ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ντόροθι Κινγκ: Γελοίο ότι η Αμφίπολη δεν είναι ελληνική

Ντόροθι Κινγκ: Γελοίο ότι η Αμφίπολη δεν είναι ελληνική

«Η Αμφίπολη είναι στην Μακεδονία, η Βεργίνα είναι στην Μακεδονία και η Μακεδονία είναι στην Ελλάδα. Το να υποστηρίζει κανείς το αντίθετο είναι τόσο γελοίο, όσο το να υποστηρίζεις ότι ο Ιησούς πήγε στην Αμερική».

Με αυτά τα λόγια, η παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγος, Ντόροθι Κινγκ απορρίπτει τους προκλητικούς ισχυρισμούς των Σκοπιανών, που διεκδικούν μέρος από το μεγαλείο της ανακάλυψης της Αμφίπολης.

Η αρχαιολόγος, σε συνέντευξη που έδωσε στο «Έθνος της Κυριακής», επιμένει στη θέση της ότι η ανασκαφή στον τύμβο στο λόφο Καστά, ξεπερνάει σε αξία οποιαδήποτε άλλη αρχαιολογική ανασκαφή έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Επιμένει στην άποψη της πως ο τάφος της Αμφίπολης κατασκευάστηκε υπό την εντολή του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πως το πιο πιθανόν είναι να ανήκει στον Ηφαιστίωνα.

Εξήρε το έργο των αρχαιολόγων που εργάζονται στην Αμφίπολη και εκτίμησε πως οι σκαπανείς του αρχαιολογικού χώρου θα «συνεχίσουν να κάνουν σπουδαίες ανακαλύψεις».

Σε «αξονικό τομογράφο» ο τάφος της Αμφίπολης

Στο μεταξύ, η επόμενη ημέρα της συγκλονιστικής ανακάλυψης του τάφου με τον σκελετό στην Αμφίπολη θέτει τους ανασκαφείς, αλλά και την επιστήμη της Αρχαιολογίας γενικότερα, ενώπιον δύο γρίφων: της ταυτότητας του νεκρού και του εάν ο Τύμβος του Καστά κρύβει στα «σπλάχνα» του και άλλες εκπλήξεις, ενδεχομένως μεγαλύτερες από τον τάφο που ήρθε στο φως και προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η αρχαιολόγος, Κατερίνα Περιστέρη και οι συνεργάτες της, εμφανώς δικαιωμένοι, θεωρούν ότι ολοκλήρωσαν το έργο τους στο συγκεκριμένο σημείο της ανασκαφής, που έδωσε στον ελληνικό και τον παγκόσμιο πολιτισμό εκπληκτικά ευρήματα, ενώ στους θαλάμους του τάφου παραμένουν μηχανικοί και εργάτες για την υποστύλωση, έργο ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω της σαθρότητας του εδάφους.

Τώρα τον λόγο έχουν οι ανθρωπολόγοι και τα εργαστήριά τους και οι γεωφυσικοί. Οι πρώτοι θα αναλάβουν να μελετήσουν και να αποφανθούν για τον σκελετό που βρέθηκε στον τάφο, ενώ οι γεωφυσικοί θα «ακτινογραφήσουν» με υπερσύγχρονες μεθόδους τον έκτασης 30 στρεμμάτων τύμβο.

Τα ανθρώπινα οστά, μερικά εκ των οποίων, όπως ανέφεραν οι ανασκαφείς, βρέθηκαν σε καλή κατάσταση, μεταφέρθηκαν μαζί με τα χώματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης και αρμοδίως θα αποφασιστεί ο δρόμος που θα ακολουθηθεί για την εξέτασή τους.

435345345665

Θα σταλούν δείγματα προς εξέταση στο εξωτερικό ή μπορεί να γίνει η επιστημονική εξέτασή τους και στην Ελλάδα; Η ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Χρυσούλα Παλιαδέλη λέει στην «Καθημερινή» ότι η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εξέταση των οστών από ανθρωπολόγους, ενώ ειδικευμένοι στο αρχαίο DNA γενετιστές είναι σε θέση να το συγκρίνουν με άλλο γενετικό υλικό.

Εν προκειμένω, ο νους πηγαίνει στα οστά του Φιλίππου που βρέθηκαν στη Βεργίνα, πλην όμως η κ. Παλιαδέλη σημείωσε ότι μολονότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από την ανακάλυψή τους δεν έχει γίνει ακόμη έλεγχος DNA!

Δεν τελειώσαμε όμως!

Απομένει να ερευνήσουν οι επιστήμονες τι άλλο, εκτός από τον αποκαλυφθέντα τάφο, ενδεχομένως κρύβει ο λόφος Καστά.

Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι η αρχαιολογική σκαπάνη θα φέρει στο φως ακόμη πιο εκτυφλωτικά ευρήματα;

Η επιχείρηση λύσης του δεύτερου γρίφου ξεκινάει σύντομα με «αξονική τομογραφία» του τύμβου, την οποία, όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Περικλής Μήτκας, ανέλαβε το Τμήμα Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ.

Οι επιστήμονες θα «καλωδιώσουν» τον τύμβο και με τη διοχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος στο εσωτερικό θα εκτιμήσουν αν υπάρχουν τάφοι. Εφόσον εντοπίσουν κενά στο χώμα, θα πιάσουν δουλειά οι αρχαιολόγοι.

Σχετικές ειδήσεις