ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με 96% μέση πληρότητα των αιθουσών ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής των βραβείων, το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας και φέτος το δικό του υπόστρωμα κινηματογραφικής αγωγής στους χιλιάδες των νέων κυρίως θεατών του.

"Το φεστιβάλ και οι ταινίες του μας έδειξαν και φέτος την διαφορετική όψη του κόσμου - αυτή που έχουμε όλοι ανάγκη να βλέπουμε τόνισε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής κ. Δημήτρης Ειπίδης.

Της απονομής των βραβείων του διαγωνιστικού τμήματος προηγήθηκε η προαναγγελθείσα (αλλά όχι προγραμματισμένη) τιμητική εκδήλωση του Φεστιβάλ και απονομή βραβείων για την πολυετή προσφορά τους και στον κινηματογράφο των ηθοποιών Βούλας Ζουμπουλάκη και Άννας Συνοδινού (νοσηλεύονται και οι δύο και τις τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν για λογαριασμό τους ο αδελφός και ανιψιός τους αντίστοιχα).

Ακολούθησε τιμητική βράβευση των σκηνοθετών Παντελή Βούλγαρη (διετέλεσε για μικρό διάστημα και πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου) και Λάκη Παπαστάθη.

Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα από την υφυπουργό Πολιτισμού κυρία Άντζελα Γκερέκου, ο Παντελής Βούλγαρης αρκέστηκε να ευχαριστήσει και να... θυμίσει ότι είναι παρών στα...50 από τα 55 χρόνια του φεστιβάλ, ενώ την ίδια στιγμή προβάλλονταν στην οθόνη σκηνές από γνωστές πολυβραβευμένες ταινίες του ("Χάπυ ντέι" , "Πέτρινα χρόνια" , "Βιετνάμ-Όλα είναι δρόμος", "Νύφες" , "Ψυχή βαθεία").

Τον "έπαινο" προς τον Παντελή Βούλγαρη και τη γενιά των σκηνοθετών του ΄65 , ανέλαβε αντί άλλων ευχαριστιών για την προσωπική του βράβευση να κάνει ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης (της θρυλικής εκπομπής του "Παρασκηνίου" της ελληνικής τηλεόρασης αλλά και σειράς ταινιών) μιλώντας για τους νέους της σκηνοθέτες της εποχής "οι οποίοι καταφεύγοντας στην ελληνική ιστορία και λογοτεχνία καθιέρωσαν μια νέα φιλμική γλώσσα στον κινηματογράφο - μια γλώσσα που αξίζει στους πολίτες μιας θαυμάσιας χώρας ".

"Στις ταινίες του Βούλγαρη - είπε ο κ. Παπαστάθης (στον εξαιρετικής γενναιοδωρίας χαιρετισμό του όπου προτίμησε να μιλήσει αντί για τον εαυτό του, για τον συν-τιμώμενο του) , με την μυστηριακή και ανατρεπτική αφήγηση που σε εκπλήσσει , ο θεατής εντοπίζει πάντα κάτι που νικά το κακό... Την ηθική και συναισθηματική μπέσα...".

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ με απόντες του περισσότερους από τους ξένους ειδικά τιμώμενους .

Παρών ήταν όμως ο Μεξικανός σκηνοθέτης του Χόρχε Πέρες Σολάνο η ταινία του οποίου "Ατέρμονη θλίψη" έλαβε το βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος , και ο ίδιος το πλέον ενθουσιώδες χειροκρότημα από το κοινό.

Το Χρυσό Αλέξανδρο απένειμε στον Μεξικανό σκηνοθέτη η υφυπουργός Πολιτισμού κυρία Άντζελα Γκερέκου , ενώ τον Αργυρό Αλέξανδρο απένειμε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάνης Μπουτάρης (στον εκπρόσωπο της βραβευμένης ταινίας "Δίπλα της" από το Ισραήλ) και τον Χάλκινο (στην ταινία "Μάθημα" - από τη Βουλγαρία) η Γερμανίδα ηθοποιός (τιμήθηκε το βράδυ της Παρασκευής) Χάνα Σιγκούλα.

Ευχαριστώντας το κοινό και τους διοργανωτές του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου (οι οποίοι της πρόσφεραν ανθοδέσμη για την ονομαστική της γιορτή) η υφυπουργός Πολιτισμού κύρια Άντζελα Γκερέκου , ευχήθηκε "ανάλογη με την αποψινή δημιουργική συνέχεια στο Φεστιβάλ" ενώ υπογράμμισε πως θα κάνει η ίδια και το υπουργείο Πολιτισμού ότι μπορούν και "οφείλουν" - όπως χαρακτηριστικά είπε , για φανούν αντάξιοι αυτής της εξαιρετικής δυναμικής των σπουδαίων καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών.

Σχετικές ειδήσεις