ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη διάθεση του υπουργού Πολιτισμού η παραίτησή του Βούρου

Στη διάθεση του υπουργού Πολιτισμού η παραίτησή του Βούρου

Την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού Πολιτισμού θέτει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας κ. Γιάννης Βούρος μετά την απόφαση του ΣΕΗ να προχωρήσει σε νέες στάσεις εργασίας στο ΚΘΒΕ με αποτέλεσμα την πολλοστή μέσα στο μήνα ματαίωση των προγραμματισμένων παραστάσεων του θεάτρου.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου, ο κ.Βούρος στρέφεται ουσιαστικά εναντίον του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κατηγορώντας το για "αναίτια και με σαφή εχθρική διάθεση προς την καλλιτεχνική διεύθυνση, απόφασή" καθώς όπως υποστηρίζει: "Εδώ και ενάμιση χρόνο καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα προκειμένου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος να παραμείνει ζωντανό. Δίπλα στα γνωστά θετικά αποτελέσματα του καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού του έργου, πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών με τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου, για πρώτη φορά, να εξηγήσουμε αναλυτικά και τεκμηριωμένα, τα χρόνια και τεράστια οικονομικά ζητήματα που θέτουν διαρκώς τη βιωσιμότητα του ΚΘΒΕ σε κίνδυνο. Προβλήματα που ως Διοίκηση και Διεύθυνση δεν δημιουργήσαμε αλλά κληρονομήσαμε. Για όλες τις ενέργειές μας ενημερώναμε ανελλιπώς και τα δύο Σωματεία των Εργαζομένων του ΚΘΒΕ (Ηθοποιούς και Πάσης Φύσεως Προσωπικό).

Οι συντονισμένες αυτές ενέργειες καθώς και η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για έκτακτη επιχορήγηση, οδήγησαν στην προσωπική μου δέσμευση, πριν από λίγες ημέρες, προς τα σωματεία των εργαζομένων ότι στις 19/12/14 θα πραγματοποιηθεί πληρωμή του Νοεμβρίου, του μοναδικού οφειλόμενου μήνα"...

Στους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ οφείλονται τα δεδουλευμένα του Νοεμβρίου και των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου. Σε κατά καιρούς ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν την πολιτική συρρίκνωσης και τελικά της μεθοδευόμενης κατάργησης του ΚΘΒΕ. Σχετική ερώτηση (με σειρά ερωτημάτων που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του ΚΘΒΕ) κατέθεσε χθες στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ είχαν ματαιωθεί για τρία συνεχή Σαββατοκύριακα, όπως και αυτές της προχθεσινής Τετάρτης.

Με σχετική ανακοίνωση ματαιώνονται και οι παραστάσεις του ερχόμενου Σαββατοκύριακου (αύριο και μεθαύριο) σε όλες τις σκηνές του ΚΘΒΕ («Συνέβη και του χρόνου» στο Βασιλικό Θέατρο, «Προδοσία» στο Νέο Υπερώο ΕΜΣ, «Σερσέ λα φαμ» στη Σκηνή Σ. Καραντινός της Μονής Λαζαριστών, «Με δύναμη από την Κηφισιά» στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» στο Βασιλικό Θέατρο, «η Φάρμα των Ζώων» στη Μονή Λαζαριστών).

Στην ανακοίνωσή του ο κ.Βούρος καλεί το ΣΕΗ "να εξηγήσει στην κοινωνία την αναίτια και με σαφή εχθρική διάθεση προς την καλλιτεχνική διεύθυνση, απόφασή του," και υπογραμμίζει ότι: "παρότι το ΚΘΒΕ τα τελευταία χρόνια βίωνε μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις, με τους εργαζόμενους να έχουν να πληρωθούν δύο και τρεις μήνες, ποτέ δεν εξαγγέλθηκαν ανάλογες κινητοποιήσεις," και καταλήγει:

"Είναι δεδομένο ότι στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουμε υφιστάμεθα όλοι μα όλοι τις συνέπειές της. Επειδή θεωρώ ότι το θέατρο δεν μπορεί να είναι πεδίο κομματικών σκοπιμοτήτων, η προσωπική μου αξιοπρέπεια και ο σεβασμός προς όλους εκείνους τους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ, οι οποίοι καθημερινά μοχθούν σκληρά και με αυταπάρνηση για να κρατήσουν αυτό το θέατρο ανοιχτό, ζωντανό και δημιουργικό, μου επιβάλλουν να θέσω την παραίτησή μου στη διάθεση του Υπουργού Πολιτισμού.

Σχετικές ειδήσεις