ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Πώς το DNA των οστών θα λύσει το μυστήριο

Αμφίπολη: Πώς το DNA των οστών θα λύσει το μυστήριο

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού ότι βρέθηκε σκελετός στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, οι αρχαιολόγοι διατυπώνουν τις δικές τους υποθέσεις γύρω από την ταυτότητα του νεκρού.

Πλέον όμως, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην ανάλυση του DNA των οστών για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα.

Η εξέταση του ανθρωπολογικού υλικού που βρέθηκε στον σκελετό της Αμφίπολης θα γίνει από επιστήμονες σε ειδικά εργαστήρια, τα οποία θα επιχειρήσουν με τη μέθοδο του DNA να δώσουν απαντήσεις σε ποιον ή ποια ανήκουν τα οστά. Ακόμη θα επιχειρήσουν να μας δώσουν απαντήσεις για το αν είναι άνδρας ή γυναίκα, για την ηλικία, το βάρος, αλλά και το ύψος του νεκρού.

«Μπορεί να προσδιοριστεί η ηλικία με ένα περιθώριο λάθους, γύρω στα 3-5 χρόνια. Μπορούμε να μάθουμε και από τι πέθαινε. Δεν είναι απαραίτητο να πέθανε από βίαιο θάνατο, μπορεί να πέθανε από κάποια αρρώστια», δήλωσε ο ανθρωπολόγος, Δημοσθένης Κούρτοβικ.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο γενετιστής, Κωνσταντίνος Πάγκαλος σημείωσε ότι: «Από μόνο του το DNA δεν μπορεί να "μιλήσει" για το πώς λεγόταν ο νεκρός. Μπορεί να είναι σπασμένο DNA, λόγω του χρόνου που έχει περάσει, αλλά αρκετό για να μας δώσει πληροφορίες αν είναι άρρενος, θήλεος, ένα προφίλ το οποίο θα ήταν χρήσιμο ίσως μελλοντικά».

Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας δήλωσε στο STAR: «Τα οστά δεν γράφουν πάνω αριθμό ταυτότητας, ούτε όνομα. Άρα η αναζήτηση συνεχίζεται, αλλά συνεχίζεται με την επιστράτευση άλλων επιστημών».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων