ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενώνοντας τα κομμάτια... του Αδάμ

Ενώνοντας τα κομμάτια... του Αδάμ

Ήταν απόγευμα Κυριακής, 6 Οκτωβρίου του 2002, όταν ο «Αδάμ», το άγαλμα του Tullio Lombardo έπεσε στο πάτωμα του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και διαλύθηκε σε χιλιάδες κομμάτια.

«Κανείς δεν ξέρει τι συνέβη – μπορεί να ήταν σαμποτάζ», αναφέρει ο Jack Soultanian, συντηρητής στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, που κλήθηκε εκείνη τη νύχτα να δει το ατυχές συμβάν.

Το κεφάλι αποκόπηκε, ο κορμός σύρθηκε στο πάτωμα, το δεξί πόδι έσπασε σε έξι σημεία, το αριστερό χέρι σε επτά. «Υπήρχαν 28 αναγνωρίσιμα μεγάλα κομμάτια και εκατοντάδες μικρά θραύσματα», αναφέρει ο συντηρητής του Μητροπολιτικού Μουσείου.

«Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε ένα μουσείο», με αυτή τη φράση είχε χαρακτηρίσει το συμβάν ο τότε διευθυντής του μουσείου Philippe de Montebello.

Δεκάδες ειδικοί έσπευσαν στο μουσείο για να δώσουν τη δική τους εκδοχή συναρμολόγησης του αγάλματος. Μάλιστα, δόθηκε εντολή να μη φωτογραφήσει κανείς το διαμελισμένο άγαλμα, ώστε να μην υπάρξουν τεκμήρια αυτού του τόσου ατυχούς συμβάντος. Δυο εικοσιτετράωρα χρειάστηκαν για να εκτιμηθεί πού ανήκει το κάθε κομμάτι.

Τελικά μετά από 12 χρόνια ο Αδάμ επιστρέφει στη θέση του. Η όλη διαδικασία έδωσε και την αφορμή για μια έκθεση που θα συνδυαστεί με την επανέκθεση του Αδάμ από αύριο, Τρίτη 11 Νοεμβρίου.

Δείτε φωτογραφίες από τους New York Times

Σχετικές ειδήσεις