ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μεγαλείο της Αμφίπολης… στην Αθήνα

Το μεγαλείο της Αμφίπολης… στην Αθήνα

Η ανασκαφική έρευνα στο λόφο Κστά ρίχνει «αυλαία» σήμερα (29/11) στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού...

Τρεις μήνες και κάτι ημέρες πέρασαν από τη στιγμή, που ο τύμβος Καστά συστήθηκε και επίσημα στο ευρύ κοινό, γεννώντας ελπίδες για μεγάλες αποκαλύψεις.

Ονόματα επιφανών στρατηγών και μεγάλων προσωπικοτήτων της αρχαιότητας <<παρέλασαν>> από το ταφικό μνημείο στη θέση Καστά της Αμφίπολης, αλλά κανένα δεν επιβεβαιώθηκε μέχρι και σήμερα.

Ένας τάφος, που όμοιος του δεν έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο, απαράμιλλης ομορφιάς και σπουδαιότητας... που απασχολούσε σε καθημερινή βάση τα ΜΜΕ ψάχνει ακόμα και σήμερα τον ένοικό του.

Μια σπουδαία ημέρα έφτασε, σήμερα λογικά θα μάθουμε περισσότερα για τις ανασκαφές που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινότητα, επίσης σίγουρα θα συζητηθούν και θα τεκμηριωθούν επιστημονικά ενώπιον έμπειρων αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων του χώρου, τα ευρήματα του λόφου Καστά.

Η Αμφίπολη... μεταφέρεται επίσημα στην Αθήνα, σύσσωμη η ανασκαφική ομάδα της κ. Περιστέρη θα παρευρεθεί σήμερα, Σάββατο (29/11) στο Υπουργείο Πολιτισμού, για να συστηθεί στο κοινό και να γνωστοποιήσει τη δουλειά της, που εδώ και τρεισήμισι μήνες βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων! Τα ευρήματα που μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Αμφίπολης, στιγμές μετά την αποκάλυψη τους, λογικά θα μεταφερθούν στην Αθήνα, όπου έμπειρες ομάδες ερευνητών θα προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά τους!

Στον "πυρετό" των ανασκαφών

F0D332CC73902258EC2E414CEF8DC55F

Μία από τις πρώτες φωτογραφίες του μνημείου που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τον Αύγουστο. Αν και τότε οι αρχαιολόγοι δεν είχαν μπει ακόμα στο εσωτερικό του Τύμβου, οι ακέφαλες Σφίγγες μαρτύρησαν το μεγαλείο του μνημείου.

2a0d069aacee2f342d61d0a65cdcb348 XL

Οι αρχαιολόγοι αντικρίζουν τις Καρυάτιδες. Το πρόσωπο της δυτικής Καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα, ώστε με την κίνηση τους να «αποτρέπουν» όσους επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο.

kk

Οι Καρυάτιδες δεσπόζουν πάνω σε βάθρα ύψους 1,40 μέτρων. Το ύψος των δύο αγαλμάτων, από θασίτικο μάρμαρο, εάν υπολογιστεί και το ύψος των βάθρων, φτάνει τα 3,67 μέτρα.

6b8604542ecfec4213c2d52d4c2cf947 XL

Άλλο ένα τμήμα του μνημείου που προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό: περίτεχνο ψηφιδωτό του 4ου αιώνα π.Χ. καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου. Είναι κατασκευασμένο από βότσαλα διαφόρων χρωμάτων και την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο.

5

Με τις εργασίες αποχωμάτωσης να συνεχίζονται, η σκαπάνη στο εσωτερικό του τρίτου θαλάμου φέρνει στο φως τη μαρμάρινη κεφαλή της ανατολικής Σφίγγας. Το σημείο όπου βρέθηκε, σχεδόν 14 μέτρα μακριά από την είσοδο του τάφου, επιβεβαιώνει αυτό που όλοι φοβόντουσαν: το μνημείο υπήρξε στόχος τυμβωρύχων.

7D00D88B03F080154C1100D5E0B13B18

Τέταρτος θάλαμος δεν βρέθηκε, εντοπίστηκε όμως ένα μεγάλο όρυγμα, που κρατά ζωντανές τις ελπίδες για νέα σημαντικά ευρήματα. Η σκαπάνη αποκάλυψε μέσα στο όρυγμα το δεύτερο θυρόφυλλο του τρίτου θαλάμου.

B087DFBE581E6F367A64AC9E424766ED

Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους.

Η ημέρα των επίσημων ανακοινώσεων

Σήμερα, 29 Νοεμβρίου, η επικεφαλής της ανασκαφής κ. Κατερίνα Περιστέρη θα ανακοινώσει επίσημα τα ευρήματα και θα δώσει μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη γύρω από τους θησαυρούς που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη.

Η "περιπέτεια" της ανασκαφής φθάνει και επίσημα στο τέλος της, μια ιστορία που άρχισε 2300 χρόνια πριν, αποκάλυψε μερικούς από τους θησαυρούς της εν έτει 2014 και σίγουρα θα μας απασχολήσει και τον επόμενο χρόνο, όταν και αναμένουμε τις ανθρωπολογικές εξετάσεις του σκελετού, που θα ρίξουν φως στο μυστήριο!

Σε ποια ερωτήματα περιμένουμε απαντήσεις;

1.Πότε έγινε η επίχωση του τάφου από ποιον και γιατί;

2.Tι ακριβώς απεικονίζει το άνοιγμα στο σχέδιο του κυρίου Λεφαντζή στον τέταρτο χώρο, το οποίο φαίνεται να οδηγεί σε πέμπτο χώρο; Είναι άνοιγμα που οδηγεί κάπου αλλού;

3.Από που προκύπτει η βεβαιότητα ότι ο Δεινοκράτης κατασκεύασε το μνημείο;

4.Τι σημαίνει αφηρωισμένος νεκρός; Υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις και για ποια ιστορικά πρόσωπα έχει γίνει αυτός ο χαρακτηρισμός;

5.Πόσο και μέχρι τι βαθμό συνδέεται ο συγκεκριμένος τάφος με το βασιλικό νεκροταφείο στις Αιγές; Βρήκαν Μονόγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω από την ανατολική Καρυάτιδα;

6.Πως δικαιολογείται το γεγονός ότι το κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκε σε τόση απόσταση;

7.Έχει βρεθεί το κεφάλι της άλλης Σφίγγας;

Από τι προκλήθηκε η κυκλική "ζημιά" στο ψηφιδωτό;

8.Πως εξηγείται το γεγονός ότι ο σκελετός ήταν μισός μέσα – μισός έξω από τον τάφο;

9.Συνεχίζεται η αμμώδης επίχωση κάτω από τον κιβωτιόσχημο τάφο;

Σχετικές ειδήσεις