ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τεοτιχουακάν – Η «Αμφίπολη» του Μεξικού

Τεοτιχουακάν – Η «Αμφίπολη» του Μεξικού

Εδώ και ένα χρόνο, οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν ένα άγνωστο τούνελ, ηλικίας 2.000 ετών, το οποίο βρίσκεται κάτω από μια μυστηριώδης πυραμίδα στο Τεοτιχουακάν του Μεξικού.

Η είσοδος για την 1800 ετών σήραγγα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2003 σε μια περιοχή που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πόλης του Μεξικού.

Κάτω από το Ναό του Φτερωτού Φιδιού (Κετζαλκόατλ), μιας πυραμίδας έξι επιπέδων που είναι μισοερειπωμένη σήμερα, ανακαλύφθηκε το υπόγειο πέρασμα, το οποίο καταλήγει σε θάλαμο στην απέναντι πλευρά της Λεωφόρου των Νεκρών.

Η ιερή σήραγγα είναι γεμάτη με περισσότερα από 50.000 τελετουργικά αντικείμενα και μπορεί να οδηγήσει σε βασιλικούς τάφους.

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στη σήραγγα περιλαμβάνουν λεπτοδουλεμένα πέτρινα γλυπτά, κοσμήματα και κοχύλια.

Υπολογίζεται ότι απ' αυτά τα αντικείμενα οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να ερμηνεύσουν το πώς οι ιερείς και οι άρχοντες της πόλης αντιμετώπιζαν τον «κάτω κόσμο».

Πάντως ο μεγάλος όγκος των προσφορών οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι οδηγούνται σε ανεύρεση βασιλικών τάφων.

Το Τεοτιχουακάν είναι παλαιότερο των 2.000 ετών. Πιστεύεται ότι ήταν η κατοικία 100.000 ανθρώπων, αλλά εγκαταλείφθηκε για λόγους που παραμένουν άγνωστοι πολύ πριν από την άνοδο των Αζτέκων τον 14ο αιώνα.

Σχετικές ειδήσεις