ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρόκληση: «Ερειπωμένο κτίριο» ο Παρθενώνας

Πρόκληση: «Ερειπωμένο κτίριο» ο Παρθενώνας

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου όπου βρίσκονται τα κλεμμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα, προκαλεί με τις νέες δηλώσεις του.

Ο Νιλ Μακ Γρέγκορ, διευθυντής στο Βρετανικό Μουσείο όπου βρίσκονται τα κλεμμένα από τον λόρδο Έλγιν, Μάρμαρα του Παρθενώνα, δήλωσε ότι τα γλυπτά ήρθαν «νόμιμα» στην κυριότητα του μουσείου και δεν υπάρχει λόγος να επιστραφούν.

«Τα περισσότερα από αυτά δεν υπάρχουν πια. Έτσι, δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης της καλλιτεχνικής οντότητας, πολύ δε περισσότερο αν τα επιστρέψουμε στο ερειπωμένο κτίριο από το οποίο προήλθαν» δήλωσε ο Μακ Γκρέγκορ.

Ο ίδος είπε στους Times, ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση είναι «δύσκολες» γιατί η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ότι οι Βρετανοί είναι οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες» των γλυπτών του Παρθενώνα!

Παρολαυτά όλο και περισσότεροι Βρετανοί, δηλώνουν ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ειδικά μετά τη θέση που πήρε ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ αλλά και μετά την επίσκεψη της συζύγου του Αμάλ, στη χώρα μας.

Λίγες μέρες νωρίτερα, είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι στο τέλος τα γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στη γενέθλια γη τους, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Έλγιν έκλεψε τα Γλυπτά έστω και αν στη συνέχεια τα πούλησε στη Βρετανία και απο εκεί έφθασαν στο Βρετανικό Μουσείο»είπε ο κ. Χιλ υπογραμμίζοντας πως οι πιθανότητες επιτυχίας της ελληνικής πλευράς αν προσφύγει στη δικαιοσύνη είναι 75%. Εξέφρασε δε την βεβαιότητα πως «ό,τι και αν γίνει στο τέλος τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Επισήμανε ακόμα ότι οι Βρετανοί δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να κρατούν τους κλεμμένους θησαυρούς. «Η Ακρόπολη συγκεντρώνει περισσότερους επισκέπτες από την γκαλερί Νταβίν όπου βρίσκονται τα κλεμμένα αριστουργήματα και το νέο μουσείο που είναι αριστούργημα είναι έτοιμο να τα υποδεχθεί»σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σχετικές ειδήσεις