του κλασικού μπαλέτου. Ο Π.Ι. Τσαϊκόφσκι συνέθεσε τη μουσική για το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» το 1892. Το λιμπρέτο βασίστηκε στη διασκευή του παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικιών» του Ε.Τ.Α. Χόφμαν από τον Αλέξανδρο Δουμά. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου του 1892. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 17:00, 21:00. Εισιτ.: 20-80 ευρώ.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Δωρεάν ξενάγηση στον Κεραμεικό

Η ξενάγηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος των δωρεάν ξεναγήσεων από έμπειρους και εξειδικευμένους ξεναγούς, που προσφέρει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών. Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος αρχαιολογικού χώρου Κεραμεικού, Ερμού 148. Ξεναγός : Στέλλα Γαλανοπούλου (έως 40 άτομα). Ώρα: 10:30.

Open Walk 4 σε μικρά μουσεία της πόλης από τους Atenistas

Ανακαλύψτε τον πλούτο που κρύβουν τα μικρά Μουσεία της πόλης: 18 μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους, συμμετέχοντας στο OpenWalk Athens. Πρόκειται για το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος (Νίκης 39, Σύνταγμα) - Ανοιχτό μέχρι 15.00, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Κόδρου 9, Πλάκα), το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης - Κεντρικό κτίριο (Κυδαθηναίων 17, Πλάκα) - Ανοιχτό μέχρι 15.00, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα) - Ανοιχτό μέχρι 15.00, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» (Χατζημιχάλη 6, Πλάκα), το Μουσείο κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (Καρυάτιδων + Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη), το Ατελιέ Σπύρου Βασιλείου (Γουέμστερ 5α, Ακρόπολη), το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα), το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης - Κτίριο οδού Πανός 22 (Πανός 22, Πλάκα) - Ανοιχτό μέχρι 15.00, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (Διογένους 1-3, Πλάκα), το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης - Τζαμί Τζισδαράκη (Άρεως 1, Πλ. Μοναστηρακίου) - Ανοιχτό μέχρι 15.00, το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας (Αγ. Δημητρίου 13, Ψυρρή), το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδόνη 2, Θησείο), το Μουσείο πολιτικών εξορίστων Άη Στράτη (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο), το Μουσείο Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο), το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων (Αγ. Ασωμάτων 45, Θησείο), το Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο) και το Πολ. Κέντρο "Μελίνα" - Συλλογή «Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα» και Συλλογή «Φιγούρες θεάτρου σκιών οικογένειας Χαρίδημου» (Ηρακλειδών 66, Θησείο). Ώρες: 11:00 ως 16:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

«Ζέβρα πυτζάμα», ένα οικολογικό παραμύθι στο Θέατρο Badminton

H μικρή Ρία (εκ του «Καβαλαρία») και η παρέα της -πάντα με οδηγό μια ζέβρα με κόκκινες ρίγες που μοιάζει με πυτζάμα- θα υψώσουν και φέτος το ανάστημά τους απέναντι στον Κακό Λευκό, που για «λόγους κερδοσκοπικούς» θα επιχειρήσει να κάνει κάθε παιδότοπο ρημαδότοπο. Σύμμαχος της παρέας και αντίπαλος του Κακού Λευκού παραμένει ο αξιαγάπητος «Μουσικλετιστής» ή «Ντελιβεράς της χαράς», ένας υπέροχα αλαφροΐσκιωτος ενήλικας. Ένα πνευματώδες οικολογικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, από τη Μαριανίνα Κριεζή, που έγραψε τους στίχους και μαζί με την Άννα Παναγιωτοπούλου τα κείμενα. Η Άννα Παναγιωτοπούλου ανέλαβε και τη σκηνοθεσία. Τη μουσική της Ζέβρας Πυτζάμας συνέθεσε ο Διονύσης Τσακνής. Στο Θέατρο Badminton (Πάρκο Σχολής Χωροφυλακής, Γουδή). Τηλ.: 210 8840600
Ώρες: 11:30 & 15:30. Εισιτ.: 12 ευρώ.

«Τα παραμύθια το 'σκασαν» στο Θέατρο Αργώ

Πέντε παιδιά το σκάνε ταυτόχρονα απ' το σπίτι τους, το καθένα για τους δικούς του λόγους. Άγνωστα μεταξύ τους συναντιούνται στο παραμυθοδάσος, εκεί που τα ζώα μιλούν, οι πόρτες περπατούν, τα ρολόγια ρωτούν, οι σκάλες χοροπηδούν, οι άνθρωποι πετούν, τα παιδιά γελούν και οι ποιητές σιωπούν. Με τη βοήθεια ενός παράξενου πιανίστα και του ντράμερ σκύλου του, μεταμορφώνουν τη ζωή τους σε παραμύθι και αποφασίζουν να υποδυθούν το ρόλο τους μέχρι τέλους, για να κατανοήσουν καλύτερα την ταυτότητά τους μέσα από τους συμβολικούς χαρακτήρες των παραμυθιών. Ένα παραμυθένιο Amber Alert για παιδιά 5-13 ετών βασισμένο στην ιδέα και το κείμενο του ηθοποιού Νίκου Χανιωτάκη. Ένας 7μελής θίασος παίζει ζωντανή μουσική, χορεύει και τραγουδά, σε σκηνοθεσία της Νέλλης Πουλοπούλου. Στο Θέατρο Αργώ (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο). Τηλ.: 210-5201.684. Ώρα: 11:00. Εισιτ.: 8-10 ευρώ.

ΠΟΙΗΣΗ

Ποιητική συνάντηση με με την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ στο EL VIAJE

Το EL VIAJE music bar και το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΣΤΑΤΗΣ προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους σε μία ποιητική συνάντηση με την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
και τον Πάτροκλο Λεβεντόπουλο. Στο EL VIAJE music bar (Κολοκοτρώνη 45, Βύρωνας). Τηλ.: 210 7666866. Ώρα: 20:30. Είσοδος ελεύθερη, με χρέωση στην κατανάλωση.

Σχετικές ειδήσεις