ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

MIRfestival: Οι αθέατες γωνιές της Αθήνας έρχονται στο «φως»

MIRfestival: Οι αθέατες γωνιές της Αθήνας έρχονται στο «φως»

To MIRfestival προσγειώνεται στην Αθήνα για τέταρτη φορά φέρνοντας μαζί του απρόσμενα και ευρηματικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ που φιλοδοξούν να ανοίξουν καινούργιους ορίζοντες και να αποκαλύψουν τις πιο σύγχρονες τάσεις στις παραστατικές τέχνες.

Από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου προσκαλεί το κοινό σε ορατά και αθέατα σημεία της πόλης να συναντήσει καλλιτέχνες με όραμα και με προτάσεις, να δει, να ακούσει, να σκεφτεί, και κυρίως να συμμετάσχει στη γιορτή.

Το πρόγραμμα του φετινού MIRfestival προτείνει έργα που φωτίζουν τη σχέση των πολιτών με τη συμμετοχή και με τη δημοκρατία και καλεί το κοινό να συν-αποφασίσει την εξέλιξή τους. Εννέα διεθνή καλλιτεχνικά πρότζεκτ ενεργοποιούν καλλιτεχνικά ασυνήθιστους χώρους και επιχειρούν να βάλουν τους θεατές σε τροχιά συνειδητοποίησης.

Ειδικότερα, το έργο « Lecture For Everyone», της Βελγίδας Sarah Vanhee, απλώνεται στην πόλη κρυφά, σε μέρη όπου άνθρωποι συναντιούνται για έναν σκοπό. Σαν «φιλικός εισβολέας», η περφόρμερ εμφανίζεται απρόσμενα σε μια τέτοια συνάντηση γιατί έχει κάτι επείγον να πει: ένα κείμενο που απευθύνεται στον καθέναν χωριστά και σε όλους μαζί και προτείνει να σκεφτούμε τι κάνουμε για εμάς ως μονάδες αλλά και ως κοινότητα.

Οι Fingersix, διεθνής ομάδα στην οποία συμμετέχει η Ελληνίδα χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη, καταπιάνονται με το θέμα της εμμονής του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού με τις προβλέψεις . Τι ζητάμε να μάθουμε για το μέλλον; Τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε για να το μάθουμε; Η περφόρμανς «The paradox of a future in the occidental paradigm» εμπλέκει το κοινό σ' ένα παιχνίδι αναζήτησης προφητειών, προβλέψεων και χρησμών φέρνοντας στην επιφάνεια το παράδοξο αυτής της εμμονής .

Το «Tonight, Lights Out!» του Βέλγου David Weber-Krebs είναι μια εικαστική εγκατάστασή, όπου ένας αφηγητής μοιράζεται με το κοινό μια σαγηνευτική ιστορία για ένα αγόρι που στο σκοτάδι «είδε το φως». Στη συνέχεια οδηγεί τους θεατές να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι φωτός και σκότους, που όμως προϋποθέτει μια δημοκρατική διαπραγμάτευση ανάμεσά τους.

Γνωστοί για τα έργα- εμπειρίες που δημιουργούν, οι Φινλανδοί Other Spaces θα φέρουν μαζί τους στην Αθήνα το «Reindeer Safari», ένα έργο που έχει παρουσιαστεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Μετά από σχετική εκπαίδευση οι συμμετέχοντες καλούνται να σχηματίσουν μια «αγέλη ελαφιών» και να ζήσουν την ασυνήθιστη εμπειρία τού να είσαι ελάφι στην Αθήνα!

heretiques2

Ποιος δεν έχει ακούσει τη φράση-κλισέ «Αυτός ο τόπος δεν θ' αλλάξει ποτέ»; Ή τη φράση: «Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι, παιδί μου...». Κόντρα σε αυτές τις προκαταλήψεις, η Μέντη Μέγα, ιδιαίτερη παρουσία στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού χορού, δημιουργεί ένα δίγλωσσο σόλο για την ανθρώπινη δύναμη της αλλαγής. Το «Transforming Me» μιλά για «όλους εκείνους που αρνούνται να παραδοθούν στη μοιρολατρία και μετατρέπουν τη ζωή τους σε μια δημιουργική διαδικασία».

Ο Αχιλλέας Χαρίσκος, ένας νέος περφόρμερ και δημιουργός, εμπνέεται από τις περιστροφικές διαδρομές, από την εμμονή με τη μινιμαλιστική κίνηση, από την καθημερινή τελετουργία της καθαριότητας. Το «Πλυντήριο» είναι το σόλο ενός ανθρώπου που ψάχνει απαντήσεις για «το πριν και το μετά, για την ανάγκη και την ουτοπία, για το χρόνο και την υπομονή, για το ξεθώριασμα, την τριβή, την καθαριότητα, την καθαρότητα και εντέλει την κάθαρση».

Με το χορογραφικό της πρότζεκτ «Hérétiques» η Αργεντίνα Ayelen Parolin μιλά για την αντοχή και την επανάληψη, για την επιμονή και την αντίσταση και επιχειρεί να φέρει στην επιφάνεια την πιο ουσιαστική δύναμη της ανθρώπινης φύσης, την εκρηκτική, ζωώδη ενέργεια που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.

Το πρόγραμμα θα κλείσει με την παράσταση «Atlas_Athina», η οποία θα προετοιμάζεται καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ από την πορτογαλική ομάδα CasaBranca και 100 Αθηναίους επαγγελματίες. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ των Ana Borralho και João Galante που ταξιδεύει από πόλη σε πόλη και δημιουργεί επί σκηνής ένα ζωντανό ανθρώπινο τοπίο χαρτογραφώντας την τάξη των ανθρώπων που σε κάθε τόπο σηκώνουν στους ώμους τους το βάρος της οικονομικής του ζωής, όπως ο Άτλας σήκωνε τον ουρανό.

Στο πρόγραμμα του MIRfestival περιλαμβάνεται και μια μουσική περφόρμανς. Το «The Man from Managra» είναι το νέο πρότζεκτ του Coti K., ο οποίος παρουσιάζει μια σειρά από τραγούδια για φωνή, μπάσο και κρουστά που διερευνούν την ανθρώπινη ανάγκη έκφρασης μέσω του τραγουδιού.

Όλες οι ελληνικές παραστάσεις κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο MIRfestival και όλες οι ομάδες από το εξωτερικό παρουσιάζουν έργα τους ζωντανά για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις