ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Aφιέρωμα του Independent στην Αμφίπολη

Aφιέρωμα του Independent στην Αμφίπολη

H βρετανική εφημερίδα Independent φιλοξενεί ένα ειδικό αφιέρωμα για τα νέα ευρήματα που έχουν βρεθεί στο τάφο και προσπαθεί να ακολουθήσει τα βήματα των αρχαιολόγων.

Στο δημοσίευμά της φιλοξενεί δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα και της Αμερικανίδας αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ, η οποία υποστηρίζει πως ο μεγαλοπρεπής τάφος είχε φτιαχτεί για τον Μέγα Αλέξανδρο ακόμα και αν η σωρός του δεν τοποθετήθηκε ποτέ εκεί.

«Οι σφίγγες είναι πιθανώς έτοιμες να αποκαλύψουν τα μυστικά τους», λέει ο Έλληνας υπουργός πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας και μιλάει για το μυστήριο που περιβάλλει τη «μοναδική» αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη.

Ο κ. Τασούλας στις δηλώσεις του στον Independent είπε πως αν και η Ελλάδα βιώνει οικονομική κρίση χρήματα για τη συνέχιση των ανασκαφών θα διατεθούν: «Εάν χρειαστούν και άλλα χρήματα θα δοθούν. Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα αυτή η ανασκαφή, πρέπει να αποκαλυφθεί ότι είναι καλά κρυμμένο».

Ο Independent φιλοξενεί και τις δηλώσεις της διάσημης Αμερικανίδας αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ: «Η Αμφίπολη είναι ένα μεγάλο ερώτημα για τις επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται, χωρίς καμία αμφιβολία, για τον σπουδαιότερο τάφο που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα. Είναι πολύ πιθανό ο συγκεκριμένος τάφος να προοριζόταν για τον Μέγα Αλέξανδρο, ακόμα και αν τελικά ο ίδιος δεν ετάφη εκεί» και συνεχίζει, «σίγουρα θα βρεθούν και άλλα πράγματα μέσα στον τύμβο. Κρίνοντας από τη σπουδαιότητα του κτίσματος, θα πρέπει να υπάρχουν κάπου κοντά και άλλα ιερά και κτίσματα».

Σχετικές ειδήσεις