ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βράβευση του Γιώργου Τσούκαλη στα διεθνή βραβεία «Giuseppe Sciacca»

Βράβευση του Γιώργου Τσούκαλη στα διεθνή βραβεία «Giuseppe Sciacca»

Τρείς Έλληνες βραβεύονται στη λαμπρή, ετήσια τελετή των Διεθνών Βραβείων «Giuseppe Sciacca»,που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014, στην Aula Magna, στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana, στο Βατικανό.

Για την εξαίρετη πορεία του στο χώρο της Ιατρικής Επιστήμης και το τεράστιο εθελοντικό του έργο, βραβεύεται με το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για την Ιατρική Επιστήμη, ο Καθηγητής Παιδο - Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Αυξέντιος Καλαγκός.

Βραβείο Παιδαγωγικών Επιστημών θα απονεμηθεί στον Αρχιμανδρίτη & Διδάκτορα του ΕΚΠΑ, Απόστολο Καβαλιώτη για τις εκπαιδευτικές του παγκόσμιες έρευνες και μελέτες για το μητρικό θηλασμό (Βραβείο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας), τον αυτισμό, τα παιδιά με αναπηρία, τη δράση του στην Εκπαίδευση και για το ασύνορο φιλανθρωπικό του έργο σε όλες τις γωνιές της γης.

Δίπλωμα «αξίας» θα λάβει ο Οικονομολόγος & Ιδιωτικός Αστυνομικός, Γιώργος Τσούκαλης για την μεγάλη του συμβολή στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας. Χιλιάδες αρχαιότητες, ανεκτίμητης αξίας, επαναπατρίστηκαν με προσωπική του πρωτοβουλία, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ζωή του. Ο ειδικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης έχει πρωταγωνιστήσει στις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που ήρθαν στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει συμπληρώσει είκοσι ένα χρόνια στον πόλεμο κατά των αρχαιοκαπήλων.

Ο κ. Τσούκαλης γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957, όπου και αποφοίτησε από το Οικονομικό Γυμνάσιο. Ως έφηβος υπήρξε αθλητής στίβου και αργότερα μέλος του ΠΑΣ Γιάννενα και χορηγός της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού ΣΦΠ. Το 1979 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Τελειώνοντας τη στρατιωτική του θητεία ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός Πυροβολικού, εργάστηκε σε διάφορες θέσεις. Η ενασχόλησή του με τις ιδιωτικές έρευνες ήταν όνειρο ζωής. Η επιτυχημένη πορεία του Γιώργου Τσούκαλη στο χώρο, άρχισε όταν διαβάζοντας μια αγγελία, τηλεφώνησε στο γραφείο ιδιωτικών ερευνών που την είχε δημοσιεύσει. Από το 1989 διατηρεί ένα από τα καλύτερα γραφεία ιδιωτικών ερευνών στην Ελλάδα. Το 1990 δημιούργησε τον άτυπο σύλλογο καταπολέμησης αρχαιοκαπηλίας «Αθηνά», που έχει αναδείξει συνολικά τη δράση δεκάδων κυκλωμάτων λεηλασίας και κλοπής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα του σε ελληνικά και ξένα έντυπα και χαίρει διεθνούς εκτίμησης.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Λαθρέμποροι ιστορίας». Πρόκειται για 20 ιστορίες που, με την πρώτη ματιά, φαίνονται απίστευτες , αλλά που όλες, είναι αληθινές. Υποθέσεις που δημιουργούν στον αναγνώστη έντονα συναισθήματα, αλλά και δείχνουν τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Πραγματικά τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει όποιον αγαπά την πατρίδα του, από την δίωξη της αρχαιοκαπηλίας, την επιβολή της Νέμεσης και την προστασία των ιστορικών και θρησκευτικών θησαυρών μας. Το βιβλίο αυτό ενδυναμώνει την ιστορική αυτοσυνειδησία μας και εδραιώνει την πεποίθηση ότι είναι χρέος όλων μας να προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η Γενική Γραμματέας των Βραβείων, Αρχαιολόγος – Δημοσιογράφος, Βίκυ Μπαφατάκη και ο διάσημος σκηνοθέτης, Γιάννης Σμαραγδής, Μέλος της Επιτροπής Προεδρίας των Βραβείων, δήλωσαν ότι η Ελλάδα για άλλη μια φορά συστήνει σπουδαίες προσωπικότητες από όλους τους τομείς στην παγκόσμια κοινότητα και γίνεται εφαλτήριο φιλίας των λαών. Επίσης, ότι όλοι οι Έλληνες εθελοντές δίνουν δυναμικά το "παρών" στον πολιτιστικό, επιστημονικό και κοινωνικό εθελοντισμό, με πολυεπίπεδες δράσεις σε όλον τον πλανήτη.

Σχετικές ειδήσεις